Pasaulio lopšinės mažiesiems

Pasaulio lopšinės mažiesiems

15. Feb 2018, 00:14 saisai saisai

     Man regis, geriausia pirmoji mažylio knyga yra liaudies dainas dainuojantys, kūdikėlius žaidinantys tėvai. Kodėl liaudies? Tokie kūrinėliai po kruopelę, po žodį surinkti ir sudėti, jų forma nugludinta, daugelio kartų patikrinta bei ištobulinta. Ir jei vyresniems skirtos dainos, pasakos, sakmės persmelktos anų laikų gyvenimo būdo bei vertybių, mažiesiems skirtoje „motinos poezijoje“ užtenka vietos tik mamos švelnumui ir meilei. Beje, ši liaudies kūryba nebūtinai turi būti iš mūsų krašto! Kodėl kartais nepakeliavus po Italiją, Olandiją ar Moldaviją? Tik kur rasti tas lopšines, kaip jų išmokti?
     
Aš labai ieškojau gražaus albumo su pasaulio lopšinėmis ir skirtingų šalių vaikų folkloru tų šalių kalbomis. Deja, taip ir neradau, kas man besąlygiškai patiktų, užtat aptikau puikų lietuviškai dainuojamų pasaulio lopšinių rinkinį. Pasirodo, gerą skambesį ir visą kalną egzotiškų lopšinių galima rasti „Teatriuko“ repertuare:

      Kito tokio ausį džiuginančio albumo niekur nesutikau, bet atskirų dainų galima pasirankioti iš „Putumayo Kids“ leidžiamų plokštelių, kurių jau yra virš 40.
     
„Putumayo Kids“ – tai pasaulio (world) muziką populiarinančios leidyklos „Putumayo“ padalinys, nuo 2002 metų sudarinėjantis teminius šio žanro rinkinius vaikams. Čia sukurtos kelios įdomios serijos: „Playground“ (pažintis su kitų kraštų muzika), „Dreamland“ (lopšinės ir atpalaiduojanti muzika), „Sing Along“ (kalbų mokymasis per dainas). Tinkamas vaikams dainas atrenka etnomuzikologai, pedagogai kuria pamokų planus, muzika integruojama į pasaulio pažinimo užsiėmimus – padalinyje vyksta rimtas darbas. 
     
Taigi, nors „Putumayo Kids“ albumai labiausiai pravers jau augesniems vaikams, bet tiks ir kaip įkvėpimo šaltinis kūdikių tėvams:

       

     O kai mažylio jau nebereikia slėpti nuo ekrano, galima jam parodyti ir animuotas lopšines. „Metronomo“ studijoje buvo sukurtas be galo gražus animacinių filmų ciklas „Pasaulio lopšinės“ («Колыбельные мира»): 

 

      Pirmuosius filmukus režisavo, ir piešė labai talentinga animacinių filmų kūrėja Jelizaveta Skvorcova, vėliau komanda išaugo, bet dauguma lopšinių padarytos tikrai išradingai, įdomiai, išlaikant pusiausvyrą tarp autorinės animacijos eksperimentų ir lengviau suprantamos komercinės audiovizualinės kalbos. 2013 metais 10 animuotų lopšinių buvo išleista DVD plokštelėje. O iš viso sukurta apie 60 animacinių filmų, kuriuos galima pamatyti oficialiame studijos „Metronom“ YouTube kanale. Nors dabar lopšinės papildytos rusiškomis įžangomis, pasakojančiomis apie skirtingas šalis, bet pačius filmukus galima žiūrėti nemokant jokių kalbų.
     Saldžių sapnų!