Man Velykoms vis labai noris pabandyti iškepti labai jau velykišką skanėstą - Velykų bobą, bet vis nesiryžtu, pažiūrėjusi į labai jau didelį kiaušinių skaičių :). Todėl iki šiol Velykoms kepame vis kažką panašaus į kokį keksą. Šiemet vakai dar prisiminė plėšomas bandeles, nes jos, mažosios pasakymu, labai panašios į kiaušinius. Tad dabar apie du šiemet Velykoms keptus ,,pyragus".
Pyragas su vaisiais ir riešutais:
325g miltų,
250g sviesto,
200g cukraus,
5 kiaušiniai,
arbatinis šaukstelis kepimo miltelių,
razinų, riešutų, abrikosų ar kt. džiovintų vaisių ar uogų.
Į suminkštintą sviestą sudėti cukrų, gerai ištrinti. Tada sudėti kiaušinius, išmaišyti. Kai cukrus ištirps (galima dėti ir cukraus pudrą), supilti miltus su kepimo milteliais. Pabaigoj smulkintus riešutus ir vaisius. Sudėjus paruoštą tešlą į formą, kepti orkaitėje 170 - 180 laipsnių karštyje apie 45 min. Ir štai:
Plėšomos bandelės:
Maždaug 525 gramai miltų,
2 v. šaukštai medaus,
1 v.šaukštas aliejaus,
30 gramų sviesto (+60 gramų mirkymui),
1,5 a.šaukštelio druskos,
200 ml pieno,
2 kiaušiniai,
1 v. šaukštas sausų mielių (galima ir šlapių),
Saldainių ,,Karvutė".
Pašildyti pieną su medumi ir sviestu, ištirpinti mieles, druską, sudėti kiaušinius, aliejų, išmaišyti, po to miltus. Išminkius tešlą, palikti, kad pakiltų.
Pasiruošti saldainius - sujaustyti mažesniais gabalėliais (pagal norą).
Toliau imama po mažą gabaliuką tešlos ir formuojamos mažulytės bandukės. Aš darau maždaug kaštono dydžio, gal kiek didesnes.
Iš gautos tešlos masės gali išeiti ir 50 – 60 bandukių su pageidautinu įdaru.
Po to kiekviena bandukė mirkoma tirpintame pravėsusiame svieste. Suformuotas pyragas kildinamas apie valandą. Po to kepamas iki 180 l. įkaitintoje orkaitėje apie 30 ar kiek daugiau min. (priklauso nuo formos ir bandelių dydžio.
Kiek pravėsuias pabarstome cukraus pudra ir... skanaus :). Bandelės atplyšta gražiai po vieną.