Kaip sureguliuoti mitybą ir atsikratyti keleto kilogramų?!

Kaip sureguliuoti mitybą ir atsikratyti keleto kilogramų?!

04. Nov 2014, 21:10 InetaBu InetaBu

Nuolat susiduriame su dilema, kaip išsiugdyti sveikesnius mitybos principus. Siūlome išbandyti šią mitybos sistemą, kurios lengva laikytis, nėra griežtų apribojimų, tereikia pasirinkti mėgstamus produktus. Pagrindiniai principai – kuo mažiau angliavandenių, daug daržovių ir vaisių, mėsos, žuvies ir pieno produktų. Kuo ši mitybos sistema gerai? Tai subalansuota mityba, kuri neleidžia augti svoriui ir tuo pačiu nereikia kamuotis iš bado; neturi neigiamo poveikio sveikatai; nereikia skaičiuoti kalorijų. Kokie jos minusai? Ji netinka vegetarams; reikia nuolat sekti maisto kiekį. Taigi, pabandykime J

Pirmoji taisyklė: kasdien suvalgykime mėsos arba žuvies.

Per dieną rekomenduojama suvalgyti ne daugiau nei  250 g vištienos, kalakutienos, veršienos ar jautienos. Kiaulienos rinktis nereikėtų, nes ji riebesnė. Žuvį galima valgyti pagal pomėgius, bet neviršykite 250 g per dieną. Gamindami mėsos ar žuvies patiekalus turite paisyti vienos taisyklės – jokio voliojimo miltuose, džiūvėsėliuose, kiaušinio plakiniuose. Iš šių produktų susidariusi plutelė itin skani, tačiau ji sugeria kancerogenines medžiagas, kurios išsiskiria ilgai kaitinant aliejų ir žymiai padidina patiekalo kaloringumą.

Antroji taisyklė: nė dienos be pieno produktų.

Pienas ir jo produktai būtini moters hormoninei sistemai. Jie aprūpina organizmą kalciu, vitaminu D, kurie stiprina kaulus, plaukus, nagus, imuninę sistemą. Jei norite greičiau atsikratyti nereikalingų kilogramų, pirkite liesesnę varškę, pieną, grietinę, atsisakykite glaistytų sūrelių. Kasdien išgerkite stiklinę kefyro, pasukų ar gyvojo jogurto. Fermentinio sūrio ir riebios grietinėlės vartojimą apribokite iki karto per savaitę.

Trečioji taisyklė: ne mažiau kaip 500 g daržovių ir vaisių per dieną.

Vaisiai ir daržovės suteikia daug energijos, lengvumo, suvalgiusi jų nesijaučiate pavargusi, apsunkusi. Jei rūpinatės figūra, bent jau kurį laiką pamirškite keptas bulves, jas keiskite virtomis, tik be spirgučių, sviesto ir mėsos pagardų. Jei norite pasiekti geresnių lieknėjimo rezultatų, bananus ir vynuoges keiskite obuoliais, apelsinais ar kiviais. Ypač sparčiai riebaliukus tirpdo greipfrutai.

Ketvirtoji taisyklė: duonos – ne daugiau nei 2 riekutės.

Grūdinius produktus – grikius, avižinius dribsnius, ruginę duoną – valgykite kasdien, bet po nedaug. Atsisakykite batono, bandelių, pyragų.

Penktoji taisyklė: valgykite tris kartus per dieną.

Pusryčiai turi būti lengvi, pietūs susidėti iš sriubos, salotų arba karštojo patiekalo. Desertui rinkitės vaisius arba uogas. Jei dieną esate užsiėmusi ir neturite laiko papietauti, nieko baisaus – sočiau pavakarieniaukite. Tik paisykite vienos taisyklės – miegoti eikite ne anksčiau kaip po 3 valandų po valgio.

Taigi, ką rinktis?

Pusryčiams tinka kietai virtas kiaušinis ir apelsinų sultys; 3 šaukštai dribsnių su pienu ir džiovintais vaisiais; 3 riekelės varškės sūrio ir obuolys; stiklinė jogurto.

Pietums tinka ant grotelių kepta lašiša su daržovėmis; vištienos krūtinė su virtais ryžiais; mėsos sultinys su pyragėliu; troškintos daržovės; makaronai su mėsos padažu.

Vakarienei rinkitės iš vištienos krūtinėlės su žiediniais kopūstais; 6 riekelių meliono; virtos veršienos su pomidorais; grūdėtosios varškės su pomidoru; kelių gabaliukų silkės, riekelės ruginės duonos, šaukštu grietinės ir žalumynų.

Užkandžiai gali būti morka, migdolai, fermentinis sūris (2 riekelės), kava su pienu ar kapučino kava, 40 g džiovintų obuolių.

Svarbu paminėti, kad laikantis šios mitybos sistemos galima gerti kavą, arbatą, mineralinį vandenį. Sultys, kapučino kava laikomi valgiu, nes yra gana maistingi.

Minima duonos riekelė reiškia, kad ji yra pusės delno dydžio. Alkoholiniai gėrimai draudžiami.

Gamindami vištienos patiekalus – nuimkite odeles, nes labai riebu.

 

Geros sveikatos ir lengvumo jausmo J