Gurmaniška kelionė į Portugaliją

Gurmaniška kelionė į Portugaliją

12. Sep 2014, 06:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Portugalija – turistų neseniai atrasta šalis, labiausiai vertinama dėl savo išskirtinės ilgą istoriją menančios kultūros, įspūdingų architektūrinių objektų bei netradicinės, lietuvio skoniui neįprastos virtuvės. Gurmanams, ieškantiems įdomių kulinarinių sprendimų ir norintiems pasimėgauti skaniomis, įvairiaspalvėmis ir vietinę kultūrą atskleidžiančiomis akimirkomis, tikrai verta rinktis šią šalį atostogoms. Kelionės į Portugaliją metu galėsite ne tik pasigrožėti vietine gamta, pabendrauti su vietiniais gyventojais, bet ir iš pirmų lūpų išgirsti apie tradicinius patiekalus, stebėti, kokie gurmaniški triukai atliekami portugališkoje virtuvėje, o esant norui ir pataikius į turistams draugišką vietą, galbūt galėsite net patys išbandyti savo jėgas portugališko virtuvės šefo darbo vietoje. 

Svarbu atkreipti dėmesį, jog Portugalija, nors ir palyginti nedidelė šalis, yra labai įvairi savo patiekalais. Jeigu kai kurios šalys gali pasižymėti vos vienais ar dviem žymiais nacionaliniais receptais, tai Portugalijoje jų visa gausybė. Čia kiekvienas regionas turi savo tradicijas, gaminimo istoriją ir kiekvienas siūlo vis kitokius, tik šiam regionui būdingus patiekalus ir kulinarinius sprendimus. 

Žuvis ir jūros gėrybės – portugalo kasdienybė

20140912105512-33850.jpg

Dažnai lietuvius, nuvykusius į Portugaliją pirmą kartą ypač stebina ir džiugina tai, jog Portugalijoje gausus ir labai spalvingas jūros gėrybių patiekalų pasirinkimas. Šalis, kurios didžiąją dalį skalauja Atlanto vandenynas negali apsieiti be šių išskirtinių gurmaniškų patiekalų, kurių taip trūksta mūsų šalyje. 

Kiekvienas save gerbiantis Portugalijos šefas moka gaminti jūros gėrybes tiek vandenyje, tiek aliejuje, tiek marinuoti ir dažnai kuria unikalius savo receptus, kurie taip pat vilioja turistus dar ir dar kartą sugrįžti į konkrečias užeigas bei apie jas papasakoti ir rekomenduoti savo draugams bei pažįstamiems. 

Sakoma, jog Portugalijoje suvalgoma daugiausiai žuvies ir jūros gėrybių nei kokioje kitoje Europos šalyje. Tačiau labiausiai mėgstama ir populiariausia žuvis čia – menkė. Vietiniai šefai gali pasiūlyti keptą, marinuotą, gruzdintą ar troškintą menkę, kurią portugališkame meniu rasite pažymėta bacalhau pavadinimu. Tuojau po menkės seka marinuotos sardinės ir jų konservai su bulvėmis ar pupelėmis, tunas, lašiša, vietinių paruoštos jūros lydekos. Kadangi daugelį metų Portugalija buvo jūrinė valstybė, žuvies patiekalai čia įprasti ir dažniausiai užima pirmą bei patį didžiausią menių skyrių bet kokio restorano valgiaraštyje. Čia taip pat rasite labai platų kalmarų, aštuonkojų, sepijų, krevečių, moliuskų, langustų, rajų, omarų pasirinkimą. 

Vištiena ir mėsa – šiltų kraštų gurmanams

Dėl itin karšto klimato, Portugalijoje taip pat mėgstama ir vištiena. Tad jūros gėrybių ar žuvies nemėgstantiems turistams nereikėtų jaudintis, kad trumpos kelionės į Portugaliją metu teks valgyti tik laimikį iš jūros. 

Vienas populiariausių vištienos patiekalų Portugalijoje – keptas viščiukas. Turistai gali nustebti, jog mėsos ir paukštienos patiekalai Portugalijoje kiek brangesni nei kitose šalyse ar Lietuvoje. Taip yra todėl, jog nuo seno šie patiekalai buvo tik aukštuomenės maistas. 

Vienas labiausiai žinomų portugališkų mėsos patiekalų – mėsa marinuota baltame vyno padaže ir patiekiama su moliuskais, vietinių vadinama carne de parco a Alentajana. Taip pat turistams verta paragauti portugališko cazido. Kuris daugiausiai primena troškinį iš jautienos, bulvių, kiaulienos, sūdytų lašinių ir kumpio atraižų. Iš Ispanijos virtuvės tradicijų į Portugaliją taip pat atkeliavo ir didelė dešrų įvairovė. Galima įsigyti ir ragauti įvairių šaltai ir karštai rūkytų dešrų, tačiau populiariausios čia vytintos dešros ir kumpiai, bendrai vietinių vadinama enchido. 

20140912105546-31571.jpg

Ryžių ir daržovių harmonija

Kadangi Portugalija itin karšto klimato zonoje, vietiniai čia labai mėgsta gaivius arba sočius ir nesunkius patiekalus. Todėl Portugalijos virtuvėje svarbią vietą užima sūriai bei daržovės. Kone populiariausias ir geriausiai žinomas portugališkas daržovių patiekalas – marinuoti pomidorų griežinėliai, patiekiami su ryžiais. Portugališki ryžiai, ypač prie vištienos ir daržovių patiekalų gali nustebinti net ir didžiausią lietuvišką gurmaną. Tai Portugalijoje pamėgsti saldūs ryžiai, gaminami saldžiame piene ir patiekiami pavirti su kiaušinių tryniais. Tai itin lengvas, maistingas ir sotus patiekalas. 

Portugalijoje taip pat daug duonos gaminių, kurie dažniausiai vyrauja kaip kokio kito patiekalo sudedamoji dalis. Viename iš Portugalijos regionų galite paragauti tradicinio acordo patiekalo, kuris gaminamas česnakų ir kalendros, pagardintas actu, vynuogių aliejumi kiaušiniais ir duona. Iš daržovių taip pat dažnai gaminamos sriubos, kurios Portugalijoje ypač mėgstamos. Dažniausiai tai trintos tyrės, kurios gali būti valgomos kaip pagrindinis patiekalas, nes yra gaminamos iš daug ingredientų, tarp jų ir mėsos. 

Sūrio ir vyno rojus

Pažintinės kelionės po Portugalija metu dažniausiai turistams organizuojami gurmaniški vakarai, kur jie gali paragauti ne tik portugališkų patiekalų, tačiau ir įvertinti vietinį visame pasaulyje žinomą vyną bei visą gausybę portugališkų sūrių. 

Portugalijoje gaminami raudoni, rausvi, balti ir net žali vynai. Populiariausi – portveino vynai bei žaliasis vynas, kuris ypač garsina Portugaliją. Turistams dažniausiai portugališkas vynas palieka neišdildomą įspūdį. Neretai jis gana tirštas ir sodraus skonio, o tai ne visuomet patinka prie tradicinių europietiškų vynų pripratusiam lietuviui. 

Tačiau kelionių organizatoriai juokauja, jog po dviejų vakarienių jau patys norėsite išbandyti vis naujas vyno rūšis, o prie jų ir pačius įvairiausius sūrius. Portugalijoje dažniausiai prie vyno patiekiami desertiniai saldūs sūriai, taip pat ožkų ar avių pieno, rūkyti ar aštrūs sūriai su žolelėmis. 

Autorė : Justina Kabakaitė