Kuo naudingas moliūgas: ypatybės ir receptai

Kuo naudingas moliūgas: ypatybės ir receptai

31. Oct 2013, 11:46 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar ruošiatės šiandien vakare švęsti Helovyną arba kitaip dar vadinamą „Vaiduoklių šventę“? Jei taip – labai lauksime jūsų vaiduokliškų fotoreportažų po jos :) Na o kol jūs ruošiatės šio vakaro šėlsmams, norime priminti, kuo šios šventės atributas MOLIŪGAS yra naudingas sveikatai!

Moliūgas – itin naudinga daržovė, kurioje yra apie 92 proc. vandens, 5–14 proc. angliavandenių (cukrų, krakmolo, ląstelienos), 1,1–1,7 proc. pektinų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, seleno, cinko druskų), vitaminų (C, B1 , B2 , PP, karoteno). Dėl šių savybių moliūgas neretai vadinamas natūraliu polivitaminu.

Moliūgų sėklose yra apie 36–52 proc. aliejaus, fitosterolio, dervinių medžiagų ir organinių rūgščių.

Moliūgo skonis priklauso nuo jo minkštimo spalvos. Taigi, moliūgų, turinčių šviesų minkštimą – skonis dažniausiai bus saldus. Muskatinė moliūgo rūšis – pati skaniausia. Moliūgai vienas nuo kito skiriasi savo spalva, dydžiu ir forma. Muskatinės rūšies moliūgai yra tiek apvalūs, tiek pailgi, taip pat kai kurių forma primena gitarą. Jie turi daug minkštimo ir ploną žievę.

Kokių ligų profilaktikai naudinga valgyti moliūgą?

-moliūgai turi dietinių ir gydomųjų savybių. Juos patartina valgyti sergantiesiems ateroskleroze (padeda pašalinti iš organizmo cholesterolį), skrandžio, žarnyno, kepenų, inkstų ir tulžies ligomis.

-šviežių moliūgų sultys gerina žarnyno peristaltiką, jų patartina gerti norintiesiems sulieknėti, tai – puiki šlapimą varanti priemonė.

-jei kankina nemiga, patariama gerti moliūgų nuovirą su medumi. Dvejus metus išlaikytos sėklos valgomos apvaliosioms kirmėlėms ir kaspinuočiams iš žarnyno varyti.

-karieso profilaktikai: 400 g moliūgo kasdien aprūpina fluoro paros norma organizmui.

-moliūgas – gamtos dovana jūsų grožiui. Moliūgo kaukės minkština odą, gydo uždegimus, maitina ir drėkina odą.

-nėščioms ši daržovė ypač naudinga dėl joje esančių maistinių medžiagų ir vitaminų, taip reikalingų mamai ir būsimam kūdikiui.

-moliūgas gerina smegenų veiklą.

-dėl didelio kiekio karotino moliūgų sultys mažina skrandžio uždegimus, mažina skausmą, sergant gastritu.

Iš moliūgų gaminami daržovių asorti žiemai, verdamos daržovių sriubos, kepami blynai, pyragai, gaminamos vertingos uogienės ir tyrės.

PATIEKALAI IŠ MOLIŪGO

 Kristinos (krisliukas) įdaryto moliūgo receptas

Patiekalui reikės:

moliūgo (maniškis svėrė daugiau kaip 5 kg)

500 g įvairios mėsos faršo (ėmiau kiaulienos faršą)

500 g mėsytės (naudojau kiaulieną, bet galima ir ėrieną, jautieną)

300 g raudonųjų lęšių

3 svogūnai

4-5 skiltelės česnako

maža aitrioji paprika

pakelis kedrinių pinijų

didelis indelis konservuotų pomidorų be odelių

druskos, pipirų

itališkų prieskonių

aliejaus

Gaminimas:

Nuplauname moliūgą, nupjauname jo viršūnę. Išskobiame vidų ir pabarstome druska, pipirais.

Raudonuosius lęšius dedame į verdantį vandenį, paverdame maždaug 3 minutes, nukošiame per sietelį, perpilame šaltu vandeniu.

Supjaustome svogūnus, česnakus ir aitriąją papriką. Juos pakepiname įkaitintame aliejuje. Tiesa, dar prieš tai galima apskrudinti kedrinius riešutukus, bet aš neskrudinau.

Kai apkepiname daržoves, į keptuvę dedame faršą, mėsytę ir riešutukus. Pasūdome, dedame pipirų, itališkų prieskonių ir pakepiname.

Dedame lęšius ir konservuotus pomidorus. Dar beriame druskos, pipirų, itališkų prieskonių. Ir truputį patroškiname. Reikia gilios keptuvės, nes labai daug produktų troškinasi, man jau net pradėjo "lipti" per viršų.

Tuomet troškinuką pilame į moliūgo vidų ir uždedame kepurėlę.

Moliūgą dedame į aliejumi pateptą skardą ir kepame apie 1 val. 45 min. 200 laipsnių orkaitėje.

Nors mano moliūgas buvo didžiulis, bet jis labai suminkštėjo ir kepant leido daug sulčių, pribėgo beveik pilna skarda. Jam iš skardos išimti prireikė net dviejų vyrų pagalbos. Keliant net įtrūko vienas šonas. Bet patikėkit, nors ir nėra išvaizdu, bet labai skanu!

 

Jūratės moliūgo košė

Reikia:

Moliūgo 600 gramų

pieno 0,6 stiklinės

sviesto 120 gramų

manų kruopų 3 šaukštų

cukraus 1,5 šaukštelio

truputį druskos

Moliūgai nulupami ir, išskobus sėklas, supjaustomi.

Apverdami vandenyje maždaug 10 minučių. Tada išgriebiami, nusausinami.

Sugrūdami, įpilama pieno, įdedama 60 g sviesto, suberiamos manų kruopos, cukrus, druska, ir masė  kaitinama ant mažos ugnies, kol išbrinksta manai.

Košė tiekiama, užpilta likusiu tirpintu sviestu (aš nepyliau, tad mums užteko 60 g sviestuko).

Skanaus!

Ką Tu dažniausiai gamini iš moliūgo? Pasidalink savo receptu!

02. Nov 2013, 11:51

mums dabar aktualiausias klausimas ką padaryt iš moliūgo, nes iš kaimo parsivežėm gražuolį sverianti virš 25 kg 😃 o gal ir daugiau, nes aš jo nepakėliau 😃😃😃😃 nes jei prapjausi reik greit ir naudot, tokio didelio greit nesuvalgysi 😀

neri neri 31. Oct 2013, 14:42

pas mus taip pat topas - moliūgų sriuba ,verdam mes ją balintą pienu arba kaimiškai - pakepinam šiek tiek šoninės ir supilam į jau sutrintą sriubą . Labai skanu .

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 31. Oct 2013, 12:45

Mano ir dukros Saulės labai mėgiama yra trinta moliūgų sriuba, kurią visi puikiai žinome. Iš sriubų - tik burokėlių pripažįsta labiausiai, na o pastaruoju metu jos pamėgta trina moliūgienė - išverdu moliūgo gabaliukus, morką, vieną bulvę, įspaudžiu česnako, kartais šiek tiek imbiero, išverdu kokią nors mėsytę - vištieną ar kt, truputis prieskonių - viską sutrinu plakikliu - ir voila! Pagardiname grietinėle - labai gardu. Net antros porcijos Saulė paprašo 😀