Kaip grįžti į darbą po atostogų: patarimai

Kaip grįžti į darbą po atostogų: patarimai

14. Aug 2012, 00:00

 

Tie žmonės, kurių darbas susijęs su nuolatiniu stresu ir svarbių sprendimų priėmimu, tie, kuriems beveik nelieka laiko nei sau, nei artimiesiems, paprastai iš atostogų tikisi labai daug. Jie viliasi, kad atostogų metu jau galės skirti laiko sau, vaikams, poilsiui, kultūrai, galės patirti kažką neįtikėtino…

 

Deja, kaip tikina specialistai, jeigu lūkesčiai labai dideli, nusivylimas ateis neabejotinai. Tad tam, kad to išvengtumėte ir į darbą grįžtumėte su džiaugsmu, reikia tiesiog darbo režimą pakeisti poilsio režimu.

 

Tyrimai rodo, kad 56% vyrų ir 63% moterų džiaugiasi grįždami į darbą po atostogų, matyt, jiems patinka jų darbas. Tačiau likusiems sunkiau – jie nerimauja ir nepatenkinti, kad vėl teks dirbti, tad po atostogų gali pulti į depresiją, anot specialistų, prasideda „poatostoginis sindromas“.

 

Apie poatostoginę depresiją liudija pakankamai lengvi simptomai: energijos trūkumas, bloga nuotaika, liūdesys ir nusivylimas, kad atostogos buvo ne tokios, kokių tikėtasi.

 

Todėl atostogų nesiekite su milžiniškais lūkesčiais, nekelkite sau didelių reikalavimų, pvz. pamatyti ir aplankyti tą ar aną vietą, jei nesate tikras, kad tai įvykdysite.

 

Pačioje atostogų pradžioje leiskite sau priprasti prie poilsio ritmo, o grįžus į darbą – prie darbo ritmo.

 

Keli patarimai, kurie padės po atostogų grįžti į darbą:

 

-jei keliavote, atkreipkite dėmesį į laiką, kada grįšite namo. Jei tai sekmadienis, o pirmadienį jau į darbą, tuomet iš anksto susitarkite, kad ateisite šiek tiek vėliau į darbą.

 

-geriausia grįžti namo, likus dienai iki atostogų pabaigos. Bus lengviau įsilieti į kasdienį dienos ritmą, susivokti, susitvarkyti ir pasiruošti grįžimui į darbą.

 

-grįžimo į darbą dieną suplanuokite trečiadienį ar ketvirtadienį, kad po kelių dienų būtų savaitgalis, o ir darbe nebūna didelio krūvio baigiantis savaitei.

 

-paskutinę atostogų dieną užbaikite kuo nors maloniu, pvz. vakariene su artimaisiais, draugais.

 

-pirmą darbo dieną ateikte šiek tiek anksčiau, kad galėtumėte su kolegomis pasidalinti atostogų įspūdžiais, aptarti, kas darbe naujo.

 

-suarykite sąrašą būtinų užduočių, kurias turite atlikti pirmą darbo dieną, kad ji būtų efektyvi.

 

-po atostogų grįžta senosios aplinkybės, pareigos, tad galite iš karto suplanuoti kitas atostogas, tada galėtsite tuo džiaugtis, tuomet ir darbas bus efektyvsenis.

 

-pradžiuginkite kolegas, draugus suvenyrais ar saldumynais iš šalies, kurioje buvote.

 

-atraskite sau kasdien būdą, kuris jus geriausiai atpalaiduoja. Susikurkite sau poilsio oazę, kad kasdien patirtumėte malonumą, o ne tik atostogų metu.

 

 

14. Aug 2012, 12:20

Geri patarimai 😀 👍 🌷