Ilzbergo dvaro burtai

Ilzbergo dvaro burtai

01. Oct 2020, 21:10 Gintarep Gintarep

Sekmadienį keliamės dar anksčiau, nei į mokyklą ir išvykstame į dvarą.

Mūsų planuose Ilzbergo dvaro lankymas su ekskursijos vadovu po dvaro prieigas ir vidų.

 

Ilzenbergo dvaras (Rokiškio r.) unikalus tuo, kad atkurtoje dvaro sodyboje visai kaip senovėje klesti ir ūkis, ir kultūra. Tiesa, ūkininkauti padeda šiuolaikinė įranga, o ne tuometiniai dalgiai, pjautuvai ir pan.  

Dvaro teritoriją puošia 9 latvių ir lietuvių menininkų skulptūros, skirtos Lietuvos 100 - ečiui.

Tad bandysiu perpasakoti šiek tiek išgirstos/perskaitytos istorijos.

Šio dvaro istoriją prasidėjo baronas Berntas fon Kersenbrokas 1515 m., kai ant kalvos viršūnės, virš dviejų ežerų – Ilgės ir Apvalaso – įkūrė dvarą. Dvaro vieta padiktavo ir jo pavadinimą, kilusį iš vokiškų žodžių  „Ilsen berg“, Po to dvaras pakeitė ne vieną šeimininką, kol galiausiai 1863 m. jį nusipirko vokiečių kilmės Carinės Rusijos inžinierius N. N. Fuchsas. Su užmoju ir entuziazmu jis perstatė Ilzenbergo dvaro rūmus, kurie išliko iš esmės nepakitę iki mūsų dienų. Greičiausiai Fuchas turėjo ir rūmų vidaus viziją, bet jai įgyvendinti jam pritrūko laiko.  1896 m. naujuoju dvaro savininku tapo LDK bajoras Eugenijus Dimša kartu su žmona Livija Majoresku – garsaus Rumunijos veikėjo, buvusio šios šalies ministro pirmininko Tito Livijaus Majoresku dukra. Dimša užbaigė vokiečių valdymo erą Ilzenberge. Dvarui įsigyti jis ėmė didelę paskolą, bet interjerui įrengti pinigų vis tiek pritrūko ir rūmai antrą kartą  liko be interjero. Dabartinis dvaro šeimininkas – Vaidas Barakauskas.

Mes po sodybą vaikščiojome su gidu, tad pamatėme ir sužinojome to, ko nerasi jokioje knygoje.

Ilzenbergo dvarą kliudė 1655 m. prasidėjęs karas tarp Švedijos ir Rusijos. Apie tai byloja faktas, jog dvare būta trijų XVII a. patrankų, kurias 1926 m. Ilzenbergo dvaro savininkė Livija Emilija Dimšaitė padovanojo Kauno karo muziejui. Dabar jų kopijos įkurdintos dvaro parke ir pasirinkus ekskursiją po dvarą, mus pasveikina patrankos šūvis.

Vaido Barakausko dėka atstatyti ir kiti Ilzenbergo dvaro pastatai. 1863 m. sukilimą menanti pirtis, atstatyta nuo pamatų.

Dvaro pasididžiavimas Meilės sala, už kurios  gyvena mūsų kaimynai latviai. Pakeliui į salą apžiūrime žymių Lietuvos ir Latvijos skulptorių darbus, skirtus Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui.

Seni laiptai veda į Meilės salą Ilgės ežere.

Dukrelė žavėjosi  siūbuojančiu pantoninis tiltu,  vedančiu link ąžuolo, prie kurio prisiekė amžina meile latvaitė Ilzė ir lietuvaitis Jonas.

Parke pamatėme tikslią Stelmužės ąžuolo kamieno kopija. Mąstelyje 1:1 su nuorodomis į svarbias Lietuvai ir Ilzenbergo dvarui datas toje kamieno apimtyje, kokioje Stelmužės ąžuolas tuo metu buvo.  

Natūralios žemdirbystės principais kuriamas Ilzenbergo dvaro ūkis.

Tai vienintelis dvaras Baltijos šalyse bei vienas iš nedaugelio Europoje atgimęs ir ūkininkaujantis natūralios žemdirbystės principais. Augalai tręšiami natūraliomis organinėmis trąšomis, galvijai

ir paukščiai šeriami pašaru užaugintu ir pagamintu ūkyje, laukai apsodinami taikant sėjomainą ir taip natūraliai išauginamas geras derlius. Pasaulio gamtos fondas 2019 m. ūkį pripažino nacionalinio konkurso nugalėtoju – Baltiją tausojančiu ūkiu. Ūkyje vystoma augalininkystė, sodininkystė, gyvulininkystė yra įvertinta tarptautiniu ekologinio ūkio (EKO) sertifikatu.

Čia auginamos grūdinės kultūros: grikiai, kviečiai, rugiai, avižos, ankštinės – žirniai. Istoriniame sode auga jaunos obelys, kriaušės, slyvos, vyšnios,

o taip pat šilauogės, serbentai, agrastai. 2019 m. įveistas ir vienas didžiausių Lietuvos vynuogynų.

Gaminama per 100 produktų iš pieno, mėsos, daržovių,

kuriems visos žaliavos užaugintos ūkyje. Dvaras turi ir savo medų, ir net savo vandenį.

Visai netoli nuo dvaro centrinių rūmų rikiuojasi šiltnamiai.

Daržai ir sodai driekiasi tolyn. Kiemas pilnas žemės ūkio technikos. Pakeliui pakalbiname triušius,

o kleketuojančios vištos pakalbina mus.

Karvių banda dar ganosi – pagal senovinius standartus atstatytos karvidės kol kas tuščios – gyventojos sugrįš sulaukę prastesnių orų. Taksytės  draugiškai bendrauja su lankytojais.

O apie ekskursiją iš rūmų vidaus kitame reportaže. 

jaldija jaldija 01. Oct 2020, 22:45

Kaip įdomu ?