Morkų - česnakų salotos bei patarimai kaip saugoti konservus

Morkų - česnakų salotos bei patarimai kaip saugoti konservus

08. Sep 2010, 08:50


Labai paprastas, greit paruošiamas ir skanus receptukas.

 

Jums reikės:

1 kg morkų,

2-3 skiltelės česnako (aš dėjau 3)

Sūrymui: 1 l vandens reikės 2 šaukštų druskos

 

Paruošimas:


Morkas nuskuskite

sutarkuokite arba supjaustykite kuo smulkesniais šiaudeliais (aš tarkavau, nes man taip skaniau), česnaką sugrūskite ir gerai išmaišykite su morkomis.

 

Talpiai sudėkite į nedidelius stiklainius, užpilkite karštu sūrymu.

Sustatykite stiklainius į verdančio vandens puodą (tik būtinai ant puodo dugno patieskite kokį skuduriuką, kad stiklainiai nesutrūkinėtų), ir uždenkite stiklainius dangteliais, tik neužsukite, tiesiog pridenkite.

 

Kai stiklainio viršutinio sluoksnio temperatūra pakils iki 90 laipsnių, dar pakaitinkite 15- 20 minučių. Išimkite ir tuojau pat sandariai užsukite.

 

Kaip konservus laikyti:


- Stiklainius atšaldykite apverstus, tada papildomai sterilizuosite dangtelių vidų ir likusį stiklainiuose orą. Apverstus stiklainius statykite ant sauso audinio ir užklokite, taip pailginsite sterilizacijos laiką. Šis metodas netinka minkštiems vaisiams ir uogoms.

 

Jei norite, kad vaisiai ar uogos nesubliūkštų, stiklainius reikia atšaldyti kuo greičiau. Į indą, kuriame sterilizavot konservus, po truputi pilkite šaltą vandenį. Tai reikia daryti labai atsargiai, kad šaltas vanduo nesiliestų prie stiklainio, nes šis gali sutrūkti.

 

- Tinkamiausia temperatūra rauginti- 18-20 laipsnių temperatūroje.Tokioje temperatūroje daržovės įrūgsta per 4 -7 dienas. Įrūgusius konservus reikia laikyti šaltoje patalpoje- 0-5 laipsniuų, kitaip rūgimo procesas tęsis toliau.

 

- Konservai geriau stovės, jei prieš  pernešdami juos į rūsį ar sandelius, nors kelias dienas palaikysite šaldytuve.

 

- Marinuotus produktus galite laikyti ir sandeliuke- 5 -12 laipsnių temperatūroje.

 

- Svarbu, kad patalpa, kurioje saugote konservus, būtų tamsi, taip išliks daugiau vitaminų.

 

- Konservus geriausiai sunaudoti per vienerius metus, bet tuos, kuriuos užpilate karštu viralu, galite 2 metus laikyti kambario temperatūroje, o rūsyje dar ilgiau.

 

Rasa Karlonienė

08. Sep 2010, 13:10

kaip tik galvojau kaip tas morkytes paruosti, aciu😉