Mitybos specialistė Anastasija Zizas atvira: ,,Noriu būti pavyzdžiu savo sūnui''

Mitybos specialistė Anastasija Zizas atvira: ,,Noriu būti pavyzdžiu savo sūnui''

Šiandien kalbamės su mitybos specialiste Anastasija Zizas. Moteris pasakoja, nuo ko prasidėjo jos kelionė sveikesnio gyvenimo link ir kaip tai virto gyvenimo būdu. Taip pat atvirauja ir apie tai, kaip jai pavyksta suderinti motinystę, darbą ir atrasti laiko sportui, ypatingai šiuo karantino laikotarpiu. Tad apie tai ir ne tik kviečiu skaityti šiame interviu. 

  •  Anastasija, papasakokite, kaip Jums net karantino metu pavyksta ne tik sveikai maitintis, bet dar ir aktyviai sportuoti?

Sportas padeda jaustis gerai ne tik fiziškai, bet ir emociškai. Dabar dauguma žmonių susiduria su įvairiais iššūkiais, išgyvenimais, nemažai stresuoja, laiko savyje daug neigiamų emocijų, o organizmui reikia išsikrauti. Sportas - puikus būdas tai padaryti. Asmeniškai man sportas yra savotiška meditacija. Aš atsijungiu mintimis nuo kasdieninių darbų ir rutinos bei skiriu laiką tik sau.

Apskritai, man atrodo, kad karantinas – pats tinkamiausias laikas skirti dėmesį savo sveikatai, kuri tiesiogiai priklauso nuo mūsų mitybos, aktyvumo ir gyvenimo būdo. Dabar mes ypatingai daug laiko praleidžiame namie, galvojame, ką įdomaus nuveikti, kodėl gi tą laiką neišnaudojus naujiems įpročiams formuoti.

  •  Juk daugelis įsivaizduoja, kad sveikas gyvenimo būdas – tai didelis darbas, reikalaujantis ne tik pastangų, bet ir aukojimosi, atsisakant tam tikrų dalykų. Kaip yra iš tikrųjų?

Kaip Jūs ir pasakėte – tai gyvenimo būdas. Kiekvienas turim savo. Kažkas sveiką, kažkas pusiau sveiką, kažkas visai net negalvoja apie tai, bet tai yra tiesiog gyvenimo būdas. Mes priprantame, išsiugdome savyje įpročius ir tiesiog pradedame taip gyventi. Prieš daug metų, kai tik prasidėjo mano kelionė link sveiko gyvenimo būdo, buvo momentais tikrai sunku, bet su laiku pripratau ir dabar net neįsivaizduoju, kad galiu gyventi kitaip. Jokiame kelyje nebūna lengva, pirmi žingsniai visada būna sunkūs ir ne visada jie būna sėkmingi. Bet jeigu žmogus tikrai nori, jis ima, daro ir padaro. Jeigu kūdikis nori pradėti vaikščioti, jis bandys iki tol, kol jam pavyks.

  • O kaip ir žiemos metu išlikti aktyviems ir sveikiems?

Sveikas maistas ir sportas yra mums prieinamas visada, nepriklausomai nuo oro sąlygų ir sezono. Sportuoti galima namuose (mano instagrame @anastasijazizas galite rasti daug treniruočių) ir tam reikia minimalaus inventoriaus: svorių iki 3 kg, kilimėlio, gumų sportui, svarelių ant kojų.

Sportuokite bent 3–4 kartus per savaitę po 30–40 minučių, gerkite minimum 2 litrus vandens per dieną, įtraukite į savo racioną vaisių, gerųjų riebalų: riešutų, avokado, alyvuogių, skirtingų aliejų. Nepamirškite ir įvairių daržovių prie pagrindinių patiekalų.

  • Apskritai, kokie buvo Jūsų pirmieji žingsniai sveikesnio gyvenimo link? Nuo ko pradėti?

Pirmas žingsnis: suprasti, kodėl jums to reikia, suprasti, ką jums duos galutinis rezultatas: sveikatą, gerą emocinę būseną, vidinę būseną, pasitikėjimą savimi, seksualumą, kitokią išvaizdą ar pan. Ir tada supranti, ar tu tikrai NORI pokyčių ir ar esi pasiruošusi kažką dėl jų daryti.

Antras žingsnis: keisti mitybos įpročius. Pradėkite skaityti etiketes, įsigilinkite į tai, ką jūs valgote, kaip jūs gaminate maistą, kokiais kiekiais valgote, ar pakankamai valgote. Nepirkite ir nelaikykite namuose tokių produktų, kuriuos norėtumėte išimti iš savo raciono, bet tiesiog negalite jiems atsispirti pamačius.

Trečias žingsnis: nustatyti tikslą. Aš visada siūlau nustatyti vieną pagrindinį tikslą ir tada kelis mažesnius. Pvz.: „Noriu sportuoti 5 kartus į savaitę.“ Bet jeigu jūs pradėsite taip daryti iš karto, galite greitai „perdegti“, todėl siūlau pakoreguoti tikslą iki „Noriu sportuoti 5 kartus į savaitę po mėnesio“. Ir jau tada nustatome mažesnius tikslus: „Šią savaitę aš sportuosiu 2 kartus, kitą savaitę aš sportuosiu 3 kartus, dar kitą 4 kartus…“ ir taip prieisime po truputį prie 5 kartų į savaitę. Čia kaip pavyzdys. Toks įvedimas naujų įpročių yra pasiteisinęs ir man, ir mano klientams.

