Kaip auklėjami delfinai?

Kaip auklėjami delfinai?

26. Feb 2015, 12:23 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Vos prieš mėnesį startavęs unikalus, pirmą kartą pasaulyje kuriamas renginių ciklas "Delfinai ir žvaigždės" ne tik sutraukia sausakimšą Klaipėdos delfinariumą žiūrovų, bet ir žadina smalsumą apie tai, kaip dalyviams pavyko per tokį trumpą laiką išmokti tokių įspūdingų pasirodymo elementų su delfinais.

Projektas unikalus ir tuo, kad visos treniruotės derinamos ne pagal žymių žmonių pageidavimus, o griežtai taikantis prie įprasto delfinų gyvenimo ritmo. "Suplanuota yra kiekviena minutė - kiekvienam dalyviui galime skirti labai ribotą laiką - kartais, tarkime, tik 12,5 minutės treniruotei", - atskleidė viena iš pagrindinių delfinų trenerių, aštuonis metus delfinariume dirbanti Vida Kazlauskienė. Trenerė patikino, kad delfinų gyvenimo šie renginiai nepakeitė: "Delfinams tai yra ta pati, eilinė treniruotė - tiesiog su jais dirbame ne mes, o kiti žmonės. Tačiau dėl projekto jiems krūvio nei padaugėjo, nei sumažėjo." Jau šį šeštadienį ir sekmadienį pasirodymus delfinariume gerbėjai galės stebėti gyvai, o LRT žiūrovai renginius kviečiami žiūrėti penktadieniais 18.45 val.

Kaip užmegzti kontaktą su delfinu?

Ne vieno žiūrovo akį patraukė tai, kad pasirodymus su delfinais visi dalyviai pradeda uždėdami savo delnus ant jų rostrumų - būtent taip vadinasi šių gyvūnų snukio galas. トToks prisilietimas vadinamas targetu - nuo jo ir prasideda visi elementai", - paaiškino V. Kazlauskienė. To neatlikus, ir neužmezgus su delfinu akių kontakto, jis į tolesnį bendravimą tiesiog nesileis.

"Turi su delfinais visiškai susitapatinti - tu nesi niekuo už juos geresnis, nesi ir blogesnis - esi toks pat, kaip jie. Jei jausies, kad esi už delfinus prastesnis - jie paprasčiausiai tavęs neklausys. O jei bandysi galvoti, kad esi geresnis už juos, atrodysi juokingai, kadangi delfinai yra tiesiog... stebuklingi, jie - nepaprastai stiprūs energetiškai ir labai protingi", - apie emocinio ryšio svarbą atviravo ir šokėjas Dima Popovas.

Pirmieji mokymai vyksta sausumoje

Stebint, kaip vos po vieno rankos mostelėjimo penki delfinai sinchroniškai pašoka ir apsisuka ore, negali nepagalvoti - kaip vyksta kasdienis darbas su jais, ir kaip prasidėjo pačių dalyvių treniruotės?

"Delfinų mokymo sistemą vadiname "positive training" ("pozityvus treniravimas" - angl.), pagrindinis jos principas yra nuolatinis skatinimas - kaip ir visi kiti gyvūnai, delfinai labai mėgsta gauti žaislų, paglostymų, žuvies. Visi gerieji elementai yra fiksuojami švilpuku, ir išgirdę jo garsą delfinai žino, kad tuoj bus pagirti", - aiškino trenerė.

Tačiau delfinai - ypač socialūs gyvūnai, kurie tikrai nedarys bet ko, ko iš jų prašys nepažįstami žmonės. "Delfinai į svetimus žmones nereaguoja ir paprasčiausiai prie jų neina", - paaiškino V. Kazlauskienė. "Kai tik dalyviai pradėjo, mokėme juos pačių paprasčiausių sausumos komandų, tarkime, pasisukimų ir dainavimo. O elementai su lankais ir kamuoliais, nors iš šono ir neatrodo sudėtingai, visiems sekėsi sunkokai. Tada leidome dalyvius į vandenį, kad gyvūnai po truputį apsiprastų, pažintų naujus žmones. Vandenyje irgi pradėjome nuo paprastų dalykų - stūmimų, praplaukimo ant pelekų, kitaip sakant, išmokėme pagrindinį ABC, kurį turėdami, dalyviai galėtų jau dėlioti savo pasirodymus. Tikrai sudėtingų komandų dalyviai pradėjo mokytis praėjus maždaug trims mėnesiams nuo treniruočių pradžios."

Draugystė, padėjusi nugalėti baimes

Visi renginio "Delfinai ir žvaigždės" dalyviai vienbalsiai pritaria, kad tarp jų ir delfinų gimė tikros ir stiprios draugystės ryšiai. Ar gyvūnai turi kokius nors savo favoritus? "Argui kažkada labai patikdavo blondinės, bet dabar didelio skirtumo lyg ir nėra", - nusijuokė trenerė. "Galbūt vyrų judesiai dažnai yra staigesni, jie daug ką daro drąsiau, užtikrinčiau, tada gyvūnai su jais irgi jaučiasi labiau užtikrinti. O merginoms dažnai būna kažkiek baisu, todėl ir gyvūnai būna atsargesni, viskas vyksta ramiau. Tarkime, Rima plaukti išmoko tik čia, nardyti visos merginos taip pat visos mokėsi čia. Beje, pradžioje net Eurelijus Žukauskas atsisakė nerti į baseiną žemyn galva - bet štai, prašau - nardo!" - prisiminė V. Kazlauskienė.

Kurie dalyviai pasižymi didžiausiu pavyzdingumu? "Sunku vertinti ir lyginti dalyvius, kadangi visi žmonės yra labai skirtingi, be to, skiriasi ir kiekvieno treniruočių skaičius: vieni treniruojasi du, kiti - net penkis kartus per savaitę. Tačiau pavyzdingiausi kol kas yra tikriausiai Tina (Navickaitė - aut. past.) su Dima (Popovu)", - šokėjus pagyrė trenerė.

Klaipėdos delfinariumo renginiuose pasirodantys delfinai taip pat dalyvauja ir specialiose reabilitacinėse programose - Lietuvoje jose dalyvavo jau 400 vaikų, dauguma jų - sergantys autizmu, Dauno sindromu ar cerebriniu paralyžiumi. Delfinų terapija - vienintelė LR Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtina gyvūnų terapijos rūšis Lietuvoje - taikoma ir suaugusiems, sveikstantiems po komos ar kovojantiems su depresija. Klaipėdoje terapija bus atnaujinta baigus delfinariumo remontą - dėl su kitomis šalimis palyginti mažos terapijos Klaipėdoje kainos, ja domisi ir daug užsieniečių.