Jei skauda kūną - iš tiesų skauda sielą!

Jei skauda kūną - iš tiesų skauda sielą!

06. Apr 2013, 00:00

Jei skauda kūną, reikia suvokti, kad iš tiesų tai skauda sielą - sako šio straipsnio autorė, supažindinanti "Mamyčių klubo" mamas ir tėčius su ajurvedos menu.

 

Kas yra Ajurveda?

 

Žodis ,,Ajurveda” sudarytas iš dviejų sanskrito kalbos žodžių: ājus – gyvenimas ir veda – žinios arba pažinimo mokslas. Gyvenimas – ājus yra susijęs su gerove, laime, vargu ar skausmu. Ajurvedos tradicija tiesiogiai siejama su mentaline būsena, žmogaus kūnu, juslėmis ir siela.

 

Čia daug kalbama apie gyvenimo kilmę, ryšius tarp gyvasties principo ir materijos, genetikos taisykles, mitybą, sveiko ir ilgo gyvenimo taisykles, ligas, jų priežastis ir gydymą, nuodų, apsinuodijimų ir priešnuodžių teorijas, gydytojo santykį su pacientu ir pan. Taigi Ajurveda – mokslas apie gyvenimą, apima ne tik mokymą apie fizinę būklę, bet ir dvasinę, psichinę, socialinę gerovę.

 

Kodėl Ajurveda?

 

Ajurveda yra seniausias žinomas rašytinis mokslas apie sveikatą. Jis kilo Indijoje daugiau, nei prieš penkis tūkstančius metų. Informacinėms technologijoms sparčiai besivystant, ajurvedinės žinios yra dažniau praktikuojamos ir vakarų pasaulyje.

 

Ką ajurveda gali išmokyti apie organizmo valymą?

 

Yra tikima, kad mūsų kūnas, protas ir siela yra trys skirtingos bet susijusios sistemos. Kai Jums liūdna, kai jaučiatės vienišas ar pavargęs, organizmas tampa lengviau pažeidžiamas. Todėl pirmiausia svarbu pasirūpinti emocine ir protine švara. Bet netgi išsivalius juos negalime pamiršti ir savo kūno.  Žiemos laikotarpiu Lietuviai mėgsta lepintis riebesniu maistu, mažesniu fiziniu aktyvumu.

 

Būtent šiuo laikotarpiu prisikaupia nemažai nešvarumų ir toksinų, kurie kaupiasi mūsų organizme. Juos neišsivalius lengva peršalti ar pritrūkti paprasčiausios motyvacijos kasdienei veiklai.

 

Ajurveda teigia, kad mūsų organizmas yra tarsi indas. Per žiemą į jį kaupiasi mums nereikalingos medžiagos, tad pavasarį jo neišvalius, jos pasireikš skirtingomis formomis: pavargusi ar nesveika oda, atsiradęs celiulitas, susilpnėjęs imunitetas, papilnėjusios kūno formos.

 

Organizmo valymas Pančakarmos metodu?

 

Ajurvedos meistrai organizmo valymui rekomenduoja autentišką Pančakarmos procedūrą. Panča – tai “penki”, karma – tai “veiksmas” arba “terapija”. Todėl pančakarmos metu yra atliekami 5 organizmo valymo veiksmai:

 

-abjanga - keturių rankų masažas su specialiai paruoštais vaistažolių aliejais,

-snechana – lydyto sviesto “ghi” gėrimas organizmui valyti iš ypač giliai,

-nasja – kvėpavimo takų ir organų detoksikavimas,

-svedana – ajurvedinė žolelių pirtis,

-virečana – žarnyno tvarkymas su ajurvedinėmis žolelėmis.

 

“Pančakarmos” metu patiriama ir dar vieną maloni procedūra – širodara. Jos metu žolelių aliejai teka ant asmens kaktos tam, kad nurimtų mintys, pailsėtų protas. Širodara – emocijų, streso pasekmių ir nereikalingų emocijų ir minčių išvalymas. Procedūros metu žmogus pasiekia aukštesnę sąmonės būseną, todėl po jos jaučiamas visiškas atsipalaidavimas. Kad organizmas būtų sveikas ir švarus, ajurvedos specialistai rekomenduoja atlikti organizmo valymą 2 kartus per metus: balandį ir lapkritį.

 

Kam aktuali Pančakarmos procedūra?

 

Ajurvedinis organizmo valymas patiks tiems, kam rūpi ilgaamžiškumas ir gyvenimo džiaugsmas, visų organizmo gyvybinių funkcijų atnaujinimas, kūno audinių išvalymas nuo toksinų, sveika veido spalva, kūno lankstumas, fizinių skausmų numalšinimas, visų ligų prevencija, geriausia streso ir nemigos pasekmių terapija, gera atmintis ir koncentracija, minties ir sąmonės skaidrumas ir nušvitimas, puiki sveikata ir darbingumas, jaunatviškumas bei fizinės ir emocinės energijos balansas.

 

Pabaigai


Jei skauda kūną, reikia suvokti, kad iš tiesų tai skauda sielą. Neignoruokite savo sveikatos ir puoselėkite ją.

                                                                                                                             

                                                                                                                                   Tekstą parengė Simona Galdikaitė

 

Nuotraukose:

 

Ajurvedinė pirtis

{smallpic:1}

 

Keturių rankų abjangos masažas

 

{smallpic:2}

 

Kvėpavimo takų išvalymas Nasja

 

{smallpic:3}

 

Širodaros procedūra

 

{smallpic:4}