Kaip tapimas mama apvertė  „Gomama" įkūrėjos Dovilės gyvenimą?

Kaip tapimas mama apvertė  „Gomama" įkūrėjos Dovilės gyvenimą?

13. Jan 2021, 14:45 Vaida Bendikė Vaida Bendikė

Dažna mama yra įkūrusi savo verslą, o jei dar ne - pasvajoja apie naują pradžią. Mano pašnekovė Dovilė įkūrė platformą, kuri jungia verslias ir ambicingas mamas su pačiais geriausiais savo sričių ekspertais ir įkvepiančiomis asmenybėmis. 

Daugiau apie Dovilę, jos įkurtą bendruomenę mamoms bei iš kur ši veikli mama semiasi įkvėpimo ir energijos rasite mūsų pokalbyje. 

Vaida: Dovile, papasakok kodėl metei prestižinį darbą Šveicarijoje, kur turėjai stabilumą ir garantijas, bet nusprendei pradėti online verslą. Kokia buvo pagrindinė priežastis?

Aštuonis metus Šveicarijoje dirbau viename didžiausių pasaulio bankų UBS, o vėliau vienoje iš žymiausių verslo konsultacijų įmonių Accenture, kur prisidėjau prie didelių tarptautinių projektų sėkmės ir padėjau daug komandų optimizuoti procesus. Nors kažkada man tai ir atrodė svajonių darbu, pamažu supratau, kad šis darbas manęs “neveža”. Supratau, kad noriu turėti daugiau laisvės, būti arčiau šeimos, susidėlioti savo laiką taip, kaip noriu, dirbti iš ten, kur noriu. O gal net vieną dieną grįžti į Lietuvą...

Tuometinė mano karjera to neleido, todėl žinojau, kad turiu ieškoti kitų būdų ir susikurti alternatyvias pajamas. Dar dirbdama verslo konsultacijų įmonėje pradėjau domėtis virtualiu verslu - su vyru susikūrėm tinklapį, rašėm straipsnius, kūrėm podkastą, skelbėm įvairius sveikos gyvensenos iššūkius ir pamažu pradėjom auginti savo auditoriją.

Vaida: Šiuo metu vystai keletą online verslų, kodėl neapsistojai ties vienu?

GoMama projektas kilo iš didelio noro padėti kitoms mamoms susikurti sėkmingus verslus, kad ir jos galėtų realizuoti save, įgyvendinti savo idėjas, susikurti alternatyvias pajamas, pradėti naują karjerą ar savo hobį paversti darbu. 

Kartais, kai visko būna per daug, tikrai susimąstau, kad galėjau apsistoti ties kitais projektais ir palikti Gomama idėją kitoms, tačiau vidinis balsas sukurti bendruomenę, kurioje galėtumėm dalintis patirtimi, kartu augti, mokytis iš savo sričių ekspertų buvo stipresnis. 

Vaida: Esi naujos bendruomenės veiklioms mamoms GoMama Lietuvoje įkūrėja. Papasakok kaip kilo idėja įkurti GoMama ir kam skirta ši platforma?

Bendraudama su kitomis mamomis supratau, jog mamystė įgalina mus iš naujo pažvelgti į mūsų darbą ir vystomas veiklas. Dauguma mūsų norime realizuoti save kitaip, rasti būdų susikurti alternatyvias pajamas, kurios leistų susidėlioti savo laiką palei save (ir savo mažiukus), o kitos tiesiog nenori ar negali grįžti į prieš tai turėtą darbą. GoMama yra skirta toms mamoms, kurios jau turi nuosavus verslus ir nori juos perkelti į aukštesnį lygį, ir toms, kurios dar tik svajoja apie naują pradžią ir ieško žinių bei paramos ją įgyvendinti.

Mačiau panašias bendruomenes užsienyje, kur moterys bendraudavo, mokydavosi ir gaudavo tikrai daug naudos, todėl nusprendžiau, kad Lietuvos mamos irgi nusipelno gauti panašią paramą. O kartu mokytis, dalintis patirtimi, sunkumais yra daug smagiau!

Dovilės Sinkės nuotrauka

Manau pagrindinis Gomama pranašumas yra veiklių mamų bendruomenė, kurioje kiekviena puikiai supranta iššūkius su kuriomis susiduria mamos. Bei tęstinis mokymas - nes tik nuosekliai tobulėdamos ir plėsdamos savo žinias galime pasiekti rezultatų. 

Vaida: Kaip tau pavyksta derinti online verslus su nei metukų neturinčios dukrytės priežiūra? Ar lieka laiko sau, savo pomėgiams?

