Kaip kaupsime pensijai?

Kaip kaupsime pensijai?

12. Apr 2013, 10:00

Nors atrodo, kad daugumai iš mūsų pensija dar toli, „už jūrų ir kalnų“, nuo balandžio 1 iki rugsėjo 1 dienos visi mes turime apsispręsti, kaip ją kaupsime.

 

Tikriausiai girdėjote, kad nuo balandžio 1-osios startavo periodas, per kurį žmonės turės apsispręsti, kaip kaups pensijai ateityje. Šių metų pradžioje įsigaliojus Pensijų kaupimo įstatymo pataisoms, gyventojai, kurie dalyvauja pensijų kaupimo sistemoje (pasirašė sutartis iki 2013-ųjų), nuo balandžio 1 d. iki rugsėjo 1 d. turi apsispręsti:

 

-ar jiems grįžti į „Sodrą“

-ar toliau kaupti privačiuose pensijų fonduose ankstesnėmis sąlygomis

-ar tęsti kaupimą papildomai primokant savo lėšomis ir gaunant papildomą įmoką iš valstybės biudžeto.

 

Jei nurodytu laikotarpiu žmogus nepasirinks jokio varianto, pensijų kaupime jis liks dalyvauti ankstesnėmis sąlygomis, t.y. bus pervedama tik nustatyta „Sodros“ įmoka.

 

Pensijų skaičiuoklė, pristatyta kovo pradžioje, jau sulaukė didžiulio žmonių susidomėjimo. Šis įrankis, atsižvelgiant į įvestą žmogaus amžių, lytį, gaunamas pajamas, darbo stažą, dalyvavimą privačiame kaupime, preliminariai įvertins, kokią pensiją žmogus gautų ateityje, jei iki pensijos dirbtų tokiomis pat sąlygomis, kaip nurodė.

 

Skaičiuoklė sukurta taip, kad parodytų tikėtiną pensijos dydį šiandienos kainomis ir pinigų verte, kad žmogus galėtų palyginti su dabartiniais atlyginimais. Šią skaičiuoklę rengė ir tarpusavyje derino Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Lietuvos bankas, pensijų kaupimo bendroves vienijančios asociacijos.

 

Visa detalesnė informacija apie pensijų sistemos pertvarką, galimus pasirinkimo būdus ir skaičiuoklė paskelbta www.pensijusistema.lt.

 

Ar kaupiate pensijai privačiuose fonduose ir kaip apsispręsite elgtis iki rugsėjo 1 dienos?

 

12. Apr 2013, 23:49

nesamone.nes tai jug mano sukaupti pinigai

12. Apr 2013, 18:57

va va Vika,idomu ar galima atsiimti is banko savo sukauptus pinigus 😀

12. Apr 2013, 18:53

o Jus rimtai tikit, kad kai iseisit i pensija, jeigu dar dagyvensit, tai gausit tuos kauptus pinigus??? visai neseniai buvo nureztos pensijos, nors ir zadejo atlygint, taciau taip ir neatlygino, as asmeniskai isvis netikiu, kad gausiu pensija, geriau jau kaupt i kojine😉😃

12. Apr 2013, 15:13

Vyras kaupė. Bet dar nėra apsisprendęs kai pelgtis toliau, nes nenusimano apie tai visiškai . . .

12. Apr 2013, 11:22

mažas ar vidutines pajamas gaunantiems, apsimoka kaupti 2+1+1 😉 didesnes pajamas nuo 10 000 lt jau verta pagalvoti, geriau deti i trečios pakopos pensiją, kur gali nuo įmokų susigrąžinti 15 proc.