Įspūdžiai iš kavinės "Kukumuku" arba kaip mes bandėme kosmetines priemones

Įspūdžiai iš kavinės "Kukumuku" arba kaip mes bandėme kosmetines priemones

21. Feb 2014, 16:51 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmą kartą dalyvavau Mamyčių klubo susitikime, kurį suorganizavome ne mes, redaktorės, o MK mamytė Laura (laurazvirblis). Ačiū jai už triūsą! Iškart užbėgsiu už akių ir pasidžiaugsiu, jog labai gera kartais niekuo nesirūpinti - tik gurkšnoti kavą ir klausytis bei dalyvauti įdomioje pokalbių temoje :)

Naujoje, super jaukioje vaikų kavinukėje Vilniuje Laura kaip Baltijos aplinkos forumo Lietuvoje atstovė mums kalbėjo apie tai, KAIP SKAITYTI KOSMETIKOS PRIEMONIŲ ETIKETES.

Susirinkome nei daug, nei mažai - dešimt mamyčių, kas su vaikučiais, kas be jų, o kas dar tik laukia savo mažylių užgimstant.

Ačiū visoms jums, kurios atvykote - Daliai (darberdu), Auksei (teodora), Inetai (inetaBu), Justinai, Karolinai (lafesta1202), Ritai (ritab), Inetai (pedute23), Zitai ir Rūtai (rutele).

Kiekvienos dalyvės paprašėme į susitikimą atsinešti po vieną ar kelias savo kosmetines priemones, kurių sudėtis taip maga panagrinėti. Taip taip - kartu su mūsų eksperte Laura  išsiaiškinome - tai sveikas produktas ar ne!

Štai ką apie kosmetines priemones ir jų sudėtį verta žinoti visoms. Lauros mintys:

Kosmetikoje ir asmeninės higienos produktuose yra naudojama tūkstančiai įvairių medžiagų. Visiškai ištirta, įskaitant ilgalaikį poveikį žmogui ir aplinkai tik apie 11 procentų medžiagų! Be to, dažniausiai yra tiriamas atskiros medžiagos poveikis, neįvertinant, kad tame pačiame produkte gali būti ir kitų panašias savybes turinčių medžiagų arba, kad mes kasdien esame veikiami tų pačių pavojingų medžiagų ir per aplinką ar kitus produktus. Kai kurios medžiagos po truputį kaupiasi organizme, sąveikauja su kitomis medžiagomis ir jų neigiamas poveikis „sumuojamas“. Galbūt todėl vis daugėja vėžinių susirgimų, apsigimimų, vystymosi sutrikimų, kitų sveikatos problemų, tačiau niekas negali atsakyti kodėl?

Geriau vengti:

Kvapiosios medžiagos (angl. Perfum, Fragrance) naudojamos visur. 95% kvapams naudojamų medžiagų yra sintetinės, pagamintos iš naftos. Viename kosmetikos gaminyje gali būti 50-100 kvapiųjų medžiagų, kurios gali dirginti odą ir kvėpavimo takus, sukelti alergiją,  astmą. Šios medžiagos prasiskverbia pro odą, pažeidžia kepenis, inkstus, nervų sistemą ir dėl savo ypatingo patvarumo bei savybės biologiškai kauptis randamos gyvūnų riebaliniame audinyje, motinų piene. Ypač pavojingi muskuso junginiai.

Triklozanas - antibakterinės medžiagos, naudojamos gaminant dantų pastą, servetėles, muilą, kaupiasi organizmuose (rastas motinos piene, žuvyse) ir gali sukelti vystymosi sutrikimus.

Parabenai (butilo, propilo, izobutilo) randami kone visur - kremuose, šampūnuose ir t.t. Jie naudojami kaip konservantas ir per odą lengvai prasiskverbę į organizmą ardo endokrininę sistemą, sukelia alergiją.

Ftalatai yra naudojami ypač dažnai, tačiau jie dažniausiai nėra minimi etiketėje ir įvardijami kaip kvapiosios medžiagos. Būtent dėl ftalatų lengviau į odą įsigeria kremas, ilgiau išlieka gaivus kvapas. Jie neigiamai veikia vyrų vaisingumą, kenkia kepenims, trikdo medžiagų apykaitą, silpnina imuninę sistemą, vaikams gali sukelti astmą.

Natrio laurilsulfatas naudojamas šampūnuose, dantų pastoje, vonios ir dušo priemonėse kaip nuriebalinanti ir putojimą sukelianti priemonė. Ji dirgina odą, akis ir kvėpavimo takus, gali pažeisti kepenis, plaučius ir imuninę sistemą. Yra  įrodymų, kad gali turėti neigiamą poveikį vaisingumui.

Propilenglikolis naudojamas šampūnuose, losjonuose nuo saulės, kūno losjonuose kaip drėkinanti medžiaga. Jis gali sukelti kontaktinį dermatitą, dilgėlinę, yra siejamas su centrinės nervų sistemos pažeidimais.

Pirkti Europos sąjungos gamintojų kosmetikos produktus yra saugiau, negu kitų šalių.

Tiesa. Įvairiose šalyse galioja skirtingi reikalavimai ir gali buti draudžiamos skirtingos medžiagos. Pavyzdžiui, Europos Sąjungoje yra draudžiama kosmetikoje naudoti apie 1000 medžiagų arba jų naudojimas ribojamas, tuo tarpu JAV - tik kelios dešimtys! Be to, kai kurių gamintojų gaminamų produktų sudėtis skiriasi priklausomai nuo realizavimo rinkos, nors prekės ženklas yra tas pats.

Vykdant įvairius projektus ir ištiriant atsitiktinai pasirinktus produktus ir ES, ir kitose valstybėse nustatyta, kad, deja, bet pasitaiko įvairių medžiagų, kurios dėl tiksliai nežinomo jų poveikio gali būti kenksmingos, dar dažniau - nepageidautinos kūdikių kosmetikoje.

Užrašas ant pakuotės „natūralus“ ne visada teisingas.

Renkantis kosmetiką reikia būti atidiems ir patiems išstudijuoti produkto sudėtį. Vadinamoji natūrali kosmetika ne visada yra iš tikrųjų natūrali ir saugi. Dažnai gaminiuose, kurie pristatomi kaip natūralūs, be kelių žolinių (natūralios kilmės) sudedamųjų dalių slypi gausybė cheminių medžiagų. Natūrali kosmetika neturi skaidraus apibrėžto standarto, kokia ji turėtų būti. 

Netgi ekologiškai kosmetikai, kad galėtų būti legaliai įvardijama kaip ekologiška, teužtenka kad jos sudėtyje būtų bent 1 proc. ekologiškų ingredientų! Todėl nėra jokių garantijų, kad vadinami ekologiškais gaminiai ir yra tokie, kokiais skelbiasi.  Paprasčiausias būdas sužinoti, kad produktas yra tikrai ekologiškas, yra ieškoti ant jo pakuotės nepriklausomos ekologiškai sertifikuojančios organizacijos logotipo. Ekoženklai - Europos Sąjungos ekoženklas „Gėlė“, „Gulbė“, „Ecocert“, „Soil association“ -  įrodo, kad tose priemonėse yra mažiau sveikatai ir aplinkai pavojingų medžiagų. “Triušio” ženklas reiškia, kad jie nebuvo bandyti su gyvūnais, „Vegan“ – nenaudojami gyvūninės kilmės ingredientai.

Patikimą natūralią kosmetiką nurodo šie ženklai: „BDIH“ – natūralūs ingredientai (bet nebūtinai ekologiški), nebandyta su gyvūnais; „NaTrue“ – natūralūs organinės kilmės ingredientai (mažiausia 75%).

Pirkti brangesnį - reiškia geresnį

Ir taip, ir ne. Tikėtina, kad taip bus, bet... Teko peržiūrėti keliose parduotuvėse parduodamus šampūnus – suaugusiems skirtuose produktuose buvo mažiau vengtinų cheminių medžiagų, o tuo tarpu brangiame vaikiškame šampūne buvo visa puokštė konservantų ir dirgiklių. Vienintelė išeitis – net ir brangių priemonių etiketes skaityti arba pirkti specializuotoje parduotuvėje, vaistinėje, kurios kvalifikuotais darbuotojais jūs pasitikite ir kurie galėtų pakomentuoti produktų sudėtį.

Daugiau apie kosmetikos sudėtį ir ekoženklus http://www.pagalvok.lt/kosmetika/

DĖMESIO! Nuo šiol, jei norėsite daugiau sužinoti konkrečiai apie savo kurios nors kosmetinės priemonės sudėtį, sveika ją naudoti ar ne ir pan., galite rašyti nauju e-paštu:

kosmetika@mamyciuklubas.lt

-Savo laiškuose parašykite kosmetinės priemonės (suagusiems ir vaikams skirta) pavadinimą, gamintoją, sudėtį,

-Pridėkite ir vieną gaminio nuotrauką,

-Dviejų vaikučių mama, ekspertė Laura, kuri turi chemikės specialybę, remdamasi savo įgytomis žiniomis ir patirtimi, atsakys Jums, parašydama savo nuomonę apie tai.

-Mes apie tai pasidalinsime Mamyčių klubo portale.

21. Feb 2014, 21:41

Ačiū Laurai - grįžus pasitikrinau visas lentynėles 😀)
p.s. 13 foto - Mergaitė! 😀

InetaBu InetaBu 21. Feb 2014, 20:09

Ačiū už naudingas žinias, kurias Laura paaiškino paprastai 😀)) ir atmintinė jau mano rankinėje, manau ateityje renkantis bus didelis pagalbininkas 😀)) Ačiū MK už smagų laiką jaukioje naujoje aplinkoje 😀