Kokios sultys yra unami skonio?

Kokios sultys yra unami skonio?

05. Nov 2015, 06:37 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar žinote, kad lietuviai daugiausiai vaisių ir daržovių sulčių išgeria rudenį? „Millward Brown“ institutas domėjosi, kokių skonių sultys šalyje populiariausios. Apklausos duomenimis, vaikų ir suaugusiųjų pasirinkimai gerokai skiriasi – štai unami skoniu pasižyminčių pomidorų sulčių suaugusieji renkasi šešis kartus dažniau nei vaikai, o bendrai populiariausiomis išlieka saldaus skonio – obuolių ir multivitaminų sultys. 

„Tyrimas rodo, kas dalis šalies gyventojų sultis renkasi kaip užkandį. Šalyje populiariausios obuolių (34,3 proc.) ir multivitaminų (29,7 proc.) sultys. Rūgštesnes, pvz. apelsinų ar greipfrutų sultis dažniau renkasi sportininkai, jaučiantys padidėjusį vitamino C poreikį“, – sako gydytoja-dietologė Žana Antonova. 

Ji tęsė, kad morkų ir skirtingų daržovių sultys šalyje yra nepelnytai pamirštos. „Morkose gausu beta karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Šis vitaminas gerina dantų, plaukų, nagų struktūrą, stiprina akis. Tiek morkų, tiek skirting daržovių sulčių renkasi tik labai nedidelė dalis – 3,7 – 4 proc. gyventojų“, – kalba Ž. Antonova. 

Nepaisant fakto, kad pusė (50 proc.) suaugusiųjų Lietuvos gyventojų pripažįsta, kad jų kasdienėje mityboje trūksta daržovių, vaisių ir daržovių sultys šalyje nėra populiarios. Skirtingų daržovių sultis renkasi vos 1,7 proc. vaikų ir 4 proc. suaugusiųjų. Pomidorų sultis renkasi 8,7 proc. suaugusiųjų ir 1,3 proc. vaikų.

„Yra daugybė faktorių, kurie lemia tokį mažą daržovių sulčių vartojimą. Tai lemia daržovių sulčių skonis, kuris gerokai skiriasi nuo vaisių sulčių, mat jos mažiau saldžios, kartais karsteli. Taip pat priežastis lemia ir kultūrinis faktorius – susiformavusios menkos daržovių sulčių vartojimo tradicijos. Gaila, nes daržovių sultys, ypač pomidorų yra puikus kalio šaltinis, kuris reguliuoja kraujo spaudimą. Daržovių sultyse taip pat yra ląstelienos, kurios padeda sureguliuoti virškinimo sistemą“, - Ž. Antonova.

Pomidorų sultys ir 100 proc. daržovių sultyse nėra papildomo cukraus, pridėto gamybos procese. Įstatymais leidžiama pomidorų ir daržovių sultis turtinti vitaminais, mineralais, druska ir prieskoniais. Į visas 100 proc. sultis nepriklausomai nuo pakuotės (kartoninė pakuotė ar stiklinė) draudžiama pridėti konservantų, dažiklių ar skonio stipriklių. 

###

Kampanija „Sultys ir glotnučiai – SMART formos vitaminai“ finansavimas remiamas Europos Sąjungos ir Lenkijos Respublikos bei  Vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo fondo lėšomis.

Daugiau informacijos apie smart vitaminus, taip pat patarimus, kaip vaikų mitybą papildyti vaisiais ir daržovėmis, rasite adresu visit www.sultysirglotnuciai.eu ir Facebook profilyje www.facebook.com/Būk-SMART

Nacionalinė sulčių gamintojų sąjunga (KUPS) yra pramonės organizacija, apimanti sulčių gamintojus ir kitus subjektus, tiesiogiai bendradarbiaujančius su sulčių pramone. Nuo 1993 m. sąjunga atstovauja pramonės šakai Lenkijos ir ES iniciatyvose, bendradarbiaudama su mokslo institucijomis, laboratorijomis ir vietos bei tarptautinėmis pramonės organizacijomis. Organizacija taip pat dirba vartotojų labui, administruodama „Savanorišką kontrolės sistemą“, kuria siekiama tiekti tik aukštos kokybės sulčių produktus. 

Be to, KUPS užsiima reklamine ir švietėjiška veikla, kuria skatina sveikos mitybos įpročius, įskaitant ir penkių daržovių bei vaisių porcijų, kurių vieną gali pakeisti stiklinė sulčių, idėją. 

Daugiau informacijos apie KUPS rasite adresu www.kups.org.pl

* 2015 m. kovo–balandžio mėnesiais apklausą, kurioje dalyvavo 300 moterų, atliko „Millward Brown“ institutas.