Apie duonos svarbą mūsų gyvenime susimąsčiau tada, kai per radiją, televiziją pradėjo kalbėti, kaip nesveikai mes maitinamės. Pasirodo, sveikiausia yra duona su natūraliu raugu.
O kur tokios gauti? Šiame pasaulyje visko galima gauti, bet juk pačios kepta duona yra pati skaniausia, nekalbant apie dvasinį peną.
Tad, mielos mamytes, mokinkimės pasigaminti raugą ir pabandykite iškepti šeimynai duonos.
Ruginio raugo gaminimas:
1 diena: plastmasiniame inde, kibirėlyje ar stiklainyje išmaišome 50 g rupių ruginių miltų (rupių, ne bet kokių!) su 50 - 100 ml. šilto vandens. Vandenį galima imti iš čiaupo, svarbiausiai, kad nebūtų karštas.
Tešla turi būti kaip blynams. Indą uždengiame rankšluosčiu arba maistine plėvele. Tik jeigu uždengėte maistine plėvele, būtinai pradurkite porą skylučių, kad raugas gautų oro. Paliekame šiltai (pvz., po radiatoriumi) 24 val.
2 diena: permaišome ir pamaitiname raugą, t.y., pridedame 50 g rupių ruginių miltų ir 50 ml šilto vandens. Vėl paliekame 24 val. šiltai.
3 diena: permaišome ir pamaitiname raugą pridėdami 50 g rupių ruginių miltų ir 50 ml šilto vandens. Raugas jau bus gerokai pakilęs, aiškiai užuosite salsvą kvapą. Vėl laikome šiltai 24val.
4 diena: atliekame tuos pačius veiksmus kaip trečią dieną ir rauginame šiltai 24 val.
5 diena: raugas jau išrūgęs.
Atidedame 80-100 g kitam kartui, t.y., dedame raugo į sandarų indelį ir padedame į šaldytuvą. Šaldytuve raugą galima laikyti 2 sav. O jeigu norite laikyti ilgiau, kad ir metus laiko, tada imame sviestinį kepimo popierių ir plonai tepame raugą.
Kai išdžius, nuimti trupinėlius, sudėti į maišelį ir laikyti kambario temperatūroje, kaip yra laikomos sausos mielės. Prireikus raugą galima atgaivinti paprasčiausiai sumaišant su šiltu vandeniu.
Siūlau išsikepti man labiausiai patikusią duonelę, kurią įvertino netgi mano mažasis žmogutis.
Reikės:
300 g vandens;
200 g raugo;
100 g rupių ruginių miltų;
375 g kvietinių miltų;
1 v.š. druskos;
1 v.š. cukraus;
30 g aliejaus;
1 v.š. kmynų.
Raugą išmaišome šiltame vandenyje. Suberiame rupius miltus. Tik visus miltus reikia sijoti! Tada sudedame 200 g kvietinių miltų. Nuplikome kmynus ir sudedame į tešlą. Įdedame cukraus ir druskos bei įpilame aliejaus.
Cukraus ir druskos kiekį galite keisti pagal save, pvz., aš kartais dedu 2 valgomus šaukštus cukraus – man taip skaniau. Sudedame į tešlą likusius miltus. Neišsigąskite, tešla bus klampi, panaši į košę ir norint ją minkyti reikės nuolat pasišlapinti rankas.
Iš pradžių minkosi sunkiai - visos rankos būna tešlinuotos. Kartais pradžioje visas minkymo procesas susideda tik iš tešlos daužymo į stalą, nes, atrodo, kad daugiau nieko padaryti negali. Bet kuo daugiau minkai, tuo tešla darosi paklusnesnė.
Taip pat, reikia nepamiršti, kad kuo ilgiau bus tešla minkoma, tuo duonos struktūra bus gražesnė. Asmeniškai aš minkau apie 30 min. Jeigu matau, kad nuo pastovaus rankų šlapinimo tešlos konsistencija skystėja, pasibarstau saują miltų ant stalo ir suminkau tešlą.
Išminkytą tešlą įdedu į riebalais išteptą kepimo skardą, nuglostau šlapiomis rankomis, uždengiu rankšluosčiu ir palieku 3 val. kilti. Po 3 val. galima kepti. Įkaitinu orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.
Padedu ant dugno kitą mažą kepimo skardą su vandeniu ir kepu duoną apie 10-15 min. tokioje temperatūroje. Skarda su vandeniu orkaitėje reikalinga tam, kad būtų kuo didesnė drėgmė ir duona visiškai neišsausėtų. Jeigu nedėsite jokio indo su vandeniu, tada turite bent kas 5 min. atidarinėti orkaitę ir apipurkšti orkaitės sieneles vandeniu.
Paskui orkaitės temperatūrą sumažinu iki 200 laipsnių ir taip kepu apie 20 min. Galiausiai, numažinu kepimo temperatūrą iki 180 ir pabaigiu kepti duonelę.
Visas kepimo laikas turi būti apie 1 val. Nežinau, ar aiškiai nupasakojau, bet visa esmė ta, kad nuo didelės temperatūros palaipsniui pereiname prie vidutinės.
Iškepusią duonelę susuku į šlapią rankšluostį ir įdedu į polietileninį maišelį 10 min. Ilgiau laikyti nereikia.
