Kiek laiko praleidi prie kompiuterio?

Kiek laiko praleidi prie kompiuterio?

03. Dec 2014, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mes, portalo redaktorės, prie kompiuterių ekranų praleidžiame beveik visą dieną, o tai tikrai nėra gerai nei akims, nei mūsų nugaroms. O kiek valandų per dieną jūs praleidžiate prie kompiuterių? Daugiau ar mažiau, tačiau šie Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro patarimai pravers tiek mums, tiek ir jums.

7 patarimai tiems, kas prie kompiuterio praleidžia gana ilgai:

1. Visa darbo įranga bei baldai turi būti sureguliumenkomisoti taip, kad sumažintų nepatogią laikyseną, t. y. kad asmuo nebūtų susikūprinęs, pasilenkęs ar pasisukęs, kad darbo priemonės būtų nesunkiai pasiekiamos (t. y. išdėstytos pusračiu).

2. Yra būtina, kad ekrano paviršiaus kampas ir aukštis, klaviatūros kampas ir aukštis, kėdės paviršių kampai ir aukščiai būtų reguliuojami.

3. Derinant šiuos paminėtus paviršius, darbo stalo aukštį reikia parinkti taip, kad ekrano viršus būtų maždaug 5–8 cm aukščiau vartotojo akių lygio, o klaviatūra alkūnės lygyje.

4. Labai svarbi patogi nugaros atrama (atlošas). Ilgai dirbant sėdimoje padėtyje, kėdė turi turėti išlinkimus, atitinkančius žmogaus stuburo fiziologinius linkius, t. y. atitikti konkretaus asmens ūgį. Kėdės aukštis turi užtikrinti, kad pėdoms esant ant grindų arba ant atramos, šlaunys būtų lygiagrečios kėdės sėdimajai daliai.

5. Madingi nešiojamieji kompiuteriai yra didelė ergonomikos problema. Vaizduoklis iš turi būti atskirai nuo klaviatūros, kad būtų išvengta nepatogios priverstinės padėties. Blogiausiu atveju galima panaudoti specialų stovą nešiojamam kompiuteriui.

6. Kadangi vaikų ir paauglių stuburas nėra galutinai susiformavęs, neleiskite savo vaikams žaisti kompiuterinių žaidimų keletą valandų iš eilės. Būtina fiziškai aktyvi pertrauka kas 30–60 minučių. Tam net galima panaudoti specialias kompiuterines programas, kurios pačios reguliuoja vaiko laiką praleistą prie kompiuterio ir patys atsijungia.

7. Būtina sąmoningai prisilaikyti darbo ir poilsio režimo. Pagal higienos normą, dirbant 8 val. per dieną, po vienos darbo valandos turi būti daromos 5–10 min. pertraukos, o dirbant 12 val. per dieną, pradedant devinta darbo valanda – 15 min. pertraukos. Pertraukų metu, esant galimybei, atliekama speciali akių, rankų, kojų, galvos, liemens mankšta ir pakeičiama darbo poza.

Kiek laiko praleidi prie kompiuterio? Ką dažniausiai naršai internete? :)

InetaBu InetaBu 03. Dec 2014, 17:26

Tiesą sakant prie kompiuterio prisėdu tik vakare, apie 22 val. Nes dienomis tiek veiklos, tai į lauką, tai susitikimas, tai mažiui baseinai ar masažai. Kažkaip pasilieku vis vakarui, tik kad kartais tenka su vyru pakovoti 😀)))))

jaldija jaldija 03. Dec 2014, 14:21

Aš dažnai prisėdu, per dieną po kelis kartus 😀 Parėjus iš darbo pirmiausiai patikrinu eletroninį dienyną, ir jau žinau informaciją kaip praėjo diena mano mokinukams. 😀 Sužinau pirmiau, negu jie man pasipasakoja kartais 😀😀 O vakarais kai sugula vaikai prisėdu dar kokiom dviem valandom tai tikrai. Man priklausomybė kompiuteriui 😀

03. Dec 2014, 14:01

As taip pat prie kompo retas svecias nes daug patogiau naudotis telefone internetu 😃

ODISEJAaa ODISEJAaa 03. Dec 2014, 09:27

Prie kompiuterio prisedu jei reikalas yra,tarkim mokesčius sumoketi..ilgesni straipsiuką įkelti..daugiau nuotraukų..tai buna tik į savaitę viena,du kartus apie pora valandų . Tik tiek.O visą kita seku per telefona,jis atstoja kompiuteri ir kur bebučiau po ranka yra.😀