Itališka užkandžių duona

Itališka užkandžių duona

23. Feb 00:27 irmantaite irmantaite

Keliauti šiuo metu ne itin pavyksta, bet bent jau virtuvėje galime susikurti įvairių šalių patiekalų ar kepinių. Sugalvojau išbandyti Ciabatta duonos kepimą. Receptų nemažai, daug kas jau kepė ir puikuojasi gražiaisiais  Ciabatta kepaliukų vaizdais. Mes kepėme jau du kartus. Gaminimo procesas gan ilgokas. Skonis buvo iš tiesų labai puikus, bet to ''instagraminio vaizdo'' niekaip dar nepavyko išgauti. Dar yra kur tobulėti. Tad teks kepti ne vieną kartą iki to puikiausio rezultato.

Na, o jei norisi lengvai pagaminamos ir  nuostabaus  skonio užkandžių duonos siūlau išbandyti išsikepti fokačiją. Šią itališką užkandžių duoną tinka valgyti kaip užkandį, su salotomis ar sriuba. Mums prie burokėlių sriubos labai tiko. Buvo smalsu ar vaikams patiks, nes ten ir rozmarinų, čiobrelių, česnako įdėta. Tiko kuo puikiausiai. Vis tik kitą kartą dėčiau šiek tiek mažiau rozmarino ir įberčiau keletą šaukštų sėlenų. 

Pasidalinu išbandytu receptu. Reikės:

2 1/2 stiklinės (310 g) kvietinių miltų;

1 stiklinės (220 ml) šilto vandens;

pusės pakelio sausų mielių (gali būti apie 6 ar 4 g);

1/3 stiklinės (50 ml) alyvuogių aliejaus;

2 valg. š. vandens;

2-3 skiltelės česnako, smulkiai sutarkuoto

1 valg. š. cukraus;

1 arbat. š. džiovintų rozmarinų;

1 arbat. š. džiovintų čiobrelių;

žiupsnelio juodųjų pipirų; žiupsnelio druskos;

saujos žalių alyvuogių, perpjautų per pusę. 

Indelyje sumaišyti mieles, šaukštą cukraus, 1 arbat. š. miltų. Užpilti stikline šilto vandens. Išmaišyti, uždengti rankšluostėliu ir palikti pastovėti apie 10 min. Mielės turi lengvai suputoti.

Tuo metu į keptuvę supilti alyvuogių aliejų, 2 valg. š. vandens, česnaką, rozmariną, čiobrelius, pipirus. Kaitinti ant žemos temp. apie 5 min., kol pasklis česnakų ir prieskonių kvapas. 

Tada į didelį dubenį supilti vandenį su mielėmis, 2 valg. š. alyvuogių aliejaus ir česnakų mišinio., druską. Išmaišyti ir per du kartus supilti miltus. Iš pradžių maišyti mentele, o kai tešla sulips, išimti iš indo ir minkyti apie 6-8 min. Tešla turi būti minkšta ir elastinga.

Suformuoti rutulį. Aliejumi ištepti indą ir jame palikti uždengtą tešlą. Laikyti apie 1 val. Tešla turi padvigubėti.

O čia jau padvigubėjusi tešla.

Pakilusią tešlą lengvai paminkyti. Kepimo formą ištepti alyvuogių aliejumi.

Kepimo formoje rankomis ištampyti tešlą  iki kraštų. Naudojau 34×22 cm dydžio skardą, bet per daug tos tešlos nereikėjo tempti. Paviršių įspausti pirštais, patepti aliejumi ir įspausti alyvuoges.Dar palikti pastovėti apie 20 min.



Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių temp. Kepti apie 20-24 min. ar kol viršus taps auksinės spalvos.

Ant iškepusios duonos dėjau sudrėkintą rankšluostį. Palaikiau apie 10-15 min. Plutelė tapo traški ir ne kieta. O atvėsus galima pjaustyti kvadratėliais, juostelėmis ir pan. Kuo puikiausiai tinka ir sumuštiniams, jau išbandėme.


Gaminimas tikrai nesudėtingas, o skonis ir Italiją primenantys kvapai labai tiko žiemiškai popietei.

irmantaite irmantaite 24. Feb 21:58

Egle, kvepia tikrai nuostabiai, o alyvuoges iš tiesų galima išrinkti 😀

Simonadub Simonadub 24. Feb 11:15

Kaip skaniai Atrodo

jaldija jaldija 23. Feb 21:29

Tikrai kaip patraukliai atrodo, ačiū už pasidalinimą.

Mamatest Mamatest 23. Feb 19:56

Kaip skaniai atrodo 🤗

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 23. Feb 13:20

Irma, mmm kaip skaniai atrodo ir jaučiu, kaip kvepia... Tik maniškė, įtariu, kad visas alyvuoges išrinktų 😀