Nieko nekainuojančios dovanos

Nieko nekainuojančios dovanos

24. Dec 2011, 09:00

 

Vienas svarbiausių Kalėdinių ar naujametinių elementų – dovanos. Kuo labiau intensyvėja vartotojiškumas, tuo nemalonesnės tampa dovanos, o pasiruošimas šventėms vis labiau vargina.

 

Kanados ekoaktyvistai susibūrė į judėjimą „Nieko nepirkimo Kalėdos“ (buynothingchristmas.org) ir viso pasaulio žmones savo pavyzdžiu kviečia jungtis prie šios iniciatyvos. Prieš besaikį vartojimą nusiteikę piliečiai siūlo nepirkti brangių dekoracijų ir dovanų, o nustebinti savo mylimuosius tikrai vertingais dalykais.

 

Štai kelios brangių nemokamų dovanų idėjos:

 

Numegzti pirštines, kojines, šaliką, kepurę ar kokį kitą mezginį;

 

Pasiūti medžiaginį maišelį;

 

Padovanoti seną, perskaitytą gerą knygą ir būtinai įrašyti joje linkėjimą, dedikaciją;

 

Artimam žmogui padovanoti dėžutę, kurios viduje – užrašas: pvz., „Masažas“. Ir tą masažą padaryti pačiam sutartu laiku.

 

Padovanoti užrašą „Kviečiu arbatos/kavos“ ir sutartu laiku pasikviesti jums brangų žmogų į savo namus pasivaišinti jūsų paruoštu gėrimu ir iškeptu pyragu. O gal tą kavą norėtumėte kartu išgerti miške ar parke iš termoso?

 

Padovanokite gėlių ar daržovių sėklų – tai labai graži ir naudinga dovana.

 

Iškepkite ypatingą pyragą ar sausainių.

 

Nutapykite paveikslą ar paveikslėlį.

 

Sukurkite eilėraštį – odę.

 

Atsisiųskite ir padovanokite kompaktinį diską su geru filmu.

 

Iš savo archyvų išrinkite gražią nuotrauką, įrėminkite ją senuose arba savo pagamintuose (iš kartono, pavyzdžiui) rėmuose ir padovanokite su meile.

 

Jei kada nors lankėte muzikos mokyklą, prisiminkite savo įgūdžius ir būtent dėl to žmogaus paruoškite vieną „numerį“, kad ir ne tobulai, bet su pastangomis ir meile.

 

Savo jėgomis ar padedami specialistų pašalinkite vis atidėliotą erzinantį gedimą (varvantis čiaupas, atsilupę sienų apmušalai, nepakabintas šviestuvas, atsiknoję laidai, sugedęs dviratis).

 

Sąrašą galima tęsti be galo, tik svarbu, kad kiekviena dovana būtų padaryta ir įteikta iš visos širdies, su pačiais geriausiais jausmais ir linkėjimais, kurie, sakoma, jei nuoširdūs, visada išsipildo.

 

Parengta pagal Alfa.lt