Neslėpsiu, yra tikrai labai sunku. Bemiegės naktys, dygstantys dantukai, noras viską tyrinėti tikrai neleidžia nuobodžiauti… Jau pamiršau, ką reiškia ramiai paskaityti knygą ar pagulėti vonioje - būna, bet labai retai. Nors tai jokia naujiena kitoms mamoms. 

Kol dukrytė ilgiau miegodavo rytais, spėdavau ir pasportuoti ir susidėlioti svarbiausius darbus. Dabar - sportuojam kartu :) 

O jei rimtai, tapimas mama išmokė labai gerai planuoti savo laiką ir būti ypač efektyviai. Juk kiekviena beprasmiams dalykams sugaišta minutė atima mano laiką iš dukrytės, todėl prieš bet ką darydama du kart perklausiu savęs, ar šis darbas tikrai reikalingas. Tai tikrai labai padeda!

Vaida: Papasakok, kaip atrodo tavo darbo diena, ar planuoji ją iš anksto, ar tenka padirbėti ir savaitgaliais? Iš kur dažniausiai dirbi?

Mėgstu pačius svarbiausius darbus susidėlioti vakare dukrytei užmigus. Tai padeda būti efektyvesniai bei apgalvoti, ką turiu nuveikti kitą dieną, kad diena būtų “užskaityta”. Galvodama apie naujus darbus visada bandau savęs pasiklausti: “ar tikrai šis darbas man atneš naudos ir leis priartėti prie mano tikslo?”.  Dažnai prisigalvojam bereikšmių darbų ar bandom tobulėti ties vienu ar kitu kanalu, kuris nevisada atneša naudos. 

Dovilės Sinkės nuotrauka

Darbuojuosi kiekvieną laisvą nuo šeimos ir dukros minutę - nesvarbu ar ankstus rytas, ar vakaras, ar šventė, ar savaitgalis. Bet tikrai nesiskundžiu, nes šis darbas mane “veža” ir noriu kurti, daryti, eiti pirmyn, o kartu padėti kitoms eiti į priekį.

Vaida: Ar būna dienų, kai nėra motyvacijos ir norisi viską mesti?

Taip, tikrai būna! Kartais net ir keletą kartų į savaitę ar į dieną. Tačiau tokiu atveju visada prisimenu vyro pasakytus žodžius - jei būtų lengva, visi tai darytų. Čia kaip tik yra tas taškas, kai visi palūžta ir sustoja daryti.

Vaida: Iš kur semiesi motyvacijos, kas tavo įkvėpimas?

Klausausi daug podcastų, žiūriu įkvepiančius Youtube video, nuolatos mokausi ir investuoju į savo pačios tobulėjimą. Kartais reikia labai nedaug, kad susidėliotų visi taškai, todėl stengiuosi būti kiek įmanoma įdomesnėje ir motyvuojančioje aplinkoje, net jei ir virtualioje. 

Vieni mėgstamiausių mano podcast’ų yra “Smart Passive Income” su Pat Flynn, “the Tim Ferriss Show”, “Eventual Millionaire” su Jaime Masters ir “Entrepreneurs on Fire” su John Lee Dumas. Taip pat labai mėgstu Gary Vee, Evan Carmichael ir Sillicon Valley Girl Youtube kanalus - čia visada randu daug motyvacijos kiekvieną rytą. 

Pati pradėjau lietuvišką podcast’ą su sėkmingus verslus turinčiomis mamomis siekdama sužinoti jų paslaptis, kaip jos pradėjo savo verslus, kas veikia ir kas ne. Tikiuosi, jog šis Gomama podcast’as verslioms ir ambicingoms mamoms įkvėps ir kitas! 

Vaida: Ką patartum kitoms mamos, kurios nedrįsta, bijo pradėti nuosavas veiklas?

Nenuleisti rankų, kai yra labai sunku ir viskas atrodo neįmanoma, o tiesiog pasitikėti savimi ir tikslingai eiti pirmyn. Atmink - jei būtų lengva, visi tai darytų.

Kitas svarbus patarimas būtų įsiklausyti į savo auditoriją ir pritaikyti savo produktą ar paslaugą jai. Dažnai mes siūlome tai, kas mums atrodo, kad yra gražu, reikalinga ar naudinga, neįsiklausydami į tai, ko nori ir ko prašo mūsų klientai. 

Vaida: Ačiū už pokalbį. 

Daugiau apie Gomama galite sužinoti www.gomama.lt bei Instagram www.instagram.com/gomama.lt