Ką geriame: vandenį iš čiaupo ar ne?

Ką geriame: vandenį iš čiaupo ar ne?

05. Apr 2013, 10:00

Šiandien kviečiame padiskutuoti apie geriamąjį vandenį.

 

Ar pasitikite vandens iš čiaupo kokybe? O gal naudojate filtrą ar vandenį, skirtą maisto ruošimui, perkate? 

 

Vilniaus visuomenės sveikatos centras mano, kad gerti vandenį iš čiaupo yra sveika ir saugu. Pasaulyje maistui naudojamas gėlas vanduo, gaunamas iš gruntinių, paviršinių ir požeminių vandens šaltinių.  

 

Lietuva – viena iš nedaugelio Europos šalių, kur centralizuotam vandens tiekimui naudojamas tik požeminis vanduo. Mat gruntinio ir paviršinio gėlo vandens šaltiniai yra itin jautrūs išorės poveikiui, nuo kurio geriausiai apsaugotas yra požeminis vanduo. Be to, Lietuvos žemės gelmės yra sukaupusios dideles gėlo vandens atsargas. 



Daugeliu atveju mūsų šalyje vartotojams tiekiamas požeminis vanduo nėra papildomai apdorojamas, kadangi jo kokybė yra tinkama. Vis dėlto Lietuvos gyventojams dažnai kyla klausimas – ar gerti vandenį iš čiaupo. Yra manančių, kad tokį vandenį būtina virinti arba papildomai valyti buitiniais filtrais. 



Derėtų žinoti, kad reikalavimai centralizuotai tiekiamo geriamojo vandens kokybei ir saugai Lietuvoje yra griežtai reglamentuoti. Vandens tiekėjai atsako už vandens kokybę iki įvadų pastatuose ir reguliariai vykdo jo kontrolę (t.y atlieka tyrimus).

 

Taigi vanduo Lietuvoje, bėgantis iš čiaupų, yra saugus ir kokybiškas, gerdami jį nerizikuojame savo sveikata.

 

O jūs ar pasitikite geriamojo vandens kokybe  iš čiaupo?

neri neri 05. Apr 2013, 17:24

mes geriam iš čiaupo ,nes kaip čia jau minėjo mamytė viena Panevėžyje vanduo tikrai geras 😀

05. Apr 2013, 15:58

Kartais atsigere bet labai retai dazniause virinu arba arbatos,limonadai

Krisliukas Krisliukas 05. Apr 2013, 14:49

kai gyvenau Panevėžyje, tai gerdavau vandenį iš čiaupo, nes Aukštaitijos vandenys - patys geriausi 😀 Vilniuj iš čiaupo negeriu..virinto taip pat negeriam, nes toks vanduo negyvas.. 😀

05. Apr 2013, 13:55

geriu ir iš čiaupo, ir virintą, kartais net skaniau būna iš čiaupo, bet vaikams kažkaip duodu tik virintą 😀 mama ant manęs net db kartais paburba, kad geriu nevirintą, nu bet ką padarysi, man skaniau iš "krano" 😃

05. Apr 2013, 13:20

Mano tevai Sakiuose gyvena,tai kai ten nuvaziuojam tikrai net burna skalaujantis tuo vandentiekio vandeniu priklina. O mes gyvenam Klaipedoje,tai cia tikrai kur kas geresne situaacija,nors is ciaupo visvien negeriam.

05. Apr 2013, 12:45

Esam su vyru gyvene ir paciuose Sakiuose, tai ten vanduo visai neblogas 😀 O cia miestelyje, kol gyvenau pas tevus, buvau kazkaip pripratusi prie to vandens. Isejau mokintis i miesta, ten vandens kokybe zymiai geresne ir gryzus pas tevus savaitgaliais pradejo net priklinti dantis valantis ir skalaujant burna. Namiskiai tyciodavosi, kad ismandrejau i miesta isejusi 😃 taciau kai sesuo isejo i Vilniu mokintis ir gryzusi namo lygiai taip pat pradejo "vertinti" tevu namu vandeni 😀

05. Apr 2013, 12:23

Klaipedoje mes gyvenam,taciau man cia vanduo atrodo geras.

05. Apr 2013, 12:22

As gyvenu mieste, bet is ciaupo vandens negeriu. Neskanus man. Perkam is parduotuves arba is saltinio parsivezam

05. Apr 2013, 12:17

As irgi is Sakiu 😀 Dabar Vilniuje gyvenam, bet kai nuvaziuoju pas tevus, tai tikrai net prausimuisi man tas vanduo nepatinka.

05. Apr 2013, 12:14

Uzaugau ir gyvenu Sakiu rajone nedideliame miestelyje. Cia vanduo is ciaupo siaubingas, smirdi ir isipylus i stikline matyti plaukiojantys juoduliukai, vanduo turi net gelsva atspalvi. Nusimaudzius vonia is karto apsinesa rudimis. Taip yra todel, kad vandentiekio vamzdynai yra metaliniai ir neaisku pries keliasdesimt metu nutiesti, surudije. Labai daznai kazkur prakiura, tad atjungiamas vanduo, kol sutaiso, o po to pajungus vandeni is ciaupo bega tamsiai rudas skystis, kol atiteka normalus vanduo.... Nu zodziu vanduo siaubingas ir valdziai neidomu. Su vyru nusipirkom nama ir cia yra sulinys. Vandentiekio net nesijungem, isidejom siurbli ir naudojam sulinio vandeni. Jis patikrintas, maistui naudoti tinkamas.

05. Apr 2013, 11:48

Nors sako, kad Vilniuje vanduo tinkamas gerti is ciaupo, man kazkaip nesinori jo gerti. Nors kartais patys atsigeriam, bet vaikui tai neduodu.

05. Apr 2013, 11:06

kol gyvenau lietuvoj tai geriau vandeny is ciaupo, nes buvo ne karta tikrintas vanduo ir tikrai labai geros kokybes. dabar gyvenam vokietijoj ir vandeny gerimui perkam. gyvenam nedideliam kaimuky tai vandens kokybe nelabai tinkama gerimui. tik tiek kad cia tas vanduo labai pigus 1,5l butelis kainuoja 0,13 euro centu. man laba patinka kad cia yra aparatai kur nunesi ir priima tuscius butelius, kurie perdirbami ir maziau tersiama gamta 👍

gintarerei gintarerei 05. Apr 2013, 10:54

as pasitikiu ir pas tevus tarkime namuose geriu vandeni is ciaupo, o pas save namuose ne, nes musu rajonui ir dar keliems aplinkiniams teikiamas vanduo yra is netinkamos vandenvietes ir vanduo gelezinis, todel tenka vandeni pirkti, kas mane labai erzina. Si problema jau seniai yra ir savivaldybe zada situacija gerinti, bet niekas nesikeicia jau kokiu 7 metus. Labai absurdiska, kad mokame brangiau uz vandeni, nes jis tinkamas ir gerti, t.y. mokame kaip ir visas VIlnius, bet negalime gerti jo ir turime pirkti.