Kiek laiko galite skirti savo sveikatai ir grožiui?

Kiek laiko galite skirti savo sveikatai ir grožiui?

27. Apr 2016, 10:06 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Įvairūs tyrimai rodo, kad lietuviai savo sveikatai ir grožiui skiria ne itin daug laiko – daugiau nei pusė šalies gyventojų vos kartą per metus ar rečiau apsilanko pas gydytoją, o kasdieniams kūno priežiūros ritualams skiria mažiau nei pusvalandį.

Kaip pagrindinę to priežastį dažnas įvardija laiko trūkumą. Tačiau pavasarį šie skaičiai šokteli į viršų – išauga ne tik grožio procedūrų, liekninančių produktų, bet ir įvairių sveikatos tyrimų paklausa. 

 „Pavasarį, kai atbunda gamta, kartu su ja „atbunda“ ir  norintys pasitikrinti sveikatą – jų padaugėja apie 15 proc. Pagrindiniai negalavimai, kurių vedami žmonės kreipiasi į gydytojus, yra nuovargis, nemiga, galvos skausmas ir svaigimas, prasta nuotaika ar net depresija, sutrikęs virškinimas. Įprastai į prastą savijautą žmonės mėgsta numoti ranka, pasiteisindami laiko stoka, įtemptu gyvenimo ritmu, neleidžiančiu sirgti. Dažnai manoma, kad prasta savijauta galbūt pati pagerės arba dar blogiau – galvojama, kad visi taip jaučiasi ir tai yra normalu, po žiemos išsekus vitaminų atsargoms, – sako sveikatos priežiūros centro „Sosdiagnostika“ gydytoja Eglė Marciuškienė. – Daugelis ligų prasideda be jaučiamų simptomų, tačiau būtent tuo metu joms užkirsti kelią yra lengviausia. Norisi žmones paraginti sveikata rūpintis ne tik pavasarį, bet visus metus – bent jau kas 3–6 mėn. atlikti profilaktinius kraujo tyrimus, o tam tikrais atvejais, turint sveikatos problemų, ir dažniau“.

20160427100728-84391.jpg

Pasak E. Marciuškienės, pavasarį populiariausi biocheminiai kraujo tyrimai, kurie matuoja išoriškai įsisavinamų ir organizmo pasigaminamų cheminių medžiagų kiekius. 

Dar didesnis sujudimas po žiemos pastebimas lieknėjimo produktus siūlančiose parduotuvėse ar sporto klubuose. Pavyzdžiui, pasak ekologiškų prekių tinklo „Eko kolekcija“ atstovės Editos Palskienės, susidomėjimas organizmo valymo programa pavasarį padidėja net 50 proc., o kaip pagrindines priežastis, kurios verčia imtis programos, žmonės įvardija energijos trūkumą bei norą sumažinti svorį. 

 20160427100750-81706.jpg

Atsižvelgiant į šias tendencijas, prekybos ir renginių centre „VCUP“ jau antrus metus iš eilės organizuojamos „Grožio ir sveikatos dienos“, kurių metu galima per kelias minutes atlikti svarbiausius sveikatos tyrimus bei grožio procedūras. Tiek E. Marciuškienė, tiek E. Palskienė pastebi, kad ši galimybė greitai ir vienoje vietoje atlikti būtiniausius sveikatos tyrimus, gauti specialisto konsultaciją, pasimėgauti grožio procedūromis šiuolaikiniam žmogui yra labai reikalinga ir daugeliui suteikia galimybę skirti bent šiek tiek daugiau laiko sau. 

„Sveikata yra brangiausias kiekvieno turtas. Deja, dažnai per visus rūpesčius ir darbus jai skiriame labai mažai laiko. Prieš metus priėmėme socialinį iššūkį – sutrumpinome žmonėms kelią iki mediko kabineto ir taip prekybos centro lankytojų dėmesį atkreipėme į savo sveikatą, – sako „VCUP“ direktorė Ona Nevinskienė. – Pernai sveikatos ir grožio dienos sulaukė daug dėmesio, prie iniciatyvos prisijungė kelios dešimtys medicinos įstaigų, noriai idėją palaikė ir visos centre įsikūrusios sveikatingumo ir grožio procedūras ar paslaugas teikiančios įmonės. Pasisekimas verčia pasitempti ir šiais metais klientams suteikti galimybę atlikti dar daugiau norimų tyrimų bei procedūrų, svarbiausia, greitai, patogiai ir nemokamai“. 

Sveikatos ir grožio dienos šiais metais skelbiamos balandžio 28–30 dienomis. Jų metu bus galima atlikti kraujo, ŽIV, hepatito C tyrimus, pasimatuoti KMI ir AKS, taip pat pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, vyks individualios konsultacijos su specialistais, siūlančiais įvairius sveikus, ekologiškus produktus, vaistažoles, norintiems sulieknėti ar išsivalyti organizmą. Daug dėmesio bus skiriama ir grožio procedūroms: bus galima nemokamai susišukuoti, prisiauginti plaukų aksesuarų, profesionalai atliks makiažus. D

ar kelios atrakcijos – kvepalų testas, kalanetikos ir zumbos treniruotės, veiks ir kūrybinės dirbtuvės, kurių metu Vilniaus dailės akademijos dėstytojos prof. Jolanta Talaikytė ir doc. Renata Maldutienė dalinsis savo kūrybine patirtimi ir padės susikurti unikalų, asmenišką papuošalą – vėrinį. Visi dirbtuvių dalyviai taps parodos bendraautoriais – kūriniai bus eksponuoti parodoje iki gegužės 10 d., po to kiekvienas papuošalus galės atsiimti.