Kosminiai žaidimai: tyrimų dėžė

Kosminiai žaidimai: tyrimų dėžė

10. Nov 2019, 16:40 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Greičiausiai jums teko matyti bent jau filmuose ar žinių reportažuose, kaip mokslininkai kažką tyrinėja? Mikroskopai, visokie įmantrūs aparatai, kolbelės? O ar pastebėjote, kad kai kuriuos tyrimus jie atlieka ne tiesiogiai čiupinėdami daiktą, o tam tikroje kameroje su pirštinėmis? 

Kiek teko domėtis, taip daroma tada, kai medžiaga yra kenksminga arba jai pačiai gali pakenkti standartinė aplinka: drėgmė, oro sudėtis, šiluma ar šaltis. Va tada toks daiktas uždaromas specialioje dėžėje -akvariume, kurioje sudaromos reikalingos sąlygos, o mokslininkai pluša atsargiai, iš išorės, tiesiogiai neliesdami daikto.

Kosminiai tyrimai - dalykas rimtas. Juk turime reikalą su nežemiškos kilmės akmenimis ir netgi kitokia gyvybės forma, tad tokia kamera tiesiog būtina!

Na, tikrų kemerų mes žinoma neketinome pirkti... Dariau viską vėlgi iš kartono dėžės. Dar prireikė karštų klijų, dažų, guminių pirštinių, lipnios juostos, permatomos plėvelės nuo pvz., žaislų įpakavimo ir visokių niekučių tyrimams. 

Dėžės gaminimo etapai tikrai nesudėtingi. Imame jau tinkamą naudojimui dėžę.

Jos viršuje išsipjauname langelį, priklijuojame ten plastikinį "stiklą" - plėvelę. Aš dariau atsidarantį danktį, kad paskui daiktus galima būtų lengvai ištraukti.

Iš šono padarome dvi skyles rankoms.

Į ertmes įstatome ir pritvirtiname lipnia juosta pirštines. Juk objektų negalima liesti rankomis, kol nežinai, ar galima!

Dėl smagumo ir kosminės temos dėžę iš vidaus nudažiau tamsiai ir pritaškavau žvaigždučių ( su tamsoje šviečiančiais dažais - naudojau akrilinius)

Dėžė baigta. Dabar į ją priberiame akmenukų: ir tikrų, parneštų iš lauko, ir šviečiančių tamsoje akrlinių ar plastikinių.

Dėl įdomumo įdedame kosminį palinkėjimą.

Ir apgyvendiname dėžėje vieną iš tokių ateivių, kuris irgi šviečia tamsoje. 

Ir pirmyn į kosmoso pažinimą!

P. S. Dėžę vaikai truputį paglamžė, bet užsiėmimas buvo smagus. Oi nelengva su tom pirštinėm dirbti! Oi kaip nelengva! Turbūt turėčiau pasakyti, kad vysto smulkiąją motoriką? Ar čia jau stambiąją? Nežinau. Bet smagu. Gaila, kad tik mano rankos nelabai įlindo ?

Beje, dabar galvoju, reikėjo ten daug daugiau visko pridėti ir skirti užduotį ne tik tyrinėti, bet ir surasti kokį daiktą. Pvz., galima slėpti ten dovanėles.

Simonadub Simonadub 12. Nov 2019, 10:36

Wooow! Tobulai sugalvota, Šaunuolė!

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 10. Nov 2019, 17:48

Ačiū labai ❤

Kristina B. Kristina B. 10. Nov 2019, 17:15

Kaip puikiai sugalvota! Ne tik išpildymas, bet ir pati mintis apskritai.