Konferencija: Daugiau balanso šeimoje

Konferencija: Daugiau balanso šeimoje

20. Jan 2021, 11:00 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Ar daug iš mūsų čia registravotės į konferenciją "Daugiau balanso šeimoje"? 

Man buvo labai įdomu paklausyti pirmos dienos pranešimų.

Kalbėjo trys pranešėjos, kurios tikrai labai natūraliai ir paprastai paaiškino procesus, kurie vyksta su moterimi, kai ji tampa mama. Buvo kalbama  apie psichologinius/emocinius aspektus, bei socialinius ir karjeros niuansus.

Pirmasis pranešimas buvo apie motinystės praradimus ir atradimus.

Savo istoriją pasakojo Vaiva Rykštaitė, dviejų vaikų mama, rašytoja, aštuonių knygų autorė, LRT kolumnistė, tinklaraštininkė. Tikrai, manau, ne vienai žinoma moteris.

Labai patiko jos mintys apie tai, kad visko suspėti neįmanoma, tiesiog susidėlioji prioritetus. Kitas svarbus dalykas - susitaikyti su pokyčiais. Tai yra juos tiesiog priimti. Ne kovoti su jais, nebandyti viską kontroliuoti ir susigrįžti į "taip, kai buvo" gyvebimą, o atrasti jį iš naujo.


Beatričė Liutikaitė, mama, psichologė, “Natūrali motinystė” viena iš įkūrėjų, kalbėjo labiau kaip ekspertė. Apie tai, kokias būsenas išgyvena mamos, ir kad viskas, kas vyksta: pyktis,  nerimas, asmens tapatybės praradimo jausmas - visa tai natūralu.

Ir vėl gi, reikia tiesiog sau pripažinti, kaip jaučiamės, ir suvokti, kad turime teisę taip jaustis. Ir kad ne viskas būna gražu, ir kad nereikia vaidinti idealumo, jei viduje jaučiatės prastai. Apie tai reikia kalbėti garsiai, ir tai turi būti norma.

Iš esmės, šios dvi pranešimo dalys labiau gal aktualios ką tik "gimusioms" mamoms, kurios tikrai gali pasimesti ir nesuprasti, kas gi vyksta ir ko tikėtis, tačiau aktualu pasikartoti ir mamoms su "stažu".
Simona Bareikė, mama, “Natūrali motinystė” karjeros konsultantė, kalbėjo apie grįžimą į darbo rinką. Pasakojo apie galimybes, problemas ir ką galima padaryti, kad palengvintume sau grįžo procesą. 

Tai man buvo labai aktualu, nes po beveik 6 metų atostogų jaučiuosi labai nestabiliai. Man atrodo, kad praradau ir darbo įgūdžius, ir socialinius bendravimo įgūdžius apskritai. Norėčiau apskritai keisti veiklos sritį, bet tai kvepia nestabilumu ir didele rizika. Baisu. Taigi, patarimai tikrai buvo naudingi.

Labai tikiuosi, kad galėsiu jungtis į rytojaus konferenciją, nes šiandien napavyko.  Ir jei dar įmanoma registracija, siūlau ir jums pasiklausyti tikrai naudingų pranešimų ->>