Padovanokit sau kvepalus

Padovanokit sau kvepalus

06. Mar 2020, 20:06 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Artėja kovo 8-oji. Tai kodėl nepasidovanoti sau pačiai ko nors? Pavyzdžiui, kvepalų? Ir ne bet kokių, bet savo rankų darbo. Juk tiek galimybių eksperimentuoti, žaisti su įvairiais kvapų atspalviais. Nors, aišku, tam reikia tam tikrų žinių. 
Kažkada lankiausi vaškinių kvepalų kūrimo paskaitoje.  Patiko. Tiesa, iki šiol nepamenu, kur nukišau savo kūrinį "subręsti". O taip, kvapui reikia leisti pastovėti, susimaišyti, susibrandinti savo išskirtinį aromatą.
Aliejiniams kvepalams galioja tokios pačios gaminimo ir brandinimo taisyklės. Tik čia nebus vaško.
Reikės bazinio aliejaus - pageidautina bekvapio arba labai nestipraus kvapo.Tam puikiai tinka simondsijų, migdolų ar abrikosų kauliukų aliejus. Sezamų ar alyvuogių aliejus siūloma rinktis rytietiškiems kvapams.
Kvapiosios kompozicijos paprastai susideda iš trijų natų: viršutinės-galvos, vidurinės- širdies ir bazinės. Eterinius aliejus renkamės pagal jų skleidimosi stiprumą ir ilgalaikiškumą. Yra tam tikros lentelės, kur eteriniai aliejau suskirstyti į kategorijas: galvos, širdies ir bazines natas.

Viršutinė nata – tai pirmasis įspūdis užuodus kvapą, jis yra trumpalaikis. Pajaučiame pirmą, bet praėjus šiek tiek laiko nebejuntame, arba juntame prigesintą kvapo aidą.
Širdies nata – tai kvapas, kurį sukuria eterinis aliejus sąlytyje su mūsų oda. Cheminė reakcija, ir kiekvienam žmogui tas pats aromtas gali atsiskleisti vis kitaip. Ši nata trunka ilgiau.
Bazinė nata – paskutinis kvapo formavimosi etapas, kurio metu užuodžiamas tikrasis aromatas, kurį jaučiame ilgiausiai. Tai sodriausias, stipriausias kvapas, turintis savybę išlikti ilgai. Kuo stipriųjų aromatinių medžiagų kvepaluose daugiau, tuo jie aitresni, ir atvirkščiai, kuo jų mažiau – tuo aromatas švelnesnis, lengvesnis.

