Itališkas desertas TIRAMISU

Itališkas desertas TIRAMISU

09. Sep 2010, 08:00

Nebūtina kaskart jo užsinorėjus pirkti, galima pasigaminti ir namuose.

 

Truputį istorijos, iš kur atsirado šis gardumynas.

 

Spėjama, kad tiramisu gimtinė yra Trevizo miestas šiaurės Italijoje. Pasakojama, kad anksčiau šį desertą italų moterys ruošdavo į tolimą kelią ar į karą besiruošiantiems mylimiesiems. Mat užvalgius iš riebaus sūrio ir kavos paruošto deserto grįždavo jėgos, nebesinori miego.

 

Na, o ne taip romantiškai nusiteikę žmonės pasakoja, kad tiramisu receptas atsirado iš nepritekliaus. Po ne itin sočių pietų, vargšė moteriškė nusprendė paruošti savo vaikams ką nors skanaus. Tačiau spintelėje surado tik sudžiūvusių sausainių, ant stalo stovėjo puodelis šaltos kavos, o šaldytuve – dubenėlis riebios grietinėlės.

 

Tad ji apšlakstė sausainius kava, ant viršaus užtepė grietinėlės ir padavė vaikams tardama, kad tai skaniausias kada jų ragautas desertas. Paragavę jos paruošto skanėsto, didžiulei moters nuostabai, vaikai viską suvalgė ir net išlaižė lėkštes. Tad štai kaip atsirado šis desertas.

 

O dabar imkim ir pasigaminkime jo patys, kad įsitinkintumėme gardumu.

 

Reikės 5 – 6 porcijoms:

4 kiaušinių;

500 g maskarponės sūrio;

Dviejų 200 g pakelių sausainių, vadinamų „damų piršteliais“ (naudojau sladžius krekerius);

Šaukšto maltos ar tirpios kavos;

Kakavos papuošimui arba šokolado;

2 – 3 šaukšteliai cukraus.

 

Gaminimas:


Paruošti puodelį stiprios kavos, pasaldinti 2 – 3 šaukšteliais cukraus, palaukti, kol atvės ir nukošti.

Karštu vandeniu gerai nuplauti kiaušinius, atskirti baltymus nuo trynių į atskirus dubenis.

Suberti cukrų į trynius ir plakti plakikliu, kol nesijaus cukraus grūdelių.

Tuomet sudėti maskarponės sūrį (į dubenį su tryniais), ir plakti, kol taps vientisa masė.

Baltymus išplakti iki standžių putų, atsargiai įmaišyti į trynių ir sūrio masę.

 

Ant indo dugno dėti sausainių sluoksnį, apšlakstyti kava, dėti sluoksnį kiaušinių ir sūrio masės. Ant viršaus vėl sausainių, vėl pašlakstoma kava.

Uždėti paskutinį sluoksnį sūrio ir kiaušinių masės - dėti į šaldytuvą bent 3 valandom.

Prieš tiekiant tiramisu jį apibarstyti kakava arba šokolado drožlėmis.

 

Skanaus!

 

10. Sep 2010, 18:36

Va, ką tik pasidariau, tai bus matyt po keleto valandų ka gavosi.... Bet jau įtariu, kad per storus sluoksnius sūrio supyliau ir per mažai krekeriukų įdėjau, nes man jų liko ☹. Tikiuosi, labai blogai nebus...

10. Sep 2010, 09:24

net seile nutyso beskaitant ir beziurint.laukiu sveciu,tai reiks isbandyt.

09. Sep 2010, 19:13

labai skanu kai i kava vietoj cukraus ipeli "vana talin"to stipresnio-ne kreminio 😉tai jau reiks pasigaminti primiršus buvau😀😀😀super desertukas...

09. Sep 2010, 14:45

Reiks tada ir pabandyti su brendžiu. O kiek jo pilti reik ? Aišku, suprantu, kad ne butelį 😃 bet įdomu kiek 😀

09. Sep 2010, 12:49

as konjaka pilu,liuks be alchoholio yra ne teramisu 😀butinas akcentas tiramisui yra

09. Sep 2010, 12:18

Na receptas pas mane seniai yra iš mergaitiško žurnalo, matomai todėl brendžio recepte nebuvo 😃
Skanus ir "netikras" tramisu 😉

09. Sep 2010, 11:49

kas bande i kava ipilti 50ml brendzio-supras skirtuma...siaip ruosiant tikra tiramisu 50ml brendzio yra butina

09. Sep 2010, 11:33

atrodo labai skaniai, tik beda nemegstu maskarpones😀

09. Sep 2010, 10:13

Tuoj bėgsiu į parduotuvę 😀

09. Sep 2010, 10:07

Niam niam😀

09. Sep 2010, 09:33

jezus roberta baik tu su tokiais skanumynais ,mane cia vilioti 😃 atrodo nerealiai skaniai!

09. Sep 2010, 08:50

mano pats skaniausias desertas tiramisu,mirdamas gali valgyt

09. Sep 2010, 08:08

tikrai labai skanus desertas😀 yra rode per tv kaip itale ji gamina , greit desertas gatavas buvo😀