  • Beje, pati ne tik aktyviai sportuojate, bet dar ir rengiate sporto bei mitybos programas kitiems. Kiek vidutiniškai laiko užtrunka paruošti tokią programą vienam žmogui?

Labai įvairiai, priklauso nuo situacijos ir kliento poreikių. Žmonės skirtingi. Kažkas turi sveikatos sutrikimų, kažkas netoleruoja įvairių produktų, kažkas turi didelį sąrašą nemėgstamų produktų ir pan. Tai, sakyčiau, žmogus, kuris neturi kažkokio išskirtinio atvejo ir valgo viską: vidutiniškai apie 5 valandas gryno darbo su bendravimu, patikslinimu tam tikrų dalykų. Bet ties tuo mano darbas nesibaigia. Mėnesio bėgyje mes susirašome su klientais, atsakau į jų klausimus, kontroliuoju jų pokyčius, koreguoju planus, jeigu to reikalauja jų rezultatai, savijauta ir poreikiai.

  • Ar klientai visuomet jomis vadovaujasi?

Šitoj vietoj mes grįžtam prie pirmo žingsnio: reikia suprasti, kodėl jums to reikia, suprasti, ką jums duos galutinis rezultatas: sveikatą, gerą emocinę būseną, vidinę būseną, pasitikėjimą savimi, seksualumą, kitokią išvaizdą ir pan. Ir tada supranti, ar tu tikrai NORI pokyčių ir ar esi pasiruošusi kažką dėl jų daryti. Deja, ne visada žmonės nuoširdžiai nori tų pokyčių ir yra pasiruošę kažką dėl jų daryti.

  • O kas sudaro Jūsų sveikos mitybos planą? Kokius pagrindinius sveikos mitybos aspektus galėtumėte išskirti?

Balansas. Jokių kraštutinumų, jokio savo organizmo žalojimo. Įsiklausau į savo kūną kaip ir į kiekvienos savo klientės savijautą ir poreikius.

  • Maistą gaminate visai šeimai kartu ar visgi sūneliui gaminate atskirai?

Visa šeima valgome kartu tą patį maistą. Richardui atskirai gamindavau maždaug iki 1,5 metų ir jam net buvo neįdomus mūsų maistas, o dabar jau kartais reikia slėptis, nes būtina viską valgyti kartu ir tik pabandyk nepasidalinti (šypsosi - red.past.).

  • Kokį patiekalą labiausiai mėgsta Richardas? Galbūt pasidalinsite receptu?

Blynelių neatsisakys niekada!

2 bananai
2 kiaušiniai
70 g obuolių tyrės
8-10 v. šaukštai miltų (avižų arba kitų)
Ryžių pieno pagal poreikį
Šaukštas kokosų aliejaus 

(pridedu foto ir video nuorodą: https://www.instagram.com/p/CKbZpUWAx-o/?utm_source=ig_web_copy_link )

  • O kokie maisto produktai yra vertingiausi tokio amžiaus vaikui?

Tokiame amžiuje, apskritai, visa vaiko mityba turi būti labai įvairi ir pilnavertė, nes vaikas greitai auga, išnaudoja daug energijos dienos metu, gauna daug naujos informacijos kiekvieną dieną... Tad vaiko racione turi būti įvairių šaltinių baltymų, angliavandenių ir riebalų. Kiekvienas produktas turi ir atneša savo naudą organizmui.

  • Sako – sveikas maistas negali būti skanus, ar tai tiesa?

Visiškas mitas. Reikia tiesiog suprasti, kas yra sveikas maistas ir skirti šiek tiek laiko gaminimui, o ne pulti į kraštutinumus ir pereiti tik ant virto maisto.

  • Nebūna dienų, kai nesinori gaminti? Kokias alternatyvas renkatės tuomet?

Oi, tikrai būna. Aš nesu visada puikios nuotaikos ir trykštanti energijos. Reikia ir man poilsio dienų bei atsiribojimo nuo gaminimo. Tada į pagalbą ateina maisto pristatymo įmonės, restoranai ir kavinės.

  • O iš kur Jūs semiatės tiek įkvėpimo ir motyvacijos?

Mano šeima – mano įkvėpimas. Aš noriu būti pavyzdžiu savo sūnui ir taip pat noriu būti - geriausia bei patraukliausia moteris savo vyrui. Mano rezultatai – mano motyvacija. Kai aš matau, kaip keičiasi savijauta, sveikata, emocinė būsena, kūnas – tai motyvuoja ir skatina judėti į priekį.

  • Palinkėjimas skaitytojams

Mes patys kuriam savo gyvenimą! Mylėkite savo gyvenimą, vertinkite tai, ką turite, išmokite atrasti laimę mažuose dalykuose, bet nepamirškite savo svajonių, paslaptingiausių norų ir didžiausių tikslų!