Parduotuvėse dabar atsirado daugybė pieno alternatyvų: lentynose rasite migdolų, avižų, ryžių ir kito panašaus pieno. Sveikos mitybos specialistė, "Sulieknėk sveikai" (www.sulieknek.lt) įkūrėja Vaida Kurpienė paaiškino, kodėl toks pienas sveika ir net kaip jį pasigaminti!
Pieno pakaitalai mūsų gyvenime tampa vis svarbesni. Kai kuriems tai svarbu dėl alergijos pienui, kitiems – organizmas netoleruoja laktozės, beje, net trečdalis Lietuvos gyventojų laktozės netoleruoja ir nebūtinai tai pasireiškia bėrimu ar alergija pieno produktams, bet tai jau kita tema. Treti nori sumažinti gyvūninės kilmės produktų kiekį racione, ketvirti – veganai. Penkti kavos mėgėjai ir žino, kad balinta kava ne visada gerai. Taigi ieškoti pieno pakaitalų priežasčių daug, o išeitis paprasta – riešutų pienas, sėklų pienas ar avižų pienas.
Augalinio pieno RECEPTAS
Ar tai būtų riešutų pienas, ar avižų pienas, ar kitas augalinis “pienas”, gaminimo „technologija“ visada yra tokia pati.
1. Nuplauname riešutus, sėklas ar kruopas.
2. Išmirkome vieną stiklinę nuplautų riešutų, sėklų ar kruopų.
3. Po mirkymo juos nuskalaujame ir trintuvėje (blenderyje) susmulkiname su 4-mis stiklinėmis vandens.
4. Gerai nukošiame (geriausia per marlę) ir viskas:).
Augalinis pienas | Kruopų ar riešutų kiekis | Mirkymo trukmė | Komentaras |
Anakardžio riešutų pienas | 1 stiklinė anakardžio riešutų | Anakardžius būtina pamirkyti 2-3 valandas | |
Migdolų pienas |
1 stiklinė migdolų | Migdolų riešutus mirkyti 8-12 val | Migdolus po mirkymo būtina nuplikyti karštu vandeniu ir nulupti odeles |
Sezamų pienas | 1 stiklinė sezamų sėklų | Sėklas mirkyti mažiausiai 4-6 valandas | |
Kokoso pienas | 1 stiklinė kokoso drožlių | Kokoso drožles pamirkyti 1-2 valandas | Drožlių nereikia skalauti, galima jas maišyti su užpiltu vandeniu |
Saulėgrąžų pienas | 1 stiklinė saulėgrąžų | Saulėgražas mirkyti mažiausiai 4-6 valandas | Saulėgražsos turi būti nekepintos |
Avižų pienas | 1 stiklinė viso grūdo avižų dribsnių | Avižas mirkyti apie 8 valandas | Alergiški glitimui rinkitės avižų dribsnius, ant kurių pakuotės pažymėta – be glitimo. Nors pačiose avižose glitimo nėra, tačiau pasitaiko, kad būna priemaišų. |
Ryžių pienas | 1 stiklinė natūralių ryžių | Ryžius mirkyti apie 3 val. |
Pagal pateiktą santykį gaunasi apie 800 ml riešutų pieno ar avižų pieno.
Priklausomai nuo to, kokio riebumo “pieną” norite gauti gali skirtis sausų produktų ir vandens santykis gali skirtis nuo pateikto.
Likusias „nuosėdas“ po riešutų pieno ar avižų pieno gamybos galima panaudoti kaip tirštiklį sriuboms ar padažams. Jos puikiai tinka ir kepiniams paskaninti.
Jei esate alergiški riešutams, tai ir riešutų pieno nevertėtų vartoti. Tokiu atveju rinkitės avižų ar ryžių pieną.
Avižų pienas tinka kaip ir suaugusiems, taip ir mažiems vaikams. Šiuos pienus galima skaninti ir pasidaminti puikų desertą, tinkantį ir svečiams vaišinti – migdolų pienas su datulėmis.