Kaip teisingai atšildyti šaldytas daržoves ar uogas?

Kaip teisingai atšildyti šaldytas daržoves ar uogas?

15. Dec 2014, 14:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Neabejojame, kad, turbūt, kiekvienuose namuose šaldymo kameroje rastume kažko iš vasaros gėrybių. O ar žinote, kaip jas reikia atšildyti, kad prarastų kuo mažiau vitaminų?

Konsultuoja docentas Vaidotas Urbonas, VUVL gydytojas gastroenterologas.

Šaldymas – vienas tinkamiausių vaisių ir daržovių konservavimo būdų

Vaikui pradėjus valgyti papildomo maisto norisi, kad jis būtų kuo vertingesnis – ką tik pagamintas, daržovės ir vaisiai būtų vitaminingi. Puiku, jei tuo metu esantis metų sezonas palankus tam – yra vasara ar ruduo. O ką daryti žiemą? Kur gauti tinkamų daržovių ir vaisių?

Vienas iš būdų išsaugoti vitaminus – vaisių ir daržovių šaldymas. Kaip sakė vaikų gastroenterologas, docentas Vaidotas Urbonas, daržovių ir vaisių - pats geriausias konservavimo būdas, nes taip prarandama mažiausiai vitaminų.

“Kiti konservavimo būdai gali būti irgi naudojami, bet vitaminų kiekiai vaisiuose ir daržovėse gerokai sumažėja, palyginus su šaldymo būdu. Jei kalbame apie vaisiuose ir daržovėse esančias mineralines medžiagas -  kalcį, kalį, magnį ir kitas, joms apdirbimo būdas didelės įtakos neturi”- sako docentas Vaidotas Urbonas.

Kaip atsišildyti teisingai?

Geriausia, jei vaisius ir daržoves būsite pasiruošę mažomis porcijomis. Mat vieną kartą atšildžius, antrą kartą šaldyti nebegalima. Atsišildykite tokį kiekį jų, kiek prireikia norimam patiekalui. Vaikų gastroenterologas, docentas Vaidotas Urbonas sako, kad tinkamiausias atšildymas yra toks, kai vaisiais ir daržovės atšyla palaipsniui.

“Natūraliausias būdas yra išėmus užšaldytas daržoves ir vaisius palikti jas kambario temperatūroje atšilti” – “Mamyčių klubui” sakė specialistas. Tai daug geresnis būdas, negu kitas paplitęs – šaldytas daržoves ar vaisius trumpam pamerkti į karštą vandenį. Taip daryti nepatartina, kaip ir atšildyti vaisius ir daržoves mikrobangų krosnelėje.

Kokiais būdais Jūs atšildote sušalusius vaisius ir daržoves?

InetaBu InetaBu 15. Dec 2014, 22:12

Aš visada atšildau natūraliu būdu 😀 Vakare išimu iš šaldiklio ir palieku savaime atitirpti 😉