Ištraukiame duonelę iš maišelio, nuvyniojame nuo drėgno rankšluosčio ir susukame į kitą - sausą virtuvinį rankšluostį ar drobę.
Skanaus!
😉
Sveiki, isikepiau duonele viskas super... bet va noriu pasitikslint, kaip pamatuoti raugo 200g be svarstykliu? kiek butu saukstais ar ml 😀
Oar kepate kas duona DUONKEPEJE? As ja turiu ir ten kepu duona, ji turi 12 programu, daug visko galima padaryti😀
Na stai! Duonele kepta pagal jusu recepta jau garuoja katik iskepta 😀 Labai skaniai gavosi, taigi, labai aciu uz sita receptuka 😀
Jūsų duonelė atrodo lb skaniai,vakar pradėjau gaminti raugą ir iškilo truputis neaiškumų.Būčiau labai dėkinga jei patikslintumėte receptą(man nesusipratėliai),nesinori vėl viską išversti i šiukšlių dėžę,kaip jau teko padaryti su "naminiu batonu".Taigi,norėjau paklausti raugo gaminimo etape,ar tikrai reikia miltus matuoti gramais,o vandenį ml?Galbūt jūs viską matavote ml?Nes sumaišius 50g miltų su 100ml vandens gavosi tik sudrėkinti miltai,bet ne košelė.Ir paskui jau duonos recepte jūs viską jau matuojate gramais(ir vandenį tame tarpe),tai tik norėjau pasitikslinti ar tikrai visus produktus sveriate,o galbūt matuojate mililitriniu matuokliu?Nes ml nuo g labai skiriasi,jokiu būdu nenoriu jūsų įžeisti,tik noriu būti tikra,kad reikia daryti taip kaip parašyta.Nes,tiksliai besivadovaujant kitos svetainės receptu,išsikepiau batoną tinkama,na,nebent savigynai 😃DD
Labai ačiū iš anksto.
as tai is mamos gavau raugo ir jau senai nebeperku duonytes ir dauguma pazystamu nebeperka parduotuvese,kai laiko turiu as vis kepu visiems,savo keptos duonytes su nei viena pirktine nesulyginu
Na, siandien ir as issikepiau sios duoneles, dar nezinau koks jos skonis. Tikiuosi, kad bus labai skani. Minkiau tik apie 15min, nes mano mama dirbo duonos kepykloje ir sake, kad minkyt reikia tol kol tesla nebekimba prie ranku, nes perminkius vel prades kibti ir iskepusi duonele nebus tokia gardi.
Kadangi neturejau formeles, tai suformavau duonos kepaliuka, idejau i pyragams skirta forma ir iskepiau. Aciu uz receptuka 😀
hmm, gal bandyk ovalioje stiklineje. as kepu pailgoje 30 cm ilgio formoje
ai dar pamirsau. kokio mazdaug dydzio realiai ta duona? as turiu tiktai paprasta apvalia forma pyragams ir stikline ovalia,kazin kurioj kepti?
tiesa, kai maitinete rauga iseme is saldytuvo, tai vandens galima ir daugiau pilti, net turi iseiti tokia tirsta, bet saukstu maisoma mase. Prisiminiau, kad viena karta sudejus tokias normas, saukstu vos pamaisiau, tad teko skystinti 😀
o dabar jau viskas aisku😀 siandien jau trecia diena raugui. niekaip nesulaukiu kol galesiu kepti😃
Antra karta kai kepi duona reikia daryti taip:
isiimti rauga is saldytuvo, atidengti ir palaikyti apie valanda, kad atsigautu. Tada pilti 100g. vandens ir deti 100g rupiu ruginiu miltu. Uzdengti ranksluosciu arba maistine pleve (taip pat kaip raugo auginimui) ir palikti, pvz, po radiatoriais parai. Kita diena nuimi 200g. duonos kepimui ir vel lieka apie 100g, kuri dedi i saldytuva 😀
va man dar vienas klausimukas del raugo iskilo. kitam kartui reikia atsideti apie 100g. bet kepant duona jo reikia 200g. tai kaip cia daryt kepant antra karta?
aciu, mamytes😀
Spurgyte, galima kepti bet kokioje formoje, as netgi stiklineje bandziau ir visai gerai isejo.
Ačiū ačiū. O aš vis suku galvą, kur man to raugo gauti. Jau seniai norėjau savos duonytės išsikepti. Bučkis Gintariukaa 😀
va jau ir rauga pasidariau😀 tik kiek ilgai laukti reikia, o as kantrybs visai neturiu😃 tik as neturiu tokios formos, kazin galima ovalioj ? ar geriau tada kepala formuoti?
as bandziau kepti juoda duona. gavosi s..... visu pirma kepe kokias 3 val (gerai kad siais laikais pigi elektra😃) kai jau pluta pradejo degti, semiau, bet vidus dar buvo siek tiek neiskepes. zodiu, nei atpjauti, nei ikasti......😃 bet sita tikrai pabandysiu, nes kaip matau nedidelis cia kiekis. dar i rauga siuloma ipilt siek tiek rugstaus pieno, tada super skonis gaunasi
kaip faina, visada svajojau issikepti namines duonos, nuostabu tiesiog. dekoju.