Knygų lobiai: Maiklo K. gyvenimas ir laikai

Knygų lobiai: Maiklo K. gyvenimas ir laikai

15. Jan 2017, 21:19 katerinav katerinav

Knygos pavadinimas: Maiklo K. gyvenimas ir laikai
Autorius: J. M. Coetzee
Versta iš: anglų
Leidimo metai: 2016
Puslapių: 237

Aprašymas:

Labai liūdna knyga apie žmogaus gyvenimo prasmę. Knygos herojus Maiklas K. Gimęs su kiškio lūpa, pernelyg globotas motinos, kuri jį saugojo nuo kitų vaikų - jų šnabždesiai ir juokas ją skaudino.

Lėto mąstymo berniukas užaugęs tapo sodininku. Dėl savo veido neturėjo draugų, geriausiai jautėsi vienas. Tačiau viena dieną jis gavo motinos laišką ir turėjo vykti į ligoninę. Tam, kad padėtų jį į gyvenimą paleidusiai moteriai, kad atliktų sūnaus pareigą rūpintis sergančia mama. Motiną pradėjęs slaugyti vaikinas vieną dieną ryžtasi palikti karo apimtą kraštą ir keliauti su mama į jos gimtinę. Sumeistravęs vežimą, bandė pereiti patikros postus, galiausiai jiems pavyko, tačiau motina stipriai sunegalavo ir jiedu atsidūrė ligoninėje. Kurioje motina ir mirė... Maiklas gavo tiktai pilką maišelį su mamos pelenais.

Vienišas Maiklas blaškosi po šalį, patiria įvairių sunkumų, baisybių, užpuolimų, vergavimų. Apsistojęs apleistame sklype, pasėja moliūgų, tarp kurių ir keli melionai, kruopščiai juos saugo ir myli. Bet viskas baigiasi ir jis ir vėl atsiduria nelaisvėje. Nusibadavęs, nusilpęs.

Tai knyga apie žmogaus kelionę per gyvenimą, kelionę pačiam į save, į savo sielą, širdį, laisvės troškimą, sąryšį su gamta, pasipriešinimą, nusivylimą, pabėgimą, nelygybę, draugystę ir neapykantą. Filosofinės mintys – knygą skaityti nėra lengva, turinys labai turtingas, prasmingas, bet sudėtingas. Tai nėra lengvas vakaro skaitalas. Pradžioje net nusprendžiau, kad ji man pernelyg sudėtinga, pernelyg spaudžianti. Bet skaitydama įsijaučiau.

Reikia būti labai brandžiam, kad j iki galo suprastum. Neabejoju, kad skaitydama už kurio laiko, vėl atrasčiau joje naujų minčių, potyrių ir jausmų.

Knyga parašyta Nobelio premijos laureato.