Knygų lietus - dovana darželinukui

Knygų lietus - dovana darželinukui

10. Sep 2020, 21:08 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Labai noriu padėkoti MK ir rėmėjams už projekte "Pradedu lankyti daželį" įsteigtus prizus! Ne kartą kartojau ir kartosiu, kad knygos - geriausia investicija ir nuostabiausia dovana!

Gavome tikrai puikias knygeles iš tokių leidyklų kaip "Nieko rimto", "Šviesa", "Terra publica". Visos labai skirtingos ir visos puikios. Pabandysiu kiekvieną apžvelgti.

"Fabiukas ir pašėlę nutikimai"


"Ši nuotaikinga istorija apie mažą berniuką paskatins vaikus skaityti kartu su tėveliais.
Vaikai mokysis skaityti žaisdami: garsiai tars debesėliuose užrašytus skiemenis ir vaidins iliustracijose vaizduojamus pašėlusius nutikimus".


Šiaip knygelė man pasirodė labiau tinkanti mokinukams, kad ir pirmokėliams. Nes tekstas vietomis painokas, o bet tačiau jame pateikiama daug  faktų, tai yra, vaikas būtinai kažką naujo sužinos ir kažko išmoks. Net aš sužinojau, kad žalioji rūta yra nuodingas augalas. Na rimtai, nežinojau.... atrodė paprasta darželio gėlė, liaudies dainose numylėta, mergelių draugė, o pasirodo, apsinuodijus rūtomis ima tekėti seilės, ištinsta liežuvis, sutrinka skrandžio ir žarnyno darbas, sulėtėja pulsas, pasunkėja kvėpavimas, sumažėja kūno temperatūra, kankina traukuliai, žmogus netenka sąmonės ir gali netgi mirti. Na, šita informacija ne iš knygelės, čia jau pasigooglinau. Arba sužinojau apie lietuvišką orchidėją - gegūnę. Vaikus knyga ne tik supažindins su naujais dalykais, bet mokys saugoti ir mylėti gamtą. Pavyzdžiui, gegūnė yra nykstantis augalas, kuris, anot berniuko Fabiuko, o tiksliau, jo senelio, nyksta dėl žmonių kaltės, tačiau tie patys žmonės rūpinasi ir jos išsaugojimu...


Va tai tau, sužinojau šį tą naujo ir aš! Tad manau knyga vaikams tikrai turėtų patikti, jų galvelėse ji subrandins ne vieną naują klausimą ir skatins būti smalsiems.

Visos smagios pasakojimo situacijos būdingos kasdieniam vaikų gyvenimui. Iš jų galima ne tik linksmai pasijuokti, bet ir šio to pasimokyti.

"Kai aš užaugsiu"


Linksma knyga su užuominomis ir atsakymais. Žaismingi piešiniai leidžia įsivaizduoti, kaip veikėjai atrodys užaugę. Mano manymu, puiki motyvacinė knygelė, kuri išjudins net tokius "nenoriukus", kurie tingi svajoti ir negalvoja toli į priekį. Juk visai puiku pasvajoti, kuo tapsi užaugęs? Jei dar tiksliai ir nežinai, gali "paragauti" įvairių profesijų ir jas išbandyti žaisdamas! Gal taip ir atrasi savo "pašaukimą" arba bent jau atmesi netinkamus variantus. O iliustracijos be galo gražios!
Knygos autorius ir iliustratorius Quentinas Grébanas už knygų iliustracijas yra gavęs „St-Exupéry“ apdovanojimą. 1999, 2000 ir 2009 m. dailininko iliustracijos pristatytos Bolonijos vaikų knygų mugėje. Kūrėjas iliustravo arba parašė beveik 50 knygų, kurios išverstos į kelias užsienio kalbas.

"Apie gyvūnus. Trumpos istorijos"

"Tai rinktinė, kurioje sutiksite ne tik kates, šunis, bet ir pelikaną, pingvinus, kurmį ir dar daug kitų Kęstučio Kasparavičiaus draugų iš jo knygų „Kvailos istorijos“, „Trumpos istorijos“ ir „Braškių diena“. Pamatysite – net toks mažas ir lėtas gyvūnėlis kaip sraigė gali būti ne mažiau svarbus už didelį baltąjį lokį!" - tokiu prisistatymu pasitinka knygelė knygyne. O paėmus į rankas labai nustembu. Tekstas be galo įdomus ir nevienareikšmis. Man net pasirodė, kad čia rasite ir šiek tiek sarkazmo. Gal ne tiek sarkazmo, kiek humoristinio žvilgsnio į pasaulį, su įdomiais pasvarstymais. Savotiška kasdienybės filosofija. Gal ji nevisai bus suprasta vaikų, o gal priešingai, - vaikai ją supras kur kas geriau nei suaugę. Bet garantuoju, kad knygą pravartu paskaityti ir suaugusiems. Rasite daug įdomių minčių bei idėjų!

"Pažiūrėk ir pasakyk, ką matai pajūryje"

Tokios knygelės man labai patinka, nes tikrai užima vaikus. O juk priversti vaikus susikaupti užduotis ne iš lengvųjų, tiesa? Kita vertus, visi vaikai yra smalsūs ir žingeidūs. Jie skuba atrasti, pažinti.
Ši knygelė su daugybe detalių ir įspūdingų pajūrio gamtos vaizdų puikiai tinka laikui su mažaisiais leisti. Tereikia apžiūrėti paveikslėlius puslapio apačioje ir surasti juos peizažuose ir kartu perskaityti žodžius. Mokytis galima ir poilsiaujant, ir keliaujant ir lietingą dieną namie tūnant. Puikus užsiėmimas visai šeimai! Beje, knygyne radau ir knygelę "Pažiūrėk ir pasakyk, ką matai gamtoje". Principas tas pats, o ieškoti reikės visai kitų dalykų ir visai kitoje aplinkoje.

Lukas tikrai ras ką "paskaityti", ir tikrai pasidalins su vyresniu broliu. Tikiu, kad ir Nikolas ras tai, kas įdomu jam!