Miesto mamos blogas: Kam atiteks mano balsas?

Miesto mamos blogas: Kam atiteks mano balsas?

20. Feb 2015, 09:00

Prisipažinsiu, kad turbūt pirmą kartą atsakingai pažiūrėjau į rinkimus. Kai balsavau pirmą kartą, man buvo 18 metų ir tuomet Prezidento rinkimuose mano balsą nuskynė gražesnis kandidatas, vėliau pasirinkimą lėmė tėvų nuomonė ar draugų patarimai, o paskutiniuose rinkimuose užbraukdavau tas partijas, kurių deklaruojamos vertybės man buvo artimiausios. Tačiau šį kartą kriterijų pasirinkau savo vaiko ateitį, o tiksliau būti ar nebūti mano galvos skausmui dėl darželių. Žinoma, pasirinkimą lems ir pretendentų į Vilniaus miesto (nes čia gyvenu) asmeninės savybės ir vertybės, kurias jie deklaravo ir demonstravo dar gerokai iki rinkiminės kampanijos pradžios. Beje, kandidatus aptarinėju pagal vienos žinių tarnybos pranešime išvardintas pavardes ir eiliškumas su mano nuomone neturi nieko bendro. 

Kaip žinia sostinės posto siekia 12 kandidatų, visus juos iškėlė politinės partijos. Pradėkime nuo dabartinio mero Artūro Zuoko. Mero puslapyje teigiama, kad „2015-aisiais per artimiausius keletą mėnesių planuojame atidaryti 4 naujus vaikų darželius: Viršuliškėse, Žirmūnuose, Antakalnyje ir Justiniškėse (šalia Šeškinės). Šiuo metu rengiami dokumentai ir investiciniai planai dar trims vaikų darželiams – Visoriuose, Pilaitėje ir Balsiuose“. Kiek čia rinkiminis pažadas, o kiek realus planas? Bet minuso dabartiniam merui ranka nekyla rašyti. 

Politologai sako, kad patekti į antrąjį turą daug galimybių turi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, kurio partija rinkimuose vėl dalyvauja kartu su Rusų aljansu. Ką deklaruoja europarlamentaras, prisipažinsiu neradau... Jo asmeniniame puslapyje dar užsilikusi nuo LR Prezidento rinkimų programa, o partijos puslapyje abstraktūs straipsniai apie tai, kad „šunys loja, o karavanas eina“. Ką gi, iš galimų mano kandidatų sąrašų šį politiką braukiu, jei metams nuo Prezidento rinkimų dar nespėjai susitvarkyti savo puslapio, tai kaip tvarkysiesi su vaikais?

Ambicijų rinkimuose turi ir liberalas Seimo narys, buvęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius, žadantis daugiau skaidrumo ir aktyviau kovoti su korupcija. Na tai žada visi, o kaip mano problemos sprendimas? Liberalai savo puslapyje skelbia, kad sieks „pilnaverčių darželių ir mokyklų mūsų ateities Nobelio laureatams“.  Kad nebūčiau apkaltinta Remigijaus Šimašiaus reklama, tai pasakysiu, kad paskaičius jų programą ateitis piešiama gražiomis spalvomis, o „darželių vietų trūkumą spręsime sudarydami kuo lankstesnes galimybes prižiūrėti vaikus – nuo nedidelių darželių tinklo plėtojimo, dienos centrų steigimo verslo centruose iki platesnių ugdymo namuose galimybių. Kiekvienam vaikui, einančiam į nevalstybinius darželius, bus skiriama iki 100 eurų suma per mėnesį. (...) Tėvų ir vaikų teisė pasirinkti jų norimą ugdymo įstaigą bus užtikrinama atsisakant griežto darželių ir mokyklų paskirstymo pagal teritorijas“. Beje, dar vienas argumentas balsuoti už Šimašių būtų tai, kad jam tapus meru, į laisvą Seimo vietą sėstų kitas liberalas pagal sąrašą ir papildomi rinkimai vienmandatėje apygardoje nebūtų organizuojami. 

