Iš kelionių skrynelės. Viešime Trakų pilyje

Iš kelionių skrynelės. Viešime Trakų pilyje

31. Mar 2019, 19:55 Gintarep Gintarep

Turbūt visi žinome, kad mėnesio paskutinį sekmadienį galima lankyti muziejus nemokamai?

Mes šią akciją dieviname, jei būname Lietuvoje, kokį nors muziejų ir lankome.

Šį sykelį vykome į Trakus, nes prieš dvi savaites užsiregistravau (nuvykus niekas mūsų neklausė apie registraciją, tai nelabai supratau dėl ko registravausi).

Gavome nemokamus bilietus.

Gavome net gidą, kurio dėka nereikėjo gilintis kur eiti . Jis mus vedė net sraigtiniais laipteliais, kurių lubos anot jo žemos, nes tuometiniai žmonės buvo žemesni, nei dabar.

Labiausiai mus sužavėjo karaimų atsiradimo istorija, ekspozicijų salė ir gauta informacija.

Anot gido, karaimų bendruomenė, kuriai Vytautas Didysis suteikė privilegiją gyventi laisvai, Trakuose yra glaudžiausia.Pasiūlė po pilies aplankymo būtinai nueiti į Karaimų gatvę. Vėliau (jau be gido) tą mes ir padarysime. Galėsime patvirtinti, kaip ir gidas sakė,  mediniai namai Karaimų gatvėje tvarkingai išrikiuoti galu į gatvę, paprastai su trimis langais.

Statydamas namą karaimas vieną langą paskirdavo sau, antrą – Vytautui Didžiajam, kurį jie vadino Vatai By (išvertus iš karaimų kalbos – Triuškinantis priešus), trečią – Dievui. Tiesa vis dėlto susijusi su turtais. Karaimai viduramžiais turėjo iš ko pasipelnyti. Kaip ir kiti apylinkių gyventojai, jie mokėjo duoklę kunigaikščiui, tačiau galėjo išsipirkti langus. Mažiau pasiturintieji turėjo po vieną ar du langus į gatvę.

Tačiau Karaimų gatvėje yra ir namų su keturiais langais – tai perparduoti namai, kurie po Antrojo pasaulinio karo buvo perstatyti, pakeisti.

Vytautas Didysis – puikus diplomatas, XIV a. atvežė per 300 šeimų, kuriose buvo mažiausiai po 10 žmonių. Tačiau visi jie į Trakus nepateko. Dalį šeimų Vytautas padovanojo savo pusbroliui Jogailai Lenkijoje, kuris juos priverstinai pakrikštijo. O Vytautas Didysis karaimus gerbė. Krymo tauta savo ruožtu jautė jam didelę pagarbą ir dėkingumą – kiekvienos šeimos namuose buvo Didžiojo kunigaikščio atvaizdas.

 Krymo tauta Lietuvai padovanojo ne tik garsųjį nacionalinį patiekalą kibinus, bet ir išmokė mus ruošti šerbetą, auginti bei raugti agurkus. Karaimų daržai buvo miesto centre, priešais pilį.

Pilyje dar aplankėme pinigų ekspozicijų salę.

 Didele antstaudų ekspozicija, Kazicko trofėjų  ir pan. apie kurias bus išsamiau kituose reportažuose.

O dabar tiesiog pasigrožėkime.

Dar sykelį pasidžiaukime pasakišku vaizdu.

Gerai, kad nuotraukoje nesijaučia vėjo ir nematyti banguojančio ežero.

 

floryte floryte 31. Mar 2019, 20:23

Kaip džiugu, kad mūsų valdžia pradėjo daugiau rūpintis žmonių kultūrinimu. Puiki idėja, virtusi realybe - nemokamas muziejų lankymas paskutinį mėnesio sekmadienį! Tik galėtų į tą nemokamų muziejų sąrašiuką daugiau muziejų įtraukti.

jaldija jaldija 31. Mar 2019, 20:07

Labai įdomu.
Nesame pasinaudoję dar tuo, kad paskutinį mėnesio savaitgalį galima nemokamai lankytis muziejuose. O reikėtų...Ačiū, kad pasidalinat savo aplankytomis vietomis. Tikrai tai naudinga. Visomis prasmėmis sužinome kažką naujo, pasisemiame idėjų iš jūsų kelionių.