Kviečiu į Meksiką

Kviečiu į Meksiką

25. Aug 2020, 16:10 Gintarep Gintarep

Dumplūnė (Physalis) yra vienmetis augalas, užaugantis iki 50 cm aukščio, vaisius – geltonos spalvos uoga, panašus į pomidorus, bet užauga gražios oranžinės(kai sunoksta) plėvelės apvalkale,

primenančiame labiau gėlės

nei pomidoro žiedą. Šis apvalkalas nuodingas,

todėl dumplūnių vaisiai vartojami be taurelių. Yra įvairių šio augalo rūšių – ir dekoratyvinių, ir valgomųjų. 
Valgomosios dumplūnės vadinamos meksikietiškais pomidorais. Sunokę jų vaisiai, vartojami kaip pomidorai. Dumplūnės greitai auga, vaisius sveria 40–90 g, būna 5–6 cm skersmens. Vienas augalas išaugina vidutiniškai iki 280 vaisių.
Vaisius galima dėti į sriubas, salotas, iš jų gaminti tyres, konservus su morkomis, vaisius marinuoti ir rauginti. Į troškinius man tiko labiau dėti dar nepageltusius. 


 Jų vaisiai turi daug citrinos rūgšties, fosforo, geležies, vitaminų B ir C, rauginių ir pektininių medžiagų. Dumplūnių vaisiuose esančios karčiosios medžiagos panašios į alkoloidus, jos suteikia vaisiams specifinį skonį.
Dumplūnėse yra medžiagų, raminančių nervų sistemą bei malšinančių skausmą, todėl jos tinka sergant sąnarių ligomis, norint atpalaiduoti raumenis bei numalšinti spazminius pilvo skausmus.
Dumplūnės padeda atsikosėti, puikiai tinka karščiavimui mažinti. Jų patartina vartoti sergantiesiems cukralige, podagra.
Vaisiai pradeda nokti rugpjūčio viduryje, skinami du kartus per savaitę, prinokę būna labai saldūs. Nuskintus dumplainių vaisius galima laikyti maždaug iki vasario pabaigos.
Dumplūnėms reikia pakankamai derlingo, lengvo juodžemio ir geros saulės atokaitos. Jos auginamos panašiai kaip ir pomidorai.
Puikiai šią vasarą augo tiek šiltnamyje, tiek vazone, tiek lauke. 

Kas nenori auginti, yra pirkti jų Lietuvoje,tik kaina labai nedraugiška. 

jaldija jaldija 26. Aug 2020, 21:35

o man tai naujiena, gal reikėtų balkone pabandyt

Gintarep Gintarep 25. Aug 2020, 21:26

Eglė, taaaaaip ?Auga ir laukė, ir vazone(su braškėmis vazone), ir šiltnamyje ?Bet pagailo šiltnamio vietos, labai jau užgožia kitus. Surišau, matyt jiems nepatiks....

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 25. Aug 2020, 20:57

Labai mėgstu. Valgau kaip uogas ?

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 25. Aug 2020, 19:28

Gintare, savo darže užsiauginote?

floryte floryte 25. Aug 2020, 17:53

Toks egzotiškas jų skonis! Bet savo darže nesu auginusi.