Ar jau skaičiuojate dienas iki Kalėdų?! Aš šiemet kaip niekad, labai skaičiuoju! To priežastis- Kalėdų pyragas.
Sugalvojau išsikepti tokį pyragą, kurį prieš suvalgant dar reikia brandinti! Tad paskaičiavau, kad iki Kalėdų likus 4 savaitėms (tiek, kiek užtrunkaa brandinimas), šį pyragą jau galima kepti. Jei gausis skanus, tai bus prie dovanos po gabalėlį giminaičiams. Kol kas nepelyja. O kvapas!!! Mmmmm, kaip vilioja!
26 cm skersmens kepimo formai pyrago receptas čia:
Pirmiausia per naktį palaikyti vaisius ir riešutus apšlakstytus brendžiu (100 ml). Vaisių naudojau apie 500 g (slyvos, figos, razinos, spanguolės), riešutų apie 150 g (graikinių, migdolų, lazdynų).
Sviestą 250 g) gerai išmaišyti su cukrumi (200 g). Tada po vieną įmušti kiaušinius (4 vnt). Supilti tarkuotas vieno apelsino ir vienos citrinos žieveles.
Sumaišyti miltus (270 g) su kepimo milteliais (2 a.š.), cinamonu (2 a.š.), maltais gvazdikėliais (0.5 a.š.), imbieru (0.5 a.š.).
Sausus produktus sumaišyti su kiaušiniais, cukrumi ir sviestu. Įpilti 100 ml brendžio (skaičiau, kad galima bandyti su juodąja arbata).
Kepti 170 ⁰C temperatūroje apie 1 h, po to temperatūrą sumažinti iki 150 ⁰C ir kepti dar apie valandą. Iškepusiam pyragui leisti atvėsti, o tada įpakuoti į marlę, sudrėkintą brendžiu.
Po dviejų savaičių pažiūrėti pyragą, pašlakstyti brendžiu. Turėtų būti kvapnus ir saldus pyragas!
Tegu namai jau ima kvepėti šventėmis!
Kasmet mąstau tokį iskept, ir vis neįgyvendinu tų norų.
Ačiū už receptą ?