Viršutinei natai puikiai  tinka citrusiniai, bergamočių, bazilikų, pipirmėčių, čiobrelių eteriniai aliejai, vidurinei – gėlių - rožių, jazminų, kvapiųjų kanangų, levandų, ramunėlių, pelargonijų ir kitų gėlių aliejai, cinamonų, muskatų, imbierinių citrinzolių, rozmarinų. Bazinė nata- tai solidūs, stiprūs ir gilūs kvapai - sąmanos, ąžuolai, kerpės, santalai, vanilė, pačiuliai, imbierai.
Kvapui kurti užteks 3-5 pasirinktų eterinių aliejų iš kiekvienos natos, bet gali prireikti ir keliolikos. 5ml bazinio aliejaus maišoma su 30-40 eterinių aliejų lašų. Trijų natų aromatai maišomi santykiu 1:2:3 - viena dalis bazinės, dvi dalys širdies ir trys dalys galvos natų), tačiau kvapus maišyti galima ir savo nuožiūra griežtai nesilaikant taisyklių.
Ką aš ir padariau. Pirmiausia todėl, kad tuo metu neturėjau visų norimų eterinių aliejų. Tad eksperimentavau su tuo, ką turiu ir kas man patinka.
Bazinis aliejus - švelnus makadamijų riešutų aliejus. Jis vos juntamas ir negriauna pagrindinės kompozicijos.
Galvos natoms pasirinkau citrusų miksą, nes neturėjau atskiro kokio nors vieno citrusinio, ir čiobrelių eterinį aliejų.
Širdies natai eterinio aliejaus apskritai neatsirado. Turėjau rožių absoliutą. Tai yra kur kas galingiau už eterinį aliejų. Tai labai konsentruotas kvapas, išliekantis daug geriau, ir jo reikia mažiau. Sunkiau tik buvo išskaičiuoti kiek gi lašų eterinio aliejaus jis atstos.
Na ir bazinei natai pasirinkau ne eterinį aliejų, o dervą - stirako (benzoino) dervą. Tiksliau, jos ištrauką. Tai nebuvo labai teisingas sprendimas, nes tirpalas spiritinis. Ir derva aliejuose netirpsta, kiek bemaišytum. Tačiau, savo kvapą vis tiek palieka!
Jei iš citrusų, čiobrelių ir rožių maždaug aišku, kokio kvapo galime tikėtis. Tai apie benzoino dervą galima pakalbėti plačiau.
Benzoino kvapas balzaminis, vanilinis, ambros, šiltas. Puikiai tinkantis bazei.
Stirako medžiai auga pietryčių Azijoje. Derva gaunama nulupus žievę ir padarius kamiene įpjovas. Iš dervos distiliuojamas eterinis aliejus arba daroma tinktūra. Na, tiesiog eterinio aliejaus aš nemačiau pirkti, radau būtent tinktūrą.
Parfumerijoje benzoinas naudojamas kaip bazinė nata, fiksatorius, puikus natūralus konservantas, saugantis nuo oksidacijos. Suteikia stabilią, balzaminę, saldžiai šiltą natą. Aromaterapijoje pasireiškia raminančiu ir balansuojančiu poveikiu. Daugeliui priimtinas malonus balzaminis-vanilinis kvapas gerai veikia nuotaiką ir padeda apėmus liūdesiui, nuo vienatvės pojūčio, nerimo, streso ar PMS. Šiems tikslams labai gerai naudoti kartu su rožės eteriniu aliejumi ( mano atveju sutapo su rožės absoliutu, tai turėčiau dabar būti labai rami ? ). Aromatas šiek tiek primena vanilę, kurios aš neturėjau ir žinot, dar primena saldainukus, (čiulpinukus, ne šokoladą).
Miros, bosvelijos (frankincenso), stirako dervos buvo naudojamos tūkstančius metų kaip vienos svarbiausių smilkalų ir balzamavimo mišinių sudedamųjų dalių. Tarp kitko, pirmieji du man asmeniškai per sunkūs. Smilkaliniai, bažnytiniai kvapai. Nora tam tikrose deriniuose išeina nuostabus aromatas.
Tai gi va, apakaičiavau kek lašiukų kiekvieno aliejaus man reikės : 1:2:3 = 6 galvos ( 4 čiobrelių ir 2 citrusų) + 12 rožių eterinio ( bet absoliuto lašinau tik porą lašų) + 18 lašų stirako dervos ištraukos = viso 36 lašai.


Viską sumaišiau. Beje, lašinti reikia pradėti  nuo galvos natų, jei gerai pamenu. Prireikė indelio maišymui, stiklinės mentelės ( turėtų tikti ir medinis pagaliukas), pipetės prireikė tik stirakui, kiti kvapai su dozatoriais. Ne pro šalį būtų turėti mažą piltuvėlį, bet aš jį sėkmingai pamečiau ? na ir specialią talpą su rutuliniu aplikatoriumi.


Sandariai uždarius buteliuką ji paslepiame porai savaičių o dar geriau mėnesiui tamsioje vėsioje vietoje brandintis. Kuo ilgiau kvapas stovi, tuo labiau keičia savo savybes, susilieja. Na, gal šimto metų ir neprastovės, turbūt pasens, bet tai irgi duos savitą kvapą.

Maniškis gavosi labai saldaininis. Pirmiausia jaučiasi citrusiniai, tada pasijaučia rožė, bet labiausiai dvelkia dervų saldumu.