Šeštadienis. Pusdienis prabėgiotas po parduotuves (ne vien maisto reikalais), o kitas pusdienis virtuvėj... Ir kas liepė man imtis eksperimentuoti būtent dabar, kai teliko pusdienis, o ne visa diena??? Bet geriau apie viską nuo pradžių.
Taigi, antrasis šeštadienio pusdienis prasidėjo nuo kiaušinių virimo. Pirmiausia, mano mėgstamiausi - svogūnų lukštais apvynioti margučiai:
Antrame puode virė paprasti kiaušiniai, kuriuos vėliau marginau vašku ir dar tiesiog sugalvojau išbandyti pamarginti markeriu:
Deja, beverdant 18 kiaušinių, net šeši sugalvojo įskilti...
Ech... dažyti tai dar tiek to, bet ką su nedažytais veikti? Taigi, nenorėdama pasidariau darbo rytojui. Ant stalo rytojaus ryte šalia margučių, paskynus šiltnamyje tokio dar tik vos vos paaugusio šiemetinio derliaus, pateikiau dar ir kiaušinius ,,kitaip" :).
Su viščiukais turbūt viskas aišku, o su netradiciškai įdarytais kiaušiniais paprasta, tik virto kiaušinio kevaliuką reikia peiliuku po truputį pjaunant į dvi dalis padalinti, o tada: suplaustyti kiaušinius kubeliais ar kaip kitaip smulkiai, petražoles, įdėti druskos ir pridėti su mažu kaupepiu kaiušinių kevaliukų puseles, atsargiai spustelėti ir apvertus pakepti keptuvėje, kol paruduos. Valgyti skaniausia tik ką pakeptus.
Šeštadienio pusdienis dar nesibaigė kaiušinių marginimu, tai ėmiausi dar sausainių kepimo. Paskutiniu metu man labiausiai patinka sviestiniai sausainiukai, kurie gana gerai išlaiko savo formą, kokio storio bedaryčiau:
180g sviesto,
apie 400g miltų,
120g cukraus,
2 kiaušiniai,
vanilinio cukraus šaukštelis.
Sviestą ištrinti su cukrum, vaniliniu cukrum, įmaišyti kiaušinius, po to miltus. 1 valandai dėti padalintą tešlą į kelias dalis į šaldytuvą. Po to iškočioti iki norimo storio ir daryti sausainius. Kepti 200 laipsnių temperatūroj, kol pasimatys, kad pradeda ruduoti. Jei norisi vitražinių sausainių, nedidelius ledinukų gabalėlius dėti į padarytas sausainiuose skylutes prieš baigiant kepti, ir palaikyti orkaitėje, kol išsilydys (kokios 2-3 min). Ten, kur dedami saldainių gabalėliai, būtina padėti kepimo popieriaus, kad neprikibtų prie skardos. Puošiau glajumi iš citrinos sulčių ir cukraus pudros.
Dukrytė padėjo išrinkti formeles. Morkos, sakė, Velykų kiškučiams, tulpės Velykų bobutei, o visa kita ateisiantiems į svečius vaikams :).
Man dar buvo negana. Nutariau paeksperimentuoti - padaryti mielinės tešlos pintinėlę sausainiams ar dar kam sudėti. Iš pradžių viskas ėjosi sklandžiai. Receptas paprastas:
500ml pieno.
1 kiaušinis,
mielių, truputis druskos,
5 šaukštai cukraus,
15 šaukštų aliejaus.
miltų tiek, kad tešla beveik nekibtų prie rankų.
Pašildytam piene su cukrumi kiek palaikyti išmaišytas mieles, po to dėti druską, pilti aliejų, kiaušinį ir miltus paeiliui. Išminkius, palikti kilti. Kai iškils, dryti tai, ko norisi. Patepti kiaušinio trynio ir pieno ar aliejaus plakiniu prieš kepant. Kepti 180 laipsnių temperatūroj, kol paruduos viršus.
Taigi pyniau pintinėlę, dėjau ant dubenėlio, gerai ištepto aliejumi (rankenėlę dėjau kepti atskirai). Iš likusios tešlos dar ir bandelių su varške išėjo. Tačiau pintinėlių nepavyko nuimti taip gražiai, kaip norėjosi, nors ir gana stropiai aliejum dubenėlius tepiau... vienos išvaizda ypač nedžiugino...
Viena pintinėlė gavosi visai neblogai, priklijavus rankenėlę likusiu nuo sausainių glaistu labiausiai apsigadinusiose vietose.
O kitai teko sugalvoti kitą paskirtį. Pagalvojau - bus kokiems kinder kiaušiniams, čiulpinukams ir kitokiam vaikų džiaugsmui slaptavietė :).
Dar planuotas buvo ir tortukas, bet jo įveikti jau nebespėjau, tad liko Velykų sekmadieniui. Po smagių r margų pusryčių, ėmiausi apklausos - kokio tortuko kam norėtųsi. Mažoji iš karto pasakė, kad su vyšniom ir šokoladu jos skaniausias. Aš tuomet jau nusprendžiau grietininį daryti, o ne grietinėlės, nors ir ja dar penktadienį pasirūpinau. Sūnus pasiūlė dar bananų įdėti, o tėtis pajuokavo, kad tortas per Velykas kaip kiaušinis turi atrodyt. Tad, sudėjus visus norus ir pageidavimus į krūvą, receptas gavosi toks:
Biskvitas:
5 kiaušiniai,
230 g cukraus,
2 šaukšteliai vanilinio cukraus,
65 g aliejaus,
230 g miltų.
Išplakti kiaušinius su cukrum, supilti aliejų, sudėti pamažu miltus. Kepti apie 45 min (priklauso nuo storio) 180 karštumo orkaitėj.
Įdarui:
Vyšnių be kauliukų, pavirtų su cukrumi kelias min. ir krakmolu. Jei reikia, įpilti šiek tiek vandens prieš verdant.
Cukraus 3 - 4 arba daugiau šaukštų (pagal skonį),
Grietinės 400-500g,
bananų,
1,5 - 2 šaukštai želatinos,
tirpinto šokolado su pienu glajui.
Atvėsusį biskvitą perpjauti pusiau, šiek tiek pašlakstyti citrina ir cukrum lengvai paskanintu vandeniu. Vieną dalį biskvito dėti į formą. Sudėti atvėsusias vyšnias ant vienos dalies biskvito, po to grietinę, išplaktą su cukrum ir sumaišytą su ištirpinta želatina, sudėti pjaustytą bananą. Tada uždėti antrąją dalį biskvito ir dėti į šaldytuvą kelioms valandoms. Išėmus iš formos, puošti šokolado glajumi ir vyšniomis arba kitaip.
Ir štai mūsų dar vienas velykinis margutis - tortukas su visų šeimos narių sutalpintais norais :).
O vakare dukrytė, besidžiaugianti išdykusių Velykų kiškių dovanėlėmis (Lego Duplo pyragėlių rinkinuku), kurių teko ieškoti po visą kiemą, paruošė mums vaišių stalą, kurio receptas - Duplo kaladėlės + vaizduotė :). Tad mielai kviečiame prisijungti ir linkime SKANAUS bei MARGŲ VELYKŲ :).
Ačiū 😀. Galėtų ir daugiau laiko likti eksperimentams virtuvėje, bet... 😀.
Nerandu kito žodžio kaip tik NUOSTABU! Šaunuolė mamytė 😀