Kaip skaniai paruošti kavą ir tinkamai laikyti?

Kaip skaniai paruošti kavą ir tinkamai laikyti?

17. Jun 2015, 09:15 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Su kuo jums asocijuojasi kava? Mmm...turbūt su skaniu aromatu ir kartumu. Dalinamės profesionalo, kavos degustatoriaus Igorio Fleimaniso patarimais, kaip kavą tinkamai paruošti, kad būtų skani, ir kaip ją tinkamai laikyti.

Kaip greitai reikia suvartoti kavą pakuotėje?

Turbūt pastebėjote, kad nors kava ir laikoma hermetiškoje pakuotėje ar inde, po kurio laiko ji vis tiek praranda aromatą ir tampa nebe tokia skani?! Net ir perkant to paties gamintojo kavą, ji skirtingose pakuotėse gali skirtis skoniu.

Kas tam turi įtakos?

Kavą, anot eksperto, geriausia suvartoti per vieną savaitę nuo pakuotės atidarymo dienos. Ilgiau ją laikyti nerekomenduojama, nes per savaitę kava praranda savo geriausią aromatą ir skonį, galima sakyti, kad ji tampa "sena".

Kaip tinkamai laikyti kavą?

Kaip minėjome, kavą pakuotėje patartina suvartoti per savaitę, tačiau dar yra vienas svarbus veiksnys, kuris turi įtakos kavos aromatui ir skoniui - tai jos laikymas.

"Jokiu būdu negalima kavos laikyti pakuotėje! Geriausia ją suberti į indą, kuris hermetiškai užsidaro. Šį indą su kava patartina laikyti kambario temperatūroje, vengiant tiesioginių saulės spindulių. Žinoma, jei yra atskiras šaldytuvas, kuriame nesaugote kitų maisto produktų, tuomet galite jame laikyti kavą. Bet jei yra maisto produktų, jos ten laikyti nepatartina, nes kava sugers visus aromatus", - pasakojo I.Fleimanisas.

Norint paįvairinti kavos skonį 

Žinoma, tradiciškai kava geriama juoda, dažnai be cukraus ir kitų priedų. Tačiau daugelis kavą balina pienu ir ją pasaldina. Degustatorius Igoris dar pataria kavą pagardinti medumi. Tuomet kava įgauna ypatingą skonį.

Mamyčių klubas siūlo paruošti karališką kavą pagal štai tokį receptą: užplikykite norimo stiprumo kavą ir, kai pritrauks, nupilkite skystį, o tirščius palikite. Tuomet įpilkite į kavą 1-2 šaukštelius likerio, o ant viršaus - išplaktos šviežios grietinėlės. Jeigu norite - dar papildomai pasaldinkite.

Gal žinai kokį nors skanios kavos receptą?

17. Jun 2015, 13:14

Įdomūs variantai. Man teko įdomiai kavą gerti atvirkštinį variantą-pirma verdantis vanduo į tuščią puodelį ir iškart kavos subert į puodelį, brt nemaišyt,.o teliuškuoti už rankenos(kratyti švelniai, kad netikštų), kol kava pati nuskęsta ir viršui pabala putos 😀 nežinau kuo tai skiriasi, bet įdomus varisntas 😀 o kavytę mėgstu įprastą tik su cukrumi, o vasarą "frrape" šaltą- stiprią užplikau, nusistovi nupilu, pasaldinu ir pagal save ledukų, arba ledų, braškė šaldyta - gaivu 😀

17. Jun 2015, 12:58

Mane paskutiniu metu vargina labai žemas spaudimas, tai vyras vis kavos siūlo, bet man ji tokia neskani. Jei geriu kavinėje tik latte ir dar su sirupu, kas tikrai nėra sveika. Nors dabar norisi išbandyti su citrina, o gal patiks. 😀

Krisliukas Krisliukas 17. Jun 2015, 12:01

Gogel mogel - laaabai skanu, dar prisiminimai iš vaikystės 😀 Dažniausiai kavą pagardinu citrinos griežinėliu 😉 pabandykit, kad nebandėt - tikrai skanu.
Šiaip aš turiu savo paslaptį, kaip padaryti,kad kava būtų skani. Ją geriu juodą, su cukrum, be jokio pieno,grietinėlės ir pan. Iš pradžių nuplikau puoduką verdančiu vandeniu. Tada dedu kavos. Užpilu vandens kiek reikia, ir tik tada dedu cukraus, ir citrinos, jei norisi. Labai skaniai gaunas 😉

Įdomiai skamba - su kiaušiniu plakiniu, reiks išbandyt 😀

geras, nežinojau, kad kavą galima su citrina pagardinti. ir kaip tokia kava?

aš irgi geriu tik balintą kavą...ooo aparatas super, fainai būtų tokį turėti 😀

mama ingrida mama ingrida 17. Jun 2015, 10:07

Man tai skaniausia juoda,stipri kava😀Tiesa be cukraus!Bet kartais laaabai retai su kokia drauge pasilepiname😀Išplaku kiaušinio trynį su cukrumi,,kogel mogel" padarau ir ant viršaus kvapnios karštos kavos.Kaip skanu po truputį geriasi kava kartu su trynio plakiniu 😀