Taigi pagal šį argumentą – rinkimai į laisvą Seimo nario vietą - tvarkietis Petras Gražulis pralošia. Keista, kad jis išrinktas vienmandatėje apygardoje Gargžduose, taiko į Vilniaus mero postą. Na, bet praignoruokime jo norą atmesti gargždiškių pasitikėjimą bei domėjimąsi kitų vyrų problemomis ir pasiaiškinkime, kaip jis susitvarkytų su Vilniaus miesto augančia tolerantiška karta. Kad ir kaip knaisiojausi po tvarkiečių puslapį, nuorodos į Petro Gražulio Vilniaus viziją neradau... Vienintelis, ką radau, tai partijos pažadai bendrai visiems Lietuvos vaikams: „siekiame stiprinti ir globoti šeimą kaip visuomenės pagrindą ir ypač esame už vaikams palankią visuomenę. (...) Sudarysime geriausias sąlygas vaikams ir jaunimui kūrybiškai tobulėti“. Neįtikino, o čia kaip tik dar galvoje šmėstelėjo vieno draugo komentaras: „Gražulis Vilniuj tai tas pats, kas Šustauskas Kaunui“. Šitas argumentas mane nuginklavo.

Pavasarinis vėjas nunešė ir Darbo partijos palankumą, kadangi netikiu jų „idėjinio vado“ nekaltumu, tai sunku būtų patikėti ir jo pavaldinio dorais ketinimais... Taigi darbiečių pažadais net nesidomiu. Nors... Paminu savo nuostatas į teisiamą partiją ir lendu į jų puslapį. Kandidatas į Vilniaus mero postą  Jonas Pinskus, teigia „sieksiantis specialaus įstatymo sostinei, pagal kurį būtų išskirtas jos statutas. Anot jo, toks sprendimas padėtų Vilniui daug efektyviau valdyti biudžetą, įneštų deramą postūmį sostinės valdyme, biudžeto surinkime. Na gerai apie išskirtinį statusą ir įstatymų pakeitimus, leisiančius gyventojų pajamų mokesčio pajamas skirstyti racionaliau, dabartinis meras kalba jau seniai, tačiau darbiečiai, būdami Seimo pozicijoje niekada apie tai nekalbėjo (arba aš negirdėjau), o gal tiesiog neturėjo laiko? Apie darželius Vilniaus mieste neradau nieko... 

Konservatoriai po ilgų diskusijų iškėlė jauną politiką Mykolą Majauską. Prisipažinsiu apie šį jaunuolį nebuvau nieko girdėjusi iki tol, kol mieste jis iš plakatų nepradėjo šypsotis. Apie jį išankstinės nuomonės neturiu, bet apie konservatorius – tikrai taip, iki šiol už juos nebalsuodavau, tai gal čia bus pirmas kartas? Savo puslapyje jie skelbia, kad bus „geriausios mokyklos ne tik Vilniuje ir Kaune“. O apie kandidatą į Vilniaus miesto postą, įvardijamą kaip 4 postą valstybėje, sužinojau tiek, kad Mykolas Majauskas yra šešėlinis finansų ministras ir į partiją įstojo 2014 metais! Nieko sau karjera!!! O vat apie vaikus nieko… Kažkodėl šis jaunuolis mane suintriguoja ir googlinu. Randu pasisakymą, išspausdintą viename žinių portale po to, kai užlūžo Vilniaus registracijos į vaikų darželius sistema. Pagrūmota ant dabartinio mero ir paraginta „Artūrai, baik tyčiotis iš Vilniaus tėvų“. Tačiau vėliau išvardinti darželių trūkumo sprendimo būdai. Visų nevardinsiu, bet tik pasakysiu, kad jis siūlo „priešmokyklinio ir pradinio ugdymo grupes (klases) perkelti iš perpildytų darželių į neužpildytas artimiausias bendrojo lavinimo mokyklas. Tai leistų į darželyje atsilaisvinusias vietas nedelsiant priimti jų laukiančius vaikus. (...) Už nepatekusių į savivaldybes darželius vaikų ugdymą pasirinktose privačiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose, savivaldybė turi sumokėti kompensaciją tėvams, atitinkančią savivaldybės darželiuose vaikui skiriamą sumą“. Ką gi, nenurašau šio jaunuolio, manau ir jis turi mano pliusą. 

Stipriausias pozicijas šalies mastu turinčios Socialdemokratų partijos kandidatas rinkimuose yra Gintautas Paluckas. Pamenu jį dar nuo tų laikų kai jis dar nė 30 neturėdamas buvo Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius. Tada jis atrodė itin savimi pasitikintis, paskui lyg ir turėjo problemų su viešais pirkimais ir teisėsauga. Bet permetus akimis jau aptartus kandidatus, tai tik vienu teisėsauga ar slaptosios tarnybos nesidomėjo... Taigi, ką mano vaikui žada Gintautas Paluckas? Atsakymas: „Įsteigsime papildomai 2500 vietų vaikų darželiuose, užtikrinsime kokybišką vaikų popamokinį užimtumą“. Trumpai pasisakė, tad dėl pliuso abejoju, bet minuso jis tikrai iš manęs negauna ir jis vis dar lieka mano sąraše į Vilniaus miesto postą. 

Vilniaus mero posto siekia ir pernai iš konservatorių gretų pasitraukęs Naglis Puteikis, kurį iškėlė neparlamentinė partija „Lietuvos sąrašas“. Tik įėjus į šios partijos puslapį ekrane atsiranda Šilalės kandidato pareiškimas: „Aš - šaltkalvis, bet neleisiu įvairioms partijoms tratinti rajono biudžeto!” Ačiū už atvirumą, bet po tokių žodžių man net noras nekyla ieškoti pasisakymų, skirtų Vilniaus miestui.

Rinkimuose taip pat dalyvauja Tautininkų sąjungos pirmininkas Julius Panka. Mano nuomonė apie šį veikėją niekada nebuvo palanki, bet... „Išspręsime vietų trūkumo problemą lopšeliuose ir darželiuose. Skatinsime privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų kūrimąsi, peržiūrėsime lopšelių-darželių komplektavimą, jungsime ypač mažas grupes, o laisvas patalpas skirsime naujų grupių steigimui ir vaikų priėmimui. Pasieksime, jog didžiųjų prekybos centrų savininkai ir naujų miesto teritorijų plėtotojai prisidėtų prie lopšelių-darželių ir mokyklų atnaujinimo ir tinklo plėtimo“. Na pirmi sakiniai man nieko naujo nepasako, bet va paskutiniai tai privertė susimąstyti... Kiek žinau vienas bankas Vilniuje savo administraciniame pastate norėjo savo darbuotojų vaikams įsteigti darželį. Tačiau kai pasiaiškino sąlygas ir reikalavimus, savo minčių atsisakė, nes paaiškėjo, kad beveik 2 aukštus būtų tekę atiduoti vaikams... Net bankui tai perbrangu... Gaila, kad tautininkas nepaaiškino, kaip jis tuos verslininkus privers. 

Dar du kandidatai žaliųjų atstovė Indrė Kleinaitė ir Lietuvos liaudies partijos atstovas Vitalijus Balkus. Apie šiuos gyvenime nieko nesu girdėjusi... Bet, kad planas pasidomėti ir jų požiūriu į vaikus, tai aiškinamės vienintelės moters kandidatės viziją. Žaliųjų puslapyje turbūt aiškiausiai išdėliota rinkiminė programa – paveiksliukais. Prisipažinsiu, žalio miesto šeimai vizija patraukli, bet nesu tikra ar tinkama pačiam Vilniuj ir nieko neradau apie vaikų darželius. 

Ir paskutinis kandidatas  - Vitalijus Balkus. Jam turbūt labiausiai nepasisekė, nes mano namus užgriuvo svečiai, tai jo argumentus aiškinuosi greituoju būdu. Partijos puslapyje sudėliotos pasenusios programos į Europarlamentą ir Seimą, o paties kandidato pasisakymai apie vaikus, aptikti internete siekia Norvegiją, o vat apie Vilniaus augančią kartą jis nediskutuoja. 

Taigi analizė baigta, aš, susidėliojusi pliusus ir minusus, savo kandidatą į Vilniaus miesto mero postą jau turiu. O Jūs?