Netoleruojate laktozės? Patarimai, ką daryti + TESTAVIMAS

Netoleruojate laktozės? Patarimai, ką daryti + TESTAVIMAS

18. Apr 2016, 06:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Pučia pilvą, skauda galvą, viduriuojate, o gal veidą ėmė berti spuogeliais ar sutriko atmintis? Jeigu šiuos simptomus pastebite pavartoję pieno produktų, labai gali būti, kad jūsų organizmas neskaido laktozės (pieno cukraus) – su šia problema susiduria daugiau nei 30 proc. lietuvių. Pasak Vaikų ligoninės Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos vaikų gastroenterologo doc. dr. Vaidoto Urbono, šalyse, kur tradiciškai daugiau vartojama pieno produktų, t.y. Šiaurės Europoje, Jungtinėse Valstijose, Kanadoje, yra daugiau laktozę toleruojančių žmonių nei kitose šalyse, ypač Azijos šalyse ar Afrikoje. Laktozę toleruojantys žmonės turi geną, lemiantį, kad jų organizmas gamina pakankamai fermento laktazės, kuri suskaldo pieno cukrų.

„Laktozės netoleravimas (hipolaktazija) atsiranda, kai žarnynas dėl įvairių priežasčių nesugeba suskaidyti šio tik žinduolių piene ir jo produktuose esančio angliavandenio ir dėl to pasireiškia įvairūs simptomai: pilvo pūtimas, skausmas, viduriavimas, pykinimas. Pieno cukraus netoleravimas tarp vaikų yra retesnis nei tarp suaugusių – tai paaiškinama tuo, kad šis sutrikimas dažniausiai yra įgytas, o ne įgimtas, mat tik gimę kūdikiai plonajame žarnyne jau turi laktozę skaidančios laktazės – jos kiekis ima mažėti su amžiumi“, – sako doc. Dr. V. Urbonas. Pasak jo, kartais pasitaiko, kad vaikas, anksčiau toleravęs laktozę, staiga pradeda jos netoleruoti – tai dažniausiai pasitaiko tiems, kurie sirgo virusine (rotovirusu, noravirusu ar kt.) ar bakterine žarnyno infekcija (salmonelioze ar kt.), serga celiakija ar Krono liga. Naujagimiai, gimę iki 34 nėštumo savaitės, dažnai kurį laiką netoleruoja laktozės.

Įprastai plonojoje žarnoje gaminasi fermentas, vadinamas laktaze, skaidantis laktozę į gliukozę ir galaktozę, kurios pro plonosios žarnos sienelę patenka į organizmo vidų. Jeigu laktazės nepakanka, į storąją žarną patenka neskaidyta laktozė, kurią pradeda skaldyti žarnyno bakterijos – taip susidaro rūgštys bei dujos, sukeliančios nemalonius pojūčius. Hipolaktazija paplitusi visame pasaulyje, ypač Afrikoje ir Azijoje – šiuose žemynuose šis sutrikimas diagnozuojamas iki 61–100 proc. atvejų. Europoje laktozės netoleravimo paplitimas mažesnis: nuo 2 proc. Skandinavijoje iki 70 proc. kai kuriuose Italijos regionuose, suaugusiems Lietuvos gyventojams hipolaktazija nustatyta 31–36 proc. atvejų. Vaikams, kaip ir suaugusiesiems, jos paplitimas priklauso nuo amžiaus: 7 m. amžiuje – 9 proc., 10 m. – 20 proc., o 12–14 m. grupėje paplitimas panašus į suaugusiųjų.

Kad būtų galima nustatyti hipolaktazijos diagnozę, atliekami specialūs kraujo, iškvepiamo oro tyrimai, kartais plonosios žarnos biopsija ir labai retai genetiniai tyrimai, tačiau dažnai šį sutrikimą galima įtarti tiesiog paklausus žmogaus, kaip jis toleruoja išgertą pieną ar jo produktus (grietinėlę, varškę, grietinę, ledus ir kt.) ir kaip jaučiasi, kai pieno produktų nevartoja. Labai svarbu žinoti, kad simptomų atsiradimui turi reikšmės suvalgyto pieno produkto kiekis – kuo daugiau, tuo stipresni nusiskundimai. 

Laktozės netoleravimą galima įtarti, jei, suvalgius pieno produktų ar netgi valgant ne pieno produktus (juose gali būti įdėta laktozė kaip priedas) be aiškios priežasties atsiranda šie simptomai*: 

  • Pilvo pūtimas, gurgėjimas, skausmas – pasireiškia iki 100 proc. laktozės netoleruojančių žmonių.
  • Dujų kaupimasis – pasireiškia iki 100 proc.
  • Viduriavimas – 70 proc.
  • Pykinimas be aiškios priežasties – 78 proc.
  • Vėmimas – 78 proc.
  • Koncentracijos, trumpalaikės atminties sutrikimas – 82 proc.
  • Raumenų ir sąnarių skausmas – 71 proc.
  • Galvos skausmas – 86 proc.
  • Nuovargis be priežasties – 63 proc.
  • Alerginiai bėrimai – 40 proc.
  • Burnos opos – 30 proc.
  • Širdies ritmo sutrikimas – 24 proc.
  • Padažnėjęs šlapinimasis – mažiau nei 20 proc.

„Dažnai pastebėję ir nustatę laktozės netoleravimo simptomus, žmonės ima elgtis drastiškai ir visai atsisako pieno produktų arba juos pakeičia augaliniais atitikmenimis, tačiau toks sprendimas nėra teisingas, nes gyvuliniame piene yra daugiau vertingų medžiagų nei sojų ar migdolų piene, tad šių biologinių baltymų nevartojimas gali atsiliepti sveikatai. Negalintys vartoti pieno produktų, tačiau juos mėgstantys, gali vartoti jų mažomis porcijomis kelis kartus per dieną – taip organizme reikalingas perdirbimui laktazės kiekis spės atsinaujinti ir žmogus nejaus neigiamų pasekmių. Pasikonsultavus su gydytoju ar vaistininku, vaistinėse galima įsigyti fermento laktazės turinčius preparatus. Jų sudėtyje esantys laktazės fermentai skaido pieno produktuose esančią laktozę“, – sako gastroenterologas doc. V. Urbonas. 

*Jungtinėje Karalystėje atlikus tyrimą su 133 suaugusiais ir paskelbus duomenis medicinos žurnale „Postgrad Med”  J 2005;81:167-173.

TESTAVIMAS

20160413115157-31253.jpg

Komentaruose rašykite, kaip pastebėjote, kad jūs ar jūsų šeimos narys netoleruoja laktozės ir gaukite maisto papildą „Verdin Enzymixx“ su laktaze! Paprašysime jūsų išbandyti šį papildą ir www.mamyciuklubas.lt pasidalinti savo įspūdžiais!

Laktazė – fermentas, skaidantis pieno cukrų – laktozę. Laktazės fermentas gerina laktozės virškinimą asmenims, kurie sunkiai virškina laktozę. Kai laktazės fermento kiekis organizme per žemas, laktozė yra sunkiau virškinama, dėl to gali atsirasti neigiamų pojūčių. Laktozės yra pieno produktuose, taip pat gali būti gaminiuose iš tešlos ir saldumynuose. Laktozės tolerancija yra kintama. Prieš vartojant rekomenduojama pasitarti su mitybos specialistu dėl šios medžiagos reikšmės Jūsų mitybai. Šis produktas turėtų būti vartojamas valgant laktozės turintį maistą. Daržovinių artišokų lapų sausasis ekstraktas padeda palaikyti detoksikaciją, virškinimo sulčių skyrimąsi, normalią kepenų veiklą ir žarnyno būklę.

Rekomenduojamoje dienos dozėje (2 tabletėse) yra:

  • 800 mg daržovinių artišokų lapų sausojo ekstrakto (3-6:1)
  • 80 mg bromelaino
  • 46 mg (4500 FCC) laktazės.

Testuotojas skelbsime pirmadienį, balandžio 18 d.



Mikė Pūkuotukas Mikė Pūkuotukas 15. Apr 2016, 11:26

Mano vyro tėveliui pasireiškia laktozės netoleravimas: pilvo pūtimas, skausmas, dujų kaupimasis, viduriavimas, nuovargis. Šitie požymiai jį taip vargina, kad jis beveik nevartoja pieno produktų. Jokių papildų iki šiol nėra išbandęs, todėl norėčiau jam padovanoti galimybę išbandyti „Verdin Enzymixx“. Ir žinoma, rezultatais pasidalinčiau Mamyčių Klubo portale😀

kodelcia kodelcia 14. Apr 2016, 11:03

mano vyras taip pat turi didelių problemų dėl laktozės netoleravimo. Jam dažniausi požymiai pilvo spazminiai skausmai, viduriavimas, bendros savijautos pablogėjimas. taip pat nesam bandę jokių preparatų, tad gal verdin išpręstų jo problemą?

 ♡saldžioji braškytė♡ ♡saldžioji braškytė♡ 13. Apr 2016, 18:05

va va,mano mamyte turi problemu su laktoze,jei labai daznai pasireiskia sie butent dalykai:duju kaupimasis ir labai labai daznas galvos skausmas ir taip pat nuovargis,vis skundziasi kad esu pavargusi, ir slapinasi labai daznai 😀 jei tikrai pravers vertingai ir ji tikrai papasakos kaip sis daigtas jei padejo arba nepadejo😀