Kaip išvengti skrandžio rūgštingumo?

Kaip išvengti skrandžio rūgštingumo?

28. Apr 2014, 17:02 InetaBu InetaBu

Dažnai sakome, kad „sukilo rūgštys“ ir regis net nesuprantame, kodėl. Ar maistas, ar didelis gyvenimo tempas, per greit suvalgomas maistas ar netinkamai pasirinktas – regis visos priežastys tinka. Taigi, pakalbėkime apie šį nemalonų negalavimą.

Skrandžio rūgštingumas daugeliui iš mūsų išsivysto dėl netinkamos gyvensenos: netinkamos mitybos, piktnaudžiavimo alkoholiu, ilgalaikio kai kurių vaistų vartojimo, tam tikrų skrandžio ligų. Jei Jus kankina padidėjęs rūgštingumas, reikia pakoreguoti mitybą. Rekomenduojama valgyti virtą ar apkepintą liesą mėsą, paukštieną, sriubas, išsivirtas mėsos, žuvies ar daržovių nuovire, rūgštaus pieno produktus, kiaušinius, virtas košes piene, makaronų gaminius. Sveika gerti vandenį , likus valandai iki valgio. Nerekomenduojama valgyti aštriai, kepto ir sūdyto maisto, konservų, šviežios duonos, mielinių gaminių, gerti alkoholio ir rūkyti. Vengtinų produktų sąraše turėtų būti ir aitriosios paprikos, marinuoti, žali svogūnai, rūgštūs vaisiai, aštrūs troškiniai, perkeptas maistas.

Turint padidėjusį rūgštingumą, valgykite dažnai, bet po nedaug. Įpraskite vartoti virškinimą skatinančius augalus – mėtas, krapus, imbierus, vinkšnas, valgį baikite puodeliu mėtų arbatos. Atsikratyti šios problemos kartais padeda keletą savaičių laikantis maisto derinimo dietos.

Jei padidėjus rūgštingumui kankina ir skausmai, reikia pamasažuoti aktyvųjį tašką, esantį ties delno vidurine linija, per 2 cm nuo riešo. Spaudykite jį pirštu ar mentele.

Norint sumažinti skrandžio rūgštingumą, galima pasinaudoti tokiais receptais su vaistažolėmis:

  1. 1 valgomąjį šaukštą jonažolės užpilti stikline verdančio vandens, pavirti ant silpnos ugnies 15 minučių ir nukišti. Gerti po ¼ stiklinės 3 kartus per dieną.
  2. 1 valgomąjį šaukštą dilgėlės žolės užpilti 1 stikline verdančio vandens, 10 minučių palikti, nukošti, vartoti po 1 šaukštą 4-5 kartus per dieną.
  3. 2 arbatinius šaukštelius kiaulpienės šaknų užpilti 1 stikline šalto virinto vandens, palaukti 8 valandas, perkošti ir po truputį išgerti per dieną.
  4. Šviežių baltagūžių kopūstų sulčių rekomenduojama gerti po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną, likus valandai iki valgio.