Gydytoja Aivara atvira: ,,Socialiniuose tinkluose vis dar trūksta informacijos apie moterų sveikatą‘‘

Gydytoja Aivara atvira: ,,Socialiniuose tinkluose vis dar trūksta informacijos apie moterų sveikatą‘‘

Gydytoja, doktorantė ir mama Aivara atvirauja: Socialiniuose tinkluose praleidžiu tikrai nemažai laiko ir pastebėjau, kad apie moters sveikatą trūksta informacijos, pilna mitų. Aptarinėjant situaciją su kolege Erika, kuri kaip tik kuria mūsų paskyros vizualinę dalį, nutarėme, kad reikia pradėti kalbėti ,,tomis temomis” be tabu. Taip ir gimė tinklaraštis ,,Žemiau bambos‘‘.  Apie tai, kas mūsų visuomenėje vis dar yra tabu, motinystės ypatumus Danijoje bei gydytojos darbą, šiandien kalbamės su Aivara Urbute. 

Nuotraukos - asmeninio archyvo

Iliustracijos - Erikos Mikulionytės

  • Aivara, papasakokite kaip kilo idėja kurti būtent tokį turinį socialiniuose tinkluose?

Kai tapau nėščia, man taip pat kilo daugybė klausimų į kuriuos nelengva rasti tiesioginį atsakymą. Medicinos studijų tam nepakako. Neretai reikia perskaityti bent keletą tyrimų, kad rastum mokslu pagrįstą tiesą. Pagalvojau, kad ir kitoms moterims turėtų būti įdomu sužinoti tuos atsakymus. 

Socialiniuose tinkluose praleidžiu nemažai laiko ir pastebėjau, kad trūksta informacijos apie moterų sveikatą, pilna mitų. Aptarinėjant situaciją su drauge Erika, kuri kaip tik kuria mūsų paskyros vizualinę dalį, nutarėme, kad reikia pradėti kalbėti ,,tomis temomis” be tabu. 

  • Tinklaraščio pavadinimas - ,,Žemiau bambos'' tikriausiai irgi parinktas neatsitiktinai, tiesa?

Aš nesu labai kūrybinga, todėl bandžiau įvairias perskaitytas strategijas pavadinimui sukurti. Tikras išganymas buvo pasidalinti keliais variantais su draugėmis. Pamačiusi variantus viena bičiulė staiga pasiūlė šį - ,,Žemiau bambos‘‘ ir nei vienai nekilo dvejonių, kad bus geriausias! 

Jis tiesiogiai apibendrina sritį, apie kurią kalbame, yra kiek intriguojantis ir manau teigia, jog kalbame be tabu. 

  • Beje, ar nesulaukiate kritikos iš aplinkinių ar kolegų, kad mokote ir dalijate patarimus už darbo ribų?

Man šioje situacijoje labai paprasta - mano karjera šiuo metu yra Danijoje, kur kolegos tik džiaugiasi tuo, ką darau. Bet būtų įdomu sužinoti, ką iš tiesų mano kolegos Lietuvoje! 

  • Neretai Jūsų įrašai socialiniuose tinkluose iššaukia dviprasmiškas diskusijas, kaip manote ar moterims vis dar tabu kalbėti apie savo gimdymo patirtis, seksualinį gyvenimą, kontracepciją?

Aš manau, kad internetas kiek padeda kalbėti atvirai, diskutuoti. Ir žinoma, ne kiekvienai dar lengva dalintis, bet tikiuosi, kad šiomis diskusijomis skatiname moteris klausti ir ieškoti atsakymo. Juk toks ir tikslas, ne pamokyti, o atkreipti dėmesį į tam tikrus klausimus. 

  • Apskritai, o kas Jus paskatino rinktis medicinos studijas?

Labai nuobodus mano kelias į mediciną… Jau nuo vaikystės žaisdama sakiau, kad būsiu daktarytė, gal ir šeimoje kas pajuokavo. O tuomet besimokant tikrai buvo įdomus dalykai, kreipiantys į biomedicinos mokslus. Taigi, ko gero buvau ,,užprogramuota” (šypsosi.red.past).

  • Niekada nebuvo kilusi mintis  mesti studijų ar pakeisti jų krypties?

Tikrai ne! Nors studijas LSMU kartais norėjosi į kažką pakeisti.

  • Kokioje srityje dirbate šiuo metu?

Šiuo metu esu doktorantė. Atlieku epidemiologinius tyrimus vėžio srityje. Na, o mano doktorantūros tema - kūno masės indekso įtaka gimdos kaklelio vėžiui. 

  • O kaip laikas sau ar jo lieka?

Mano dienos iki nėštumo bei motinystės atostogų (šiuo metu jau 8 mėnesiai kaip atostogauju, ir liko dar mėnuo) nebuvo be galo įtemptos. Mano darbo vietoje net ir doktorantai turi puikų darbo-gyvenimo balansą, dirbame iki 8 val per dieną. Taigi, po darbo eilinėmis dienomis dar spėdavau pasportuoti, pasigaminti vakarienę ir užsiimti mėgstamomis veiklomis prieš miegą. Na, o kai kurias popietes užimdavo seminarai, savanorystė ir kita darbinė ,,popamokinė veikla”.

  • Visgi ar įmanoma suderinti darbą ir buvimą mama?

Dabar, kai grįšiu į darbą po 9 mėn motinystės atostogų manau lauks daugiau iššūkių. Reikės kažkaip suderinti ir logistiką - transportą dviračiu iš ir į lopšelį, rytinius bei vakarinius ritualus su mažąja bei vyru, tai ko gero kol ,,įsivažiuosime” neliks daug laiko sportui ar kitoms mėgstamoms veikloms. Bet labai tikiuosi, kad išmoksime keltis anksčiau, eiti miegoti vėliau ir nepamiršime gyventi kiekvienam šeimos nariui įprasto ir malonaus gyvenimo.

  • Palinkėjimas skaitytojams

Kaip moteris, mama bei gydytoja labai rekomenduoju pasekti @zemiau_bambos.
Tai puiki vieta, kur mes galime pasikalbėti apie intymius dalykus, nepamiršti savęs, ir pasidalinti įkvėpimu! Moterys viena kitą stiprina ir motyvuoja.