Kaip turėtų atrodyti idealios šeimininkės šaldytuvas?

Kaip turėtų atrodyti idealios šeimininkės šaldytuvas?

21. Jul 2014, 11:12 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Suskaičiuoti visus namie stovinčius buities prietaisus, turbūt, būtų iššūkis dažnai namų šeimininkei, tačiau tikėtina, kad daugiausia jų stovi kulinarijos šventovėje – virtuvėje. Maisto ruošyba užima nemažai laiko, todėl visada norisi geriausio rezultato – šeimininkės noriai žengia koja kojon su išmaniosiomis technologijomis, tad nevengia atnaujinti ir savo buities įrangos. Dažniausiai naudojamu ir nepamainomu virtuvės prietaisu, turbūt, galima tituluoti šaldytuvą.

Šiandieninio šaldytuvo galimybės tikrai didelės, bet, deja, dažnai neišnaudojamos – žmonės pamiršta ar nežino pagrindinių maisto produktų laikymo šaldytuve taisyklių. Restorano „Brasserie de Verres en Vers” virtuvės vadovas Gediminas Andriuškevičius dalinasi savo patarimais, kurie padės teisingai išlaikyti produktus šaldytuve.

„Šaldytuve galima išskirti dvi temperatūrų zonas – šiltesnę ir šaltesnę. Šalčiausia šaldytuvo vieta yra ties šaldikliu arba šaldymo zonoje“, – sako G. Andriuškevičius. Šaltesnėse zonose virtuvės šefas pataria laikyti tokius produktus kaip žalią mėsą, žuvies, pieno produktus bei pusgaminius, o šilčiausioje zonoje – viršuje esančiuose stalčiuose – rekomenduoja laikyti daržoves ir vaisius.

Kai kuriuose šaldytuvuose būna įrengta ypač jautri temperatūros reguliavimo sistema, kurios veikimą kontroliuoja tikslūs elektroniniai davikliai. Šaldytuvo išorėje esantys davikliai reaguoja į pasikeitusią kambario temperatūrą ir perduoda šią informaciją jau šaldytuvo viduje esantiems davikliams. Šie, atsižvelgdami į atsiųstus rodmenis, gali sumažinti arba padidinti šaldytuvo temperatūrą, kad maistas visuomet būtų laikomas optimaliomis sąlygomis.

„Net ir žinant, kokioje temperatūroje turi būti laikomi produktai, svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, ar toje šaldytuvo zonoje yra palaikoma tinkama drėgmė. Jei salotos bus laikomos per sausai, jos suvys greičiau, todėl verta pasidomėti, koks stalčius ar lentyna joms šaldytuve tinka labiausiai“, – pataria specialistas ir pabrėžia, kad taip pat svarbu išsirinkti maisto laikymui pritaikytus indus.

„Pagrindinės maisto laikymo šaldytuve klaidos – maistui netinkamos pakuotės ar indai. Dažnai užmirštama, kad vakuuminiuose pakeliuose esantys gaminiai greičiau šlampa, todėl juos nusipirkus būtina perdėti į popierinį ar medžiaginį maišelį arba, atplėšus tokią pakuotę, maistą suvalgyti per keletą dienų. Kitu atveju, atplėštoje pakuotėje suaktyvėja maisto bakterijų dauginimasis“, – įspėja virtuvės meistras. Maisto produktus laikyti tik tam skirtuose maišeliuose svarbu ir todėl, kad jų kvapai neįsigertų į kitus produktus ir nesudarytų sąlygų augti pelėsiui. Pavyzdžiui, sūris ir įvairūs kepiniai turi ypač stiprią savybę sugerti kitų produktų skleidžiamus kvapus, tad reikėtų nepamiršti juos laikyti atokiau nuo kitų gaminių.

Kai kurie technikos ekspertai savo šaldytuvuose pagal maisto produktų savybes jau sukūrė specialius stalčius, kurie yra ir ekonominės klasės gaminiuose. Pavyzdžiui, populiariausias Skandinavijoje buitinės technikos prekės ženklo „Bosch“ šaldytuvuose yra specialūs stalčiai: „CrisperBox" stalčius, kuriame palaikoma įprasta šaldytuvo temperatūra ir automatiškai reguliuojamas drėgmės kiekis, todėl jame esančios daržovės išlieka ilgiau ir išsaugo vitaminus. Tuo tarpu „ChillerBox“ šaldytuvo zonoje palaikoma 2 laipsniais žemesnė temperatūra negu nustatyta šaldytuve, todėl mėsa ir žuvis švieži išlieka net dvigubai ilgiau.

Laikantis pagrindinių taisyklių, derėtų nepamiršti ir maisto produktų, kurių nereikėtų laikyti šaldytuve. Po apsipirkimo parduotuvėje šeimininkė turėtų produktus virtuvėje saugoti taip, kad jie kuo ilgiau išlaikytų savo gerąsias savybes. Pasak G. Andriuškevičiaus, žmonės, nežinodami produktų laikymo šaldytuve taisyklių, dažnai juose laiko tokius gaminius, kurių nebūtina ar net negalima laikyti šaltai. Šaldytuve vietos neturi likti šokoladiniams saldumynams, kavai, medui, makaronams ir įvairiems prieskoniams, kadangi jų savybės geriausiai atsiskleidžia laikant juos kambario temperatūroje.