Ant Naujųjų metų stalo turėtų būti bent vienas patiekalas iš žvėrienos ar raudonos mėsos

Ant Naujųjų metų stalo turėtų būti bent vienas patiekalas iš žvėrienos ar raudonos mėsos

29. Dec 2013, 09:57 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Artėjant Naujųjų metų šventėms, dažnai susimąstome, kaip pasiruošti ir palydėti paskutinę metų dieną, kad kiti metai būtų sėkmingi?

Pagal kinų kalendorių 2014 metai – žaliojo medinio Arklio. Jis – žvalus, judrus, smalsus gyvūnas, nuolat ieškantis naujų įspūdžių ir nuotykių. Taigi, ir 2014 metai bus greitesni, aktyvesni, dinamiškesni nei 2013-ieji. Šiuos naujus metus rekomenduojama sutikti su draugais ir šeimos nariais prie žalia ar mėlyna staltiese apdengto stalo. Per Naujus metus ant šventinio stalo turėtų būti bent vienas patiekalas iš žvėrienos ar raudonos mėsos, maisto porcijos – nedidelės, gurmaniškos.

Vilniuje įsikūrusio restorano „Moon Garden Art hotel“ virtuvės šefas Justinas Misius, kuris 2012 metais laimėjo geriausio virėjo titulą, pataria šventėms pagaminti jautienos išpjovą, papuošiančią bet kurį šventinį stalą.

Jautienos išpjova su kavoje brandintomis bulvėmis 

Reikės:

Salierų šaknis

Druska 200 g.

3 kiaušinių batymai

4 vnt. vyšninių pomidorų

200 g alyvuogių aliejaus

rozmarino šakelė

1 obuolys

20 ml acto

20 g cukraus

100 g morkų

100 g paprikų

20 g sviesto

200 ml vandens

120 g jautienos išpjovos

1 vnt topinambo

30 ml stiprios kavos

100 g bulvių.

Paruošimas:

Druską sumaišyti su kiaušinio baltymais ir aplipdyti salierą, kurį 140 laipsnių temperatūroje 1,5 val. kepti orkaitėje.   

Bulves supjaustyti kubeliais ir virti kava paskanintame vandenyje (0,5 l vandens ir 30 ml kavos).

Obuolį nulupti, perpjauti per pusę, išimti šerdį, apvirti vandenyje su cukrumi ir actu.

Vyšninius pomidorus sudėti į verdantį vandenį (prieš tai įpjauti odelę), virti ne ilgiau nei 10 sek., kol odelė pradės atsiskirti nuo pomidoro. Į 120 laipsnių įkaitintą aliejų su rozmarino šakele sudėti pomidorus su nuluptomis odelėmis. 

Topinambus nulupti, supjaustyti labai plonais griežinėliais (pvz. 1 mm) , kepti verdančiame aliejuje tol, kol topinambai taps traškūs (apie 1 min)

Paprikas kepame iki 220  laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min, kol paprikos odelė pajuoduos. Nulupti paprikos odeles, išimti sėklas ir supjaustyti plonais šiaudeliais.

Nuskusti morkas ir supjaustyti plonais griežinėliais.

Sviestą įdėti į puodą, kai pradės putoti, sudėti morkas ir paprikas, užpilti vandeniu. Virti, kol daržovės suminkštės, paskaninti druska ir viską sutrinti rankiniu trintuvu.

Jautienos išpjovą pabarstyti druska ir pipirais, apkepti iš visų pusių keptuvėje (apie 1 min) ir įdėti į 220 įkaitintą orkaitę 7 minutėms.

Jautieną supjaustyti norimo dydžio gabaliukais, įdėti į lėkštę, aplink sudėti topinambų traškučius, iš druskos „kiauto“ išlaisvinto saliero ir kavoje virtų bulvių gabaliukus. Įpilti šiek tiek trintų daržovių piurė ir patiekti į stalą.

Skanaus.

29. Dec 2013, 11:55

o aš girdėjau, kad turi būtį balta staltiese ir kuo mažiau mėsiškų patiekalų, nes arklys vegetaras ir mėsos nevalgo. 🤓|