Kas vyksta su pora iki nėštumo ir po gimdymo?

Kas vyksta su pora iki nėštumo ir po gimdymo?

06. Mar 2017, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas
 
Pasak psichologės Vikos Aniulienės, atsiradus vaikui, pirmiausia žlunga visi mitai apie pasakas.

Mano magistro tema skambėjo taip: "Moterų gyvenimo kokybė prieš ir po gimdymo" ir kaip Jūs manote - gyvenimo kokybė gerėja, ar ne?
Tiek psichologinė, tiek fiziologinė moterų gyvenimo kokybė ženkliai krenta. Ypatingai moterų iki 27 m., pirmą kartą susilaukusių vaikelio.

Kas vyksta su pora iki nėštumo ir po gimdymo?
 
Tam, kad apie tai galima būtų kalbėti, svarbu įsigilinti, kas vyksta atskirai tiek su vyru, tiek su moterim.

Kai tik moteris pastoja, jos organizme prasideda hormonų audros. Tikrąja ta žodžio prasme - audros. Jos yra gyvybiškai būtinos tam, kad nauja gyvybė galėtų vystytis ir augti, ir tam, kad būsimos mamytės organizmas galėtų tinkamai tą gyvybę priimti. Būtent hormonai lemia, ar moterims atsiranda strijos ar ne, ačiū hormonams ir už nuolatinę nuotaikos kaitą, ir dar už tai, kad nežinau ką valgyt, noriu visko, o po to nieko, ir dar už kvapus, ir dar už šleikštulį, ir dar už (dažniausiai) sumažėjusį lytinį potraukį.
 
Nei viena mergaitė ar moteris negali nuspėti, kaip nėštumo metu keisis hormonų pusiausvyra. Ir nė vienas nėštumas nebūna lygiai toks pats kaip prieš tai buvęs.
 
Hormonai daugmaž paaiškina, kas vyksta su moterim nėštumo metu (ir po gimdymo, kol moteris maitina vaikelį), tačiau labai dažnai dar įsivelia ir psichologiniai dalykai, kai ta moteris pradeda nebeatpažinti savęs. Juk iš tiesų baugoka, kai kardinaliai keičiasi elgesys (įtakotas hormonų) ir fiziologija (nuolat augančios formos)?

Taigi, ateina diena, kai pasibeldžia ilgai lauktas ir išsvajotas vaikelis. Ir ką naujai iškepta mamytė turi?

Sauskelnių keitimas kas 3 valandas, maitinimas kas 2 valandos, nučiulpti speneliai, visiškai pasikeitusios kūno formos, fiziniai skausmai, nuolatinis nuovargis, netvarkyti namai, neplauti indai (ar minėjau nuovargį?), visiškas disbalansas namie, sutrikęs seksualinis gyvenimas, dėl kurio anksčiau ar vėliau išgirstama priekaištų, minėjau nuovargį???... ir staiga  - tas reklaminis mamų-vaikų- šeimos rojus kažkur dingsta, nutolsta...

Taip, gal kažkiek karikatūriškai apibūdinau tai, kas vyksta, bet pripažinkime, tame daug tiesos. Nepaminėjau tos begalinės meilės ir laimės jausmo, kiekvieną kartą pažvelgus savo vaikui į akis, tos šypsenos, kuri atperka visą nuovargį, nes šiandieną kalbam ne apie tai, kaip gera būti mama, bet kaip kartais sunku būti mama :)
 
Kai tik moteris pastoja, vyro gyvenimas kardinaliai keičiasi taip pat. Jis staiga pradeda gyventi su kita moterim. Ypatingai jautri, sentimentali, kuriai sunku įtikti. Taip pat visiškai sutrinka seksualinis gyvenimas. Gyvenimas pasikeičia iš esmės. Atsiradus vaikui, vietoj dingusio pilvo, moteris įgija nuovargį t.y. pyktį.

Kaip išlikti drauge?

Vaikai niekada nesustiprina santykių savaime. Porai vaikas - tai didelis išbandymas, kuris gali arba sustiprinti, arba išskirti. Tai kitas etapas poros santykiuose, kai atsisakai romantikos, impulsyvių, spontaniškų įvykių ir keiti tai į darbą. Didelį, sunkų, niekada neįvertintą. 

Nepainiojant vaikų ir kalbant tik apie vyrą ir moterį, pagrindinis patarimas: kalbėkit nuolat ir daug. Jei jūs ar Jūsų partneris jaučia pyktį/ yra piktas - prisiminkit: laimingi žmonės pikti nebūna. Aiškinkitės priežastis, "kodėl esi nelaimingas? ko dabar labiausiai norėtum?", įsiklausykit, priimkit.

Labai sunku tokio pobūdžio pokalbius vesti ar inicijuoti, kai pats esi ir piktas, ir nelaimingas, ir pavargęs, bet jei Jūs vieną kartą teisingai išaiškinsit priežastis, pakeisit situaciją ir pasistengsit, tai bus puiki pamoka Jūsų partneriui, kaip reiktų jam reaguoti panašioje situacijoje.
 
Jei nepavyksta pasikalbėti, tiesiog kalbėkit instrukcijomis. Pačios sau įsivardinkite, ko Jums trūksta ir pasakykit tai garsiai.
 
Didžiausi ir didžiausi pykčiai tarp vyro ir moters - dėl komunikacijos nebuvimo. Moterims reikia, kad jas suprastų (kas niekaip neįmanoma dėl lyčių skirtumų), o vyrams, kad pasakytų. PVZ.: Jūs esat pavargus ir labai norit miego, nes šiąnakt miegojot vos 5 valandas. Ir vyrui pasakysit: "Žinai, aš šiąakt miegojau vos porą valandų".
 
Tai vyras ir supras, kad Jūs miegojot vos porą valandų. Jei Jūs pasakysit: "Žinai, aš miegojau šiąnakt vos porą valandų ir jaučiuos labai pavargus". Vyras taip ir supras. Bet jei Jūs pasakysit: "Gal gali tu pabūt porą valandų su vaiku kieme, man reiktų pamiegot, nes jaučiuos labai pavargus", tada, greičiausiai Jums bus suteiktos visos sąlygos pailsėt.

Išmokit būti savanaudė ir egoistė, prisiminkit, kad tik tuo atveju, jei būsit pailsėjus, galėsit tinkamai pasirūpinti vaiku, vyru ir savimi. Pirmiausiai poilsis, neplauti indai vėliau (o ne atvirkščiai). Nebijokit prašyt pagalbos vyro, tėvų,  draugų.

Ir dar. Seksualinis gyvenimas sutrinka visoms poroms. Ir nieko tame nei keisto, nei blogo. Blogai būna bet kokiu atveju: tik tada, kai pora nustoja kalbėtis, tampa abejingi vienas kitam, vienas kito vengia.

Ir pabaigai: būti mama, ir žmona, vyru ir tėčiu, yra labai sunku. Niekas negimsta nei mama, nei žmona, nei vyru. To išmoko laikas. Ir jei Jums pasisekė, jei šalia Jūsų žmogus, kuris mokina Jus ir mokosi pats - branginkite ir gerbkite jį.