Kas lietuviams atstoja šviežius vaisius ir daržoves?

Kas lietuviams atstoja šviežius vaisius ir daržoves?

28. Aug 2015, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Saldžios avietės, sultingos vyšnios, kvapnios braškės ar saulėje sunokę pomidorai – tai tik dalis gamtos stebuklų, kuriais taip godžiai mėgaujamės vasarą. Kadangi šviežiai užaugintomis uogomis ir vaisiais Lietuvoje galime vaišintis tik trumpu šiltuoju sezonu, vėliau tenka ieškoti joms alternatyvų arba rinktis kita forma pateikiamus šiuos vitaminų ir mikroelementų šaltinius.

„Millward Brown“ instituto vykdytos apklausos metu mėginta išsiaiškinti, kas lietuviams atstoja šviežius vaisius ir daržoves ištisus metus.

Daugiau nei 70 proc. šalies gyventojų mano, kad daugiausiai vitaminų ir mikroelementų jie gauna valgydami šviežias daržoves. Lietuvių mėgstamiausi – švieži vaisiai – jų ištisus metus pageidauja daugiau nei 95 proc. šalies gyventojų. 

„Šviežiomis uogomis ir vaisiais galime mėgautis ne daugiau kaip tris mėnesius per metus. Vėliau tenka ieškoti alternatyvų, kad per dieną suvartotume Pasaulio Sveikatos organizacijos rekomenduojamą 400 gr vaisių ir daržovių porciją. Vienas iš sparčiai populiarėjančių alternatyvų– glotnutis, kuris gaminamas iš vaisių bei vaisių ir daržovių tyrių. 100 gramų glotnučio prilygsta vienai morkų ir vaisių porcijai, t. y. 1 iš 5 rekomenduojamų dienos šviežių daržovių ir vaisių porcijų. Tai sveikas ir naudingas pasirinkimas“, – sako gydytoja dietologė Žana Antonova.

„Millward Brown“ apklausos duomenimis, kas ketvirtas šalies gyventojas (23 proc.) vietoj šviežių vaisių ir daržovių renkasi iš jų pagamintas sultis. „Sultys yra visiškai natūralus produktas, išgaunamas tik iš išskirtinai šviežių, atšaldytų arba šaldytų prinokusių vaisių ar daržovių, todėl tai taip pat yra geras pasirinkimas. Remiantis teisės aktais, 100 proc. vaisių arba daržovių sultyse negali būti jokių konservantų, dažiklių ar aromatinių medžiagų, išskyrus išgaunamas iš tų pačių vaisių arba daržovių, iš kurių gaminamas produktas. Be to, vaisių sultyse nėra pridėtinio cukraus, todėl tai yra natūralus šviežių vaisių ir daržovių produktas“, – teigia Ž. Antonova. 

Norėdami praturtinti mitybą vitaminais, net 50 proc. lietuvių renkasi vartoti maisto papildus. „Dėl itin greito šiuolaikinio gyvenimo ritmo daugelio žmonių mityba yra nevisavertė. Jei praturtinsime savo kasdienę mitybą sultimis ir glotnučiais, kurie yra turtingi natūralių vitaminų, mikroelementų ir skaidulų, tuomet nereikės vartoti jokių papildomų specializuotų vitaminų”, – nurodo gydytoja dietologė.

20150827114236-58230.jpg

* 2015 m. kovo–balandžio mėnesiais apklausą, kurioje dalyvavo 300 moterų, atliko „Millward Brown“ institutas.