Mama: Ar tikrai nepastosiu, kol žindysiu?

Mama: Ar tikrai nepastosiu, kol žindysiu?

26. Feb 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Anios laiško:

Sveiki, žindau dukrelę jau beveik 1metai ir 2 mėn., (iki 6 mėnesių tik mamos pienas), bet jau planuojame antrą vaikelį (mėnesinių neturiu). Praejo keturi mėnesiai, bet negaliu pastoti. Ar gali taip būti, kad kol maitinsiu, negalėsiu pastosti?

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė 

Mamyte,

Labai džiaugiuosiu Jūsų pasirinkimu iki šiol maitinti dukrelę mamytės pieneliu (MP). Pradėjus maitinti naujagimius MP, mamytės gauna apgaugą nuo pastojimo – natūralią kontracepciją. Ji įvardijama kaip LAM (laktacinis amenorėjos metodas). 

Šio metodo veikimo principas veikia gan paprastai: maitinant MP iš krūties siunčiami signalai į mamytės hipofizę (galvos sritis), ten savo ruožtu negamina hormonų skatinančių pastojimą, o gamina kiti, kurie leistų gaminti daugiau MP. Šio metodo efektyvumas labai priklauso nuo kelių momentų.

  • Svarbiausi - maitinimo dažnumas (ar matinimas ne retesnis nei 2-4 val), 
  • ar tarpuose maitinant krūtimi nebūdavo maitinama iš buteliuko, 
  • kaip dažnai vykdavo maitinimai MP nakties metu. 

LAM geriausiai veikia pirmuosius šešis mėnesius, o po to priklauso nuo jau mano minėtų faktų, t.y. kuo dažniau vyksta maitinimas MP, ypač nakties metu ir kaip dažnai maitinama iš buteliuko, tuo kontracepcinis poveikis yra efektyvesnis.

Taigi, atsakant į Jūsų klausimą, manau, pastoti Jums dar neleidžia LAM ir nutraukus maitinimą, turėtumėte pastoti, tačiau mano patarimas būtų toks: neskubėkite, leiskite organizmui visiškai pasiruošti kitam vaikelio auginimui, nutraukus dukrytės maitinimą MP.

Sėkmės.

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola