Keliaujame po Lietuvą. Struvės geodezinis lankas

Keliaujame po Lietuvą. Struvės geodezinis lankas

28. Jul 2020, 14:56 picama picama

Ar žinote, kad šie metai Lietuvoje yra paskelbti UNESCO Pasaulio paveldo metais? To tikslas, greičiausiai, atkreipti dėmesį į reikšmingų ir ypatingų objektų svarbą pasauliniu mastu, siekiant juos išsaugoti ateities kartoms.

Lietuvoje yra tik 4 į šios organizacijos sąrašą įtraukti objektai: Vilniaus senamiestis, Kuršių Nerija, Kernavės archeologinė gyvenvietė ir Struvės geodezinis lankas.

Va šitas lankas buvo visiškai netikėtas atradimas! Kartą, sūnus sako, važiuokim nauju keliu, nei įprasta. Taip ir padarėme- posūkyje pasukome ne mums įprastai kairėn, o į dešinėn! Ir  kiek pavažiavus nauju maršrutu, pamatėme nuorodą į šį objektą. Šis objektas randasi Paliepiukų kaime, Vilniaus rajone.

Tiesą sakant, vaizdas visai neypatingas, net labiau primena kokį vienišą kapą. Bet paskaičius aprašymą, suprantame, kad tai tikrai įdomus ir neįprastas dalykas.

F.G.V.Struvė (kurio vardu pavadinta ši vieta) yra mokslininkas, astronomas, kuris sugalvojo, kaip paprastai išmatuoti žemės formą ir dydį- viena eile nuo Arkties vandenyno iki Juodosios jūros pastatyti kuoliukus ir tose vietose fiksuoti žemės sukimąsi! Paprasta! Tad dabar žinome, kad Žemė nėra visiškai apvali- šiaurėje ir pietuose ji pailga (kažkas panašaus kaip kiaušinio forma), o jos masė 5.9742x10 (pakelta 24 laipsnių) kg.

Tad visame pasaulyje yra tik 10 valstybių, turinčių tokius 'kuolelius' ir Lietuva yra viena iš jų! Be šio kuolelio pačioje Lietuvoje yra dar du- vienas taip pat Vilniaus rajone, o kitas Rokiškio rajone.

Paprastumo ir atradimų šią vasarą jums!!