NAUJA RUBRIKA: Darbdavys elgiasi negarbingai?

NAUJA RUBRIKA: Darbdavys elgiasi negarbingai?

11. Sep 2017, 08:00 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

Vaiko priežiūros atostogose esu trejus metus (auginu du vaikučius pametinukus). Nuo lapkričio turėčiau grįžti darban. Įmonė, kurioje dirbau, nėra bankrutavusi, sėkmingai savo veiklą vykdo ir toliau. Tačiau vadovas nenori manęs grąžinti į ankstesnes pareigas. Tvirtina, kad įmonės viduje vyko reorganizacija, tad mano pareigų paprasčiausiai neliko. Dėl to automatiškai sumažėja mano užmokestis. Kokias šioje situacijoje turiu teises ir kaip elgtis būtų protingiausia? Nesinori grįžti su pykčiais.

Šiuo atveju reikėtų įvertinti tris aspektus ir jų reikšmę darbuotojai, kuri grįžta iš vaiko priežiūros atostogų: reorganizaciją, pareigų pasikeitimą bei su tuo susijusį darbo užmokesčio sumažėjimą. Pradėkime nuo užimamų pareigų ir darbdavio įsipareigojimų jas išlaikyti. DK 131 str. nurodo, jog darbdavys užtikrina darbuotojo teisę po tikslinių atostogų (tarp jų ir vaiko priežiūros atostogų) grįžti į tą pačią ar lygiavertę darbo vietą (pareigas) ne mažiau palankiomis negu buvusios darbo sąlygomis, įskaitant darbo užmokestį, ir naudotis visomis geresnėmis sąlygomis, įskaitant teisę į darbo užmokesčio padidėjimą, į kurias jis būtų turėjęs teisę, jeigu būtų dirbęs. Atkreipkite dėmesį, jog kodeksas kalba apie lygiavertę darbo vietą (pareigas), kaip alternatyvą tuo atveju, kai grįžti į tą pačią vietą negalima dėl objektyvių priežasčių (pvz., šios pareigos buvo panaikintos).

Struktūriniai pertvarkymai

Čia reikėtų įvertinti situacijoje minimą reorganizaciją. Darbdavys privalo įrodyti, kad įvykdyti darbo organizavimo pasikeitimai yra realūs, o ne fiktyvūs, turintys tikslą tik pagrįsti darbo sutarties nutraukimą su konkrečiu darbuotoju. Nustatyti, ar pasikeitimai yra realūs, galime vertindami, ar išliko funkcijos arba jų dalis darbovietėje, kurias atliko darbuotojas. Jeigu išliko, kokia tvarka ir kokiais kriterijais remiantis buvo pasirinkti darbuotojai, kurie tęsia darbą šiose pareigose? Darbdavys tokiu atveju taip pat turės įrodyti, kad aptariamoms funkcijoms atlikti dėl pertvarkymo užtenka mažesnio darbuotojų skaičiaus. Jeigu tai įrodoma ir grįžti į prieš tai užimamas pareigas negalima dėl šių objektyvių priežasčių, darbdavys turi pasiūlyti darbuotojui užimti lygiavertes pareigas. Tai reiškia, ne mažesnės kvalifikacijos, nei palyginamas darbas. Jeigu lygiaverčių pareigų įmonėje nėra, darbdavys turėtų pasiūlyti bet kokias kitas pareigas, kurias darbuotojas galėtų atlikti. Darbo užmokesčio pasikeitimas šiuo atveju yra siejamas su darbo funkcijų pasikeitimu. Jeigu darbuotojas perkeliamas į lygiavertes pareigas, tuomet darbo užmokestis neturėtų sumažėti.

Darbo sąlygų keitimas

Jeigu darbdavys siūlo dirbti kitose pareigose, tai reiškia keičiasi būtinosios darbo sutarties sąlygos (aptariamu atveju galėtų keistis darbo funkcijos ir galimai darbo užmokestis). Pakeisti būtinąsias darbo sutarties sąlygas šiuo atveju galima tik su darbuotojo rašytiniu sutikimu. Darbuotojo atsisakymas dirbti pakeistomis sąlygomis gali būti laikomas priežastimi nutraukti darbo santykius pagal DK 57 str., tačiau tai realu tik tokiu atveju, kai darbdavys gali įrodyti, kad darbo sąlygų keitimas yra pagrįstas reikšmingomis ekonominio, organizacinio ar gamybinio būtinumo priežastimis. Darbo sutarties nutraukimas pagal DK 57 str. reiškia įspėjimą prieš 3 mėnesius (auginant vaiką (įvaikį) iki 14 metų), 2 VDU išeitinę išmoką ir ilgalaikio darbo išmoką, atsižvelgiant į darbuotojo nepertraukiamą darbo stažą toje darbovietėje.

Kaip reikėtų elgtis?

Protingiausia šioje situacijoje būtų pirmiausia pasidomėti įvykusių struktūrinių pokyčių turiniu (kada jie įvyko; ar jūsų pareigos buvo panaikintos ar tik pervadintos, iš esmės paliekant tas pačias ar beveik tas pačias funkcijas; ar yra kitų darbuotojų, užimančių šias pareigas (jeigu pareigų pavadinimai skiriasi, vertinti reikėtų atliekamas funkcijas, kiek jos identiškos tam darbui, kurį dirbote jūs). Įvertinus tai, bet kuriuo atveju reikės kalbėtis su vadovu. Nereikia šio pokalbio vengti ar jo nukėlinėti. Pokalbio metu iš principo reikėtų siekti lygiaverčio darbo (pareigų) suteikimo (jeigu jūsų pareigos iš tiesų yra panaikintos), reikalaujant to paties darbo užmokesčio ir kitų darbo sąlygų. Pasidomėkite, ar yra pareigų, kurios atitiktų jūsų kompetencijas ir pagal savo funkcijų pobūdį būtų artimos toms, kurias vykdėte anksčiau. Nevenkite remtis savo turimu statusu, t.y., grįžtate iš tikslinių atostogų, auginate du mažamečius vaikus. Darbo kodeksas suteikia stiprią apsaugą šiai darbuotojų kategorijai. Jeigu darbdavys su jūsų sąlygomis nesutiks ir į derybas nesileis, siūlau kreiptis į darbo ginčų nagrinėjimo komisiją ir jos pagalba siekti grįžti į darbą jums palankiomis sąlygomis.

Į klausimus atsakė darbo teisė ekspertė Jelena Jonis, https://www.jelenajonis.com.

 Pateikiamas teisininkės komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti vertinamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos susisiekti law@jelenajonis.com

 Jei jums taip pat kilo įvairių su darbu, įsidarbinimu, darbo teise ir kitokių aktualių su profesija ar profesiniu tobulėjimu susijusių klausimų, rašykite mums. Stengsimės padėti.

 

 

Ekspertai

Jelena Jonis

Darbo teisės ekspertė, https://www.jelenajonis.com
Jelena Jonis in-vecaku-skola