Natūraliai džiovintos uogos - veiksmingas skydas prieš ligas

Natūraliai džiovintos uogos - veiksmingas skydas prieš ligas

10. Jan 2014, 08:39 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Žiemą organizmui pradeda trūkti vitaminų, bet, kaip sako žolininkė Zita Mikoliūnienė, neskubėkime pirkti vaikams papildų vaistinėse, o geriau duokime kasdien džiovintų žolelių arbatos.

Džiovintos uogos - tikras vitaminų šaltinis

„Gamtos galia“ žolelių autorė Zita pataria dar vasarą prisirinkti ir pasidžiovinti kuo įvairiausių uogų, pavyzdžiui, laukinių aviečių, žemuogių, mėlynių, bruknių ir kt. Nes jos, pasirodo, yra tikras vitaminų šaltinis.

Kaip džiovinti? Kaip sako žolininkė, geriausia džiovinti uogytes natūraliu būdu, nededant jų į orkaitę. Tiesiog jas paberkite dėžutėse, perrinkite ir kaskart pakedenkite, kad gautų oro.

Saugo nuo peršalimo ligų

„Visos džiovintos uogos turi gydomąjį poveikį, pavyzdžiui, esant kosuliui, užklupus peršalimo ligoms, slogai. Jas galima įmaišyti su kitomis arbatomis. Galima tiesiog daryti iš uogų kompotėlį – įberti įvairių uogyčių ir jas užplikyti vandeniu.

Tačiau leiskite ilgiau uogytėms pabrinkti, bent dvidešimt minuičų, ir tik tuomet gerkite arbatą“, - Mamyčių klubui patarimų negailėjo Z.Mikoliūnienė.

Džiovinant uogas, iš jų išgaruoja vanduo, tačiau visos kitos naudingos organizmui medžiagos ir mineralai lieka. Mikroeelementų koncentracija džiovintose uoguose ar vaisiuose yra kelis kartus didesnė, palyginus su šviežiomis uogomis ar vaisiais.

Laukinės žemuogės yra puikus geležies šaltinis, stiprina organizmą. Jos ypač gelbsti, kai vaikams būna ausų uždegimas. Žinoma, padeda ir nuo peršalimo ligų.

Aviečių arbatą plikykite, esant karščiavimui. Žinoma, galima naudoti ir džiovintų uogų mišinius.

Džiovintos uogytės, be abejo, tinka ne tik arbatoms, bet ir dėti į kepinius, pyragus ar įmaišyti į košes.

Kokias džiovingas uogas ar žoleles norėdamos apsisaugoti nuo ligų naudojate jūs?

Ekspertai
10. Jan 2014, 12:27

Džiovintų visai nenaudojam, tiesa sakant nebuvo kilusi mintis tokias džiovinti . .. naudoju tik šaldytas ir virtas uogas ir uogienes, turim braškių, aviečių, aviečių su raud serbentais maišytų ir mėlynių . . . Nežinau ar tokios dar turi gydomųjų savybių . .. bet naudojam dažnai, kaip pagardus prie blynų, arbatoms, į pyragus, ar šiaip ant bulkytės . . .