Kaip geriau mokėti mokesčius dirbant savarankiškai?

Kaip geriau mokėti mokesčius dirbant savarankiškai?

23. Oct 2017, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Esu dviejų mažamečių vaikų mama. Kaip geriau dirbant su individualios veiklos pažyma – mokėti mokesčius kas mėnesį (girdėjau yra tokia galimybė) ar kiekvieną pavasarį, pildant metinę pajamų deklaraciją? Jei noriu mokėti kas mėnesį, kur turėčiau kreiptis? Ar tiesa, kad jei mokesčiai nuo individualios veiklos uždarbio mokami kas mėnesį, jie vis tiek sumokami ne visi – tik VSD ir PSD?

Dirbdamas pagal individualios veiklos pažymą žmogus gali rinktis, kaip mokėti VSD įmokas – avansu, kas mėnesį ar kartą per metus. Nuo to priklauso, kada jis galės gauti priklausančias išmokas. Pavyzdžiui, jei dirbdama su individualios veiklos pažyma pasirinksite valstybinio socialinio draudimo įmokas mokėti kartą per metus, pateikiant VMI metinę pajamų deklaraciją, tuomet ir reikalingas sumokėti įmokas „Sodra“ gaus tik pateikus šią deklaraciją. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, dabar Jums priklausančią ligos išmoką (savo ligos ar vaiko slaugos atveju) gausite tik po to, kai deklaruosite pajamas ir sumokėsite priklausančias įmokas „Sodrai“.

Norint, kad išmokos Jus pasiektų greičiau, galima įmokas mokėti avansu nuo pasirinktos sumos arba jas mokėti kas mėnesį.

Jeigu draudžiamosios pajamos, pagal kurias buvo paskaičiuotas ligos išmokos dydis, bus patikslintos pateikus metinę pajamų deklaraciją ir to laikotarpio draudžiamosios pajamos sumažės, ligos išmoka bus atitinkamai perskaičiuota ir bus nustatyta ligos išmokos permoka, kurią žmogus turės grąžinti.

Pažymėtina, kad, tokiu atveju bus perskaičiuojamos ir žmogaus sumokėtos VSD įmokos – nustačius, kad jos mokėtos nuo didesnės sumos ir pateikus metinę pajamų deklaraciją to laikotarpio pajamos sumažės, žmogui taip pat bus grąžinama įmokų permoka. Jei tuo metu žmogus dar nebus grąžinęs ligos išmokos permokos, VSD įmokų permoka jam bus grąžinta atskaičius ligos išmokos permokos sumą.

PSD įmokas tik pagal individualios veiklos pažymą dirbantis žmogus turi mokėti kas mėnesį iki einamojo mėnesio paskutinės dienos. Mokėtina įmoka – 9 proc. nuo minimaliosios mėnesinės algos, dabar – 34,2 Eur (380 Eur x 9 proc.).

Pasibaigus kalendoriniams metams, žmonės, vykdantys individualią veiklą, turi perskaičiuoti už praėjusius kalendorinius metus mokėtinas PSD įmokas. Sumokėtų ir mokėtinų PSD įmokų sumų skirtumas turi būti sumokėtas iki metinės pajamų mokesčio deklaracijos pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai termino paskutinės dienos (t.y. kiekvienų metų gegužės 1 d.).

Į klausimus atsakė „Sodra“ specialistai.

Jei jums taip pat kilo įvairių su darbu, įsidarbinimu, darbo teise ir kitokių aktualių su profesija ar profesiniu tobulėjimu susijusių klausimų, rašykite mums. Stengsimės padėti.

20171008135843-30447.jpg