Kaip iš tiesų auklėti berniukus: atgarsiai iš neeilinio seminaro su Giedriumi Švetkausku

Kaip iš tiesų auklėti berniukus: atgarsiai iš neeilinio seminaro su Giedriumi Švetkausku

04. Apr 2014, 18:23 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamyčių klubo seminaras apie berniukų auklėjimą, kurį vėlų ketvirtadienio vakarą mums sutiko vesti žinomas lektorius ir rašytojas Giedrius Švetkauskas, buvo neeilinis. Tiesiog kitoks visomis prasmėmis.

Pirmiausia buvo neeilinė aplinka – mes, devynios mamos (Justina, Kristina, Enrika, Aistė, Rima, Laura, Sigita, Jovilė ir aš) susirinkome Vilniaus senamiestyje, Užupyje įsikūrusiame Baltijos aplinkos forumo biure (ačiū Laurai-laurazvirblis, kuri mums pakvietė). Apšviestos magiško šviestuvo susėdome prie senovinio stalo ir vaišinomės kvapnia arbata.

20140404183451-52964.jpg

20140404183530-26366.jpg

Netrukus prie mūsų prisijungė ir pats lektorius. Giedrius Švetkauskas – dviejų sūnų tėtis, rašytojas ir tiesiog išskirtinė asmenybė, organizuojantis ir vedantis įvairius seminarus, susijusius su asmenybės, sąmoningumo ugdymu. O po seminarų ilgainiui gimsta ir jo knygos. Viena naujausių - „The boys from Light“ (Šviesos berniukai). Apie šią ir kitas jo knygas virtualioje erdvėje galima paskaityti www.enjoygsether.com

Na o mes šįkart susirinkome pasiklausyti, kaip auklėti berniukus, ugdyti asmenybes ir tikrus vyrus, mokančius mylėti ir gerbti save bei kitus.

20140404183624-30388.jpg

Papasakoti viską, ką išgirdau, tikrai neįmanoma - tiesiog reikia pačioms išgirsti. Giedrius kalbėjo gyvai iš savo tėviškos patirties, pateikdamas vis naujų pavyzdžių, pajuokaudamas ir sukurdamos tokią atmosferą, jog laikas, rodės, pralėkė akimirksniu. Po dviejų seminaro valandų jau turėjau eiti, o kai kurios mamytės dar pasiliko, nes kai įdomu, klausimai nesibaigia :) (mamytės, pasidalinkite mintimis, ką naujo ir įdomaus sužinojote).

Taigi, kelios esminės mintys iš seminaro…

Augindami ir auklėdami vaikus (šiuo atveju kalbėjome apie berniukus), prisiminkime:

Pirma - ką mes kuriame, koks mūsų tikslas ir išsikelta užduotis. Kokį norime sūnų suformuoti? Kaip sako lektorius, „berniukiškas molis“ juk yra skirtingas - vienam gal reikės duoti vyriškumo, kitam – mergaitiškumo, kad mokėtų elgtis su mergaitėmis, o vėliau su moterimis. Kadangi „molis“ yra skirtingas, niekada nelyginkime savo vaiko su kitais.

Antra - kaip mano veiksmai arba neveikimas šią akimirką prisideda prie to tikslo, kurį išsikėliau? Pavyzdžiui, duoti mažam vaikui naudotis kompiuteriu ar neduoti? Galime svarstyti skirtingai: jeigu neduosiu kompiuterio – nieko neišmoks, jei duosiu – pradės žaisti ir nesustos, kenks sveikatai ir pan. Tačiau nereikia vadovautis stereotipiniu mąstymu. Mes, tėvai, turime jausti, kada ir kiek duoti vaikui naudotis kompiuteriu. Jei tik esame šalia savo vaiko, jaučiame, kad dabar daryti, ką duoti, ko jam vertėtų atsisakyti ir pan. Tiesiog reikia BŪTI vaiko gyvenime.

Kitas gyvenimiškas pavyzdys – vaiko laipiojimas laiptais. Leisti ar drausti? Juk mes, tėvai, jei tik turime namuose laiptus, dažniausiai aptveriame juos, apribojame vaiką nuo jų, kad tik, gink dieve, nekeltų ten kojos.

Tačiau, anot lektoriaus, bandymas vaiką atriboti nuo lipimo laiptais – problemos prailginimas. Kai vaikas ko nors nori, kaip žinia, jis nori mūsų dėmesio arba jis nori pažinti pasaulį. Taigi, mes arba galime uždausti jam pažinti, arba jį mokyti pažinti pasaulį čia ir dabar. Todėl nedrauskime jam, nenuvarykime jo nuo laiptų, o geriau padėkime užkelti koją, kai jis norės lipti laiptais. Padėkime jam mokytis, pastebėkime tuos svarbius momentus. Stebėkime kartu ir save, kur aš kaip mama blokuoju jo vystymąsi, o kada mokau jį pažinti naujus dalykus. Tokiu būdu pradėsite išvengti problemų.

Dar vienas svarbus dalykas, kurį vertėtų atminti, auginant sūnų - reikia leisti jam daryti veiksmus. Jei sūnus nori padėti jums išplauti grindis ar panešti vazą su gėlėmis – leiskite jam tai daryti. Nesvarbu, kad tą vazą jis gali sudaužyti. Kai berniukui sakoma – to ar ano nedaryk, to ir dar to negalima – iš jo atimama jėga. Reikia, net būtina leisti jam nugriūti, užlipti ten, kur jis nori, žinoma, prižiūrint ir stebint. Gal tai ir sudėtinga pradžioje, mes piktinamės, kodėl mano vaikas toks hiperaktyvus, visur lipa ir nerimsta, kodėl taip elgiasi ir pan. Tačiau atminkite - vyrams reikia leisti patirti pasaulį ir daryti.

Viena iš mūsų, tėvų, užduočių – išugdyti tvirtus berniukus, kad jų merginos vėliau jaustųsi tikromis moterimis! Jūs, mamos ir tėčiai, sūnus ruošiate jų šeimoms, kad jie sutiktų tinkamą moterį ir susikurtų normalią šeimą ir būtų laimingas.

Ech, visko ir nenupasakosi...:)

Ačiū lektoriui Giedriui už neelinę paskaitą, o Laurai - už tai, kad pakvietė mus prisiglausti jaukiame savo biure (ir, žinoma, už žolelių arbatą...kaip gi be jos:)

20140404183718-42783.jpg

iki kitų susitikimų

Eglė

20140407151135-17650.jpg

JEIGU AUGINI BERNIUKĄ, SPAUSK ČIA->>

20140131185429-68368.jpg


06. Apr 2014, 13:36

atrodo toks jaukus ir įdomus susitikimas buvo.. ačiū, kad pasidalinat akimirkom! kai mažylis paaugs tikiuosi ir aš prisijungsiu prie tokių pasibūvimų 😀