Šiemet specialiai Velykoms nusipirkau grybukų keptuvę. Pirmiausia ją išbandėme kepdami grybukus. Iš pirmo karto pavyko. Nešėmės į vienos mergaitės gimtadienį vietoj gėlių.
O štai Velykų proga pagaminome ir viščiukų. Tik kinietiški jie gavosi (melsvi), mat geltonos spalvos pritrūkom.
Receptas iš interneto pritaikytas pagal poreikį.
Grybukams- viščiukams:
6 kiaušinių tryniai
3 kiaušinių baltymai
1,5 stiklinės cukraus (stiklinė 200ml)~300g
200g margarino arba sviesto
200g grietinės
1 a.š. sodos
žiupsnelis cinamono
žiupsnelis muskato
žiuspnelis gvazdikėlių
miltai ~400g
Glazūra balta:
200g cukraus pudros
1 kiaušinio baltymas
1a.š. citrinos sulčių
Papildomai:
aguonos, dažai maistiniai, moliūgų sėklos.
Grybukų gamyba:
Šaukštas cukraus padeginama keptuvėje ir užpilama apie 3v.š. vandens. Kiaušinių baltymai ir tryniai gerai išplakami su likusiu cukrumi. Margarinas ištirpdomas ir kiek atvėsinamas. Soda sumaišoma su grietine(nugesinama) ir dedama į kiaušinių masę, sudedamas margarinas, pilamas padegintas cukrus, dedami prieskoniai. Beriami miltai, jų kiekis priklauso nuo kiaušinių dydžio. Masė turi gautis riebios grietinės konsistencijos. Gerai išmaišoma.
Šaukštas cukraus padeginama keptuvėje ir užpilama apie 3v.š. vandens. Kiaušinių baltymai ir tryniai gerai išplakami su likusiu cukrumi. Margarinas ištirpdomas ir kiek atvėsinamas. Soda sumaišoma su grietine(nugesinama) ir dedama į kiaušinių masę, sudedamas margarinas, pilamas padegintas cukrus, dedami prieskoniai. Beriami miltai, jų kiekis priklauso nuo kiaušinių dydžio. Masė turi gautis riebios grietinės konsistencijos. Gerai išmaišoma.
Kepama specialioje formoje ant dujinės viryklės. Keptuvė įkaitinama, patepama aliejumi. Dedama po šaukštelį tešlos, forma uždaroma ir apverčiama. Kepama ant vidutinės ugnies(vartant), kol grybukai pasidaro rudos spalvos, atšoka iš keptuvės.
Glazūravimas:
Baltai glazūrai baltymą išsukti šaukštu su cukraus pudra ir lašeliu citrinos. Masė turi būti dantų pastos tirštumo.
Kepinių kotukai aptepami glazūra, pats galiukas, aguonomis padarom viščiukų akis ir pastatomi džiūti. Juos galima įstatyti į padėklą, kuriame pripilta kruopų (grikių ar kt.). Likusi balta masė nudažoma maistiniais dažais, šįkart mes turėjom tik mėlynos spalvos. Nudžiuvus kotukamsaptepamos grybukų kepurėlių apačios, t.y. viščiukų kūneliai. Snapukams naudojau morkų gabalėlius.
Baltai glazūrai baltymą išsukti šaukštu su cukraus pudra ir lašeliu citrinos. Masė turi būti dantų pastos tirštumo.
Kepinių kotukai aptepami glazūra, pats galiukas, aguonomis padarom viščiukų akis ir pastatomi džiūti. Juos galima įstatyti į padėklą, kuriame pripilta kruopų (grikių ar kt.). Likusi balta masė nudažoma maistiniais dažais, šįkart mes turėjom tik mėlynos spalvos. Nudžiuvus kotukamsaptepamos grybukų kepurėlių apačios, t.y. viščiukų kūneliai. Snapukams naudojau morkų gabalėlius.
Džioviname.
Viščiukai paruošti! Vaikų džiaugsmas ne mažesnis nei radus Velykų bobutės dovanas :)