Įnoringieji macarons'ai

Įnoringieji macarons'ai

02. Jan 2020, 16:23 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Naujiems metams norėjosi nustebinti artimuosius ir gal net labiau nustebinti save, jei jie pagaliau pavyktų.

Esu gaminusi macarons vieną sykį, tada gavau vieną didelį blyną, nes viskas susiliejo į vieną masę. Be to, tada jie net nepakilo, tad gavau tokį traškų paplotį. Ilgai nesinorėjo prie jų grįžti, bet labai norisi išmokti juos kepti. Žinovai teigia, kad perpratus visus niuansus, jų kepimas prilygs meditacijai :) na, gal kada nors ? 

Šį sykį jie man ir vėl nelabai pavyko, dauguma susiliejo, suskilinėjo ( arba dėl temperatūros, arba dėl to, kad permaišiau arba prastai išmaišiau). Bet visi, kas kalba apie macarons, teisūs dėl vieno, net jei jų išvaizda bus toli nuo idealo  (tų gražių iškilių sausainukų lygiais kraštais, spalvoti, lygūs ir su įvairiais pertepimais), jų skonis bus pasakiškas!

Minkštučiai, trapūs, saldūs, tirpstantys burnoje. Darbo daug, bet jie to verti! 

Internete radau šį receptą, pagal jį ir gaminau. Gan griežtas, ar ne? :)

120 g migdolų miltų;
230 g cukraus pudros;
150 g kiaušinių baltymų;
70 g cukraus;
1 vanilės ankšties (arba trupučio vanilės ekstrakto);
žiupsnelio druskos.

Gaminimas:
Migdolų miltus sumaišykite su cukraus pudra ir 2 kartus persijokite per smulkų sietelį. Jeigu sietelyje lieka stambesnių gabaliukų, juos permalkite kavamalėje ar maisto smulkintuve.

Vanilės ankštį perpjaukite, peilio galiuku nubraukite sėklytes. Jas, cukrų, druską ir kiaušinių baltymus sumaišykite. Plakite vidutiniu greičiu 3 min. Masė vos vos suputos. Plakimo intensyvumą padidinkite viena padala ir didesniu greičiu plakite dar 3 minutes. Galiausiai įjunkite dar viena padala didesnį greitį ir plakite dar 3 minutes.

Po 9 minučių plakimo, morengas turi būti tvirtas, standus, plaktuvo šluotelės turi būti juo apkibusios. Jeigu naudojate vanilės ekstraktą, o ne ankštį, tai jį supilkite dabar ir dar minutėlę paplakite.

Į išplaktą morengą suberkite migdolų miltų ir cukraus pudros mišinį. Maišykite silikonine mentele. Braukite 25 kartus. Įvertinkite masę - joje dar turi būti gumuliukų, ji dar nėra vienalytė. Maišykite braukdami mentele mentele dar 15 kartų. Tinkamai išmaišyta masė turi būti vienalytė, lipni, tąsi, išlaikanti formą, tačiau elastinga.

Masę sudėkite į konditerinį maišelį su paprastu, lygiu, horizontaliai nupjautu antgaliu. Ant kepimo popieriaus nupieškite 3-4 cm skersmens apskritimus, ją įklokite į skardą. Išspauskite masę, suformuodami „macarons“.

Skardą stipriai trinktelėkite į stalviršį. Pasukite skardą 90° kampu ir vėl trinktelėkite, dar kartą pasukite ir trinktelėkite.

Suformuotus „macarons“ 30-40 min. palikite šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje, kad apdžiūtų jų paviršius, o tuomet kepkite iki 150°C įkaitintoje orkaitėje apie 15-18 min. (priklausomai nuo suformuotų sausainėlių dydžio). Sausainėliai turi sutvirtėti, tačiau stebėkite, kad nepradėtų tamsėti.

Palaukite, kol „macarons“ visiškai atvės ir nuimkite nuo kepimo popieriaus.

Dvi „macarons“ puseles suklijuokite pertepdami šokoladiniu ganašu.

Maždaug viską taip ir dariau. Na ne, ne maždaug. O žodis žodin, bet kažkur kažkas įvyko netaip ?

Nors braižiau apakritimus, visgi pripyliau per daug tešlos ir ji išbėgo iš kraštų.

Šį sykį nesigavo ir ganašas, bet jį visada galima, arba beveik visada galima pataisyti. Ganašas darosi labai lengvai, svarbu kokybiški produktai. Užverdame grietinėlę 200 ml ir dedame tiek pat šokolado. Paliekame jį ištirpti ir dedame parai ar bent kelioms valandoms į šaldytuvą. Paskui atšalusią masę išplakame mikseriu iki purumo. Man šį sykį jis sustingo į labai kietą masę, taip ir nesupratau, kodėl, bet viską pataisiau tiesiog įpylusi dar pakaitintos grietinėlės ir išplakiau.  Masę dedame į konditerinį maišelį ir pertepame vieną makaronsų puselę, suklijuojame su antra. Masės turi būti ne per visą skersmenį, o maždaug pusę, nes spaudžiant ji pasiskirstys po lygiai. Jei įdėsite daugiau, masė išbėgs per kraštus.

 išplakta masė atrodo šiek tiek kitaip. Ji pašviesėja, padvigubėja ir tampa kreminė, puri, grietinės tirštumo. Deja, nuotrauką ištryniau :)

Na tai, va, po visų šių darbų darbelių macaronsus galima jau pulti valgyti, tačiau skaniausi jie šiek tiek susigulėję, po paros. O stovėti šaldytuve jie gali savaitę. Skanaus :)

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 05. Jan 2020, 15:42

O smagiausia buvo stebėtu vyro dideles akis, kai trankiau. Sako: stalo nesulaužyk ?

floryte floryte 05. Jan 2020, 12:08

Oi, geras su tais trinktelėjimais! Matyt ne taip trinktelėjot, jei ne visai gavosi!?. Na tikrai aukštasis pilotažas šių sausainiukų